نقاشی و مجسمه سازی
کسب های حرام و غیره نقاشی و مجسمه سازی س 1222: ساخت عروسک و مجسمه و نقاشی و ترسیم چهره موج
كسب هاي حرام و غيره
نقاشي و مجسمه سازي
س 1222: ساخت عروسك و مجسمه و نقاشي و ترسيم چهره موجودات زنده اعم از گياهان، حيوانات و انسان چه حكمي دارد؟ خريد و فروش و نگهداري و ارائه آنها در نمايشگاه چه حكمي دارد؟
ج: ساخت مجسمه و نقاشي و ترسيم موجودات بيروح اشكال ندارد و همچنين نقاشي و ترسيم چهره موجودات ذي روح، اگر بدون برجستگي باشد و يا مجسمه آنها كه به صورت غير كامل باشد، اشكال ندارد، ولي ساخت مجسمه انسان يا ساير حيوانات به صورت كامل اشكال دارد. امّا خريد و فروش و نگهداري نقاشي و مجسمه جايز است و ارائه آنها در نمايشگاه هم اشكال ندارد.
س 1223: در روش تحصيلي جديد، درسي با عنوان اعتماد به نفس وجود دارد كه بخشي از آن مخصوص مجسمه سازي است، بعضي از معلمان به دانش آموزان دستور ساخت عروسك يا مجسمه سگ يا خرگوش و امثال آن را از پارچه يا چيز ديگري به عنوان صنايع دستي ميدهند، حكم ساخت اشياء مذكور چيست؟ امر معلمان به دانشآموزان راجع به ساخت آنها چه حكمي دارد؟ آيا كامل بودن يا نبودن اجزاي آنها در حكم تأثير دارد؟
ج: اگر به نظر عرف به عنوان مجسمه حيواني كه اجزاي آن كامل است، محسوب نشود و يا دانش آموزان به سن تكليف نرسيده باشند، اشكال ندارد.
س 1224: ترسيم و نقاشي قصههاي قرآني توسط كودكان و نوجوانان چه حكمي دارد؟ مثل اينكه از كودكان خواسته شود كه بطور مثال قصه اصحاب فيل يا شكافته شدن دريا براي حضرت موسي «عليه السلام» و غير آنها را رسم كنند؟
ج: اين كار فينفسه اشكال ندارد ولي بايد بر اساس متن حقايق و وقايع باشد و از بيان امور مخالف واقع و يا اموري كه موجب هتك حرمت هستند، اجتناب شود.
س 1225: آيا ساخت عروسك و يا مجسمه موجودات ذي روح اعم از انسان يا غير آن به وسيله دستگاه مخصوص آن جايز است؟
ج: اگر ساخت مجسمه بوسيله دستگاه، مستند به فعل مستقيم انسان نباشد، اشكال ندارد در غير اين صورت اشكال دارد.
س 1226: ساخت زيور آلات بصورت مجسمه چه حكمي دارد و آيا موادّي كه مجسمهها از آنها ساخته ميشوند، در حكم به حرمت تأثير دارند؟
ج: ساخت مجسمه موجودات ذي روح در صورتي كه مجسمه كامل بوده و يك نفر آن را بسازد اشكال دارد و دراين مورد فرقي بين موادي كه مجسمه از آنها ساخته ميشود وجود ندارد و همچنين تفاوت نميكند كه براي زينت بكار ميروند يا براي غير آن.
س 1227: آيا بازگرداندن اعضاي عروسك مانند دست و پا و سر، مشمول حكم حرمت مجسمهسازي است؟ و مجسمه سازي بر آن صدق ميكند؟
ج: مجرّد ساخت اعضا يا بازگرداندن آنها، ساخت مجسمه محسوب نميشود و بنابراين اشكال ندارد، بله، متصل كردن اعضا تا تكميل شكل حيوان ذي روح اعم از انسان و غير آن، عمل مجسمه سازي محسوب ميشود.
س 1228: عمل خالكوبي كه نزد بعضي از مردم متعارف است و به اين طريق عكسهايي بر روي بدن كشيده ميشود بطوري كه ثابت باقي مانده و از بين نميروند، چه حكمي دارد؟ آيا مانع از صحت وضو يا غسل ميشود؟
ج: خالكوبي حرام نيست و اثري كه از آن در زير پوست باقي ميماند مانع از رسيدن آب نيست و وضو و غسل با آن صحيح است.
س 1229: زن و شوهري از نقاشان معروف هستند و كار آنان ترميم و بازسازي تابلوهاي هنري است، بسياري از آن تابلوها جامعه مسيحي را نشان ميدهند و در بعضي از آنها شكل صليب و حضرت مريم«عليهاالسلام» و حضرت مسيح «عليه السلام» وجود دارد و صاحبان مؤسسات و شركتها و برخي افراد از طرف كليساها بعد از آنكه بر اثر قدمت يا غير آن مقداري از آن تابلوها از بين رفته، براي مرمّت و اصلاح تابلوها به آنها رجوع ميكنند، با توجه به اينكه بيشتر تابلوها به همين صورت هستند و مرمّت تابلو تنها شغل آنان است كه با آن زندگي ميكنند و به تعاليم دين حنيف اسلام هم پايبند هستند آيا ترميم آن تابلوها و استفاده از اجرتي كه براي اين كار ميگيرند، جايز است؟
ج: مجرّد مرمّت و بازسازي تابلوهاي هنري اشكال ندارد حتّي اگر جامعه مسيحي را توصيف كند و يا مشتمل بر نقش حضرت مسيح «عليه السلام» و يا حضرت مريم «عليها السلام» باشد و اجرت گرفتن در برابر آن هم اشكال ندارد و همچنين اتخاذ اين كار به عنوان شغل و زندگي با درآمد آن هم بدون اشكال است مگر آنكه ترويج باطل و گمراهي و يا مستلزم مفاسد ديگري باشد.