بخش 5
لباس طواف کننده * شروع و ختم طواف به حجرالأَسود * رعایت مُوالات * در طرف چپ بودنِ کعبه * وارد نشدن در حِجر اسماعیل(علیه السلام) * مراعات فاصله در طواف * بیرون بودن از کعبه * هفت دور طواف کردن قطع طواف نشستن و استراحت کردن در حال طواف نماز طواف کیفیّت نماز طواف زمان نماز طواف مکان نماز طواف تصحیح نماز ترک نماز طواف شکیات نماز طواف وظیفه حائض نسبت به نماز طواف وظیفه مستحاضه مستحبّات نماز طواف مستحبّات قبل از سعی سعی بین صفا و مروه * زیاد کردن سعی * کم کردن سعی * شک در تعداد شوطها * شک در صحّت سعی تقصیر زمان تقصیر مکان تقصیر چند مسأله:
درس 5
چه چيزيهايي پاك كننده است؟
اسلام براي پاك كردن نجسها، راه ها و چيزهايي را معيّن كرده است مانند: آب «آب» يكي از پاك كنندههاست و بسياري از چيزهاي نجس را پاك ميكند. براي پاك كردن چيز نجس، تنها تميز كردن آن كافي نست، بلكه پس از تميز كردن بايد آن را آب بكشيم.
لباس يا بدن نجس را چگونه آب بكشيم؟
اگر بدن يا لباسمان نجس شد، اوّل آلودگي آن را برطرف ميكنيم و سپس دو مرتبه در آب ميشوييم. و اگر آب جاري باشد؛ مثل نهر و جوي آب يا آب زياد باشد؛ مانند استخر و حوض بزرگ و يا شير آب خانه باشد كه به منبع بزرگ شهر وصل است. پس از برطرف كردن آلودگي يكبار بشوييم پاك ميشود. آفتاب خورشيد را همه شما ديدهايد و در كتاب ها خواندهايد كه نور خورشيد چه فايدههايي دارد. زيبايي طبيعت، سرسبزي درختان و شيريني ميوهها همه از نور خورشيد است. آيا تاكنون خوانده يا شنيدهايد كه نور خورشيد بعضي چيزها مانند: زمين و ساختمان و درخت و گياه را اگر نجس باشند پاك ميكند؟ زمين و ديوار نجس اگر خيس باشد و آفتاب بر آن بتابد و خشك كند، پاك ميشود به شرط اينكه پس از خشك شدن، خود نجس در آن نباشد.
در كجا نماز بخوانيم بهتر است؟
وقت نماز كه ميرسد، صداي اذان از گلدستهها و بلندگوهاي مسجد محلّهمان به گوش ميرسد و ما را به سوي خود ميخواند. آيا مايليد به مسجد برويم، در صف هاي منظم بايستيم و نماز جماعت بخوانيم؟ مسجد بهترين مكان براي نماز است و نزد ما مسلمانان احترام زيادي دارد. امامان ما فرمودهاند مسجد دستورات و آدابي دارد كه خوب است آنها را رعايت كنيم مثلاً: نشستن در مسجد به انتظار نماز، عبادت است و ثواب دارد. همسايه مسجد مكروه است در مسجد نماز نخواند؛ يعني اگر در خانه نماز بخواند، ثوابش كمتر است. پس اگر نزديك مسجد هستيم، بكوشيم نمازهايمان را در مسجد بخوانيم و در هرجا كه هستيم، كوچه يا خيابان، وقتي صداي اذان را ميشنويم بهتر است كار را رها كنيم و به نزديكترين مسجد برويم و نمازمان را در آنجا و به جماعت بخوانيم. روزي پيامبر اسلام درباره اهميت مسجد وبه مسجد بياورد، چه كنم؟ پيامبر فرمود: از درِ مسجد تا درِ خانهات ريسماني ببند و هرگاه كسي نبود كه تو را به مسجد بياورد آن نخ را بگير و به وسيله آن بيا تا به مسجد برسي. از اين سخن پيامبرصلي الله عليه وآله ميفهميم كه نماز خواندن در مسجد چقدر مهم است و چه اندازه ثواب دارد كه انسان نابينا هم بهتر است به مسجد برود و نمازش را در آنجا بخواند!
احكام و دستورات مسجد
1- خوب است زودتر از همه به مسجد برويم و ديرتر از همه بيرون بياييم، چون هرقدر كه بيشتر در مسجد باشيم ثواب بيشتري دارد.
2- وقتي كه ميخواهيم به مسجد برويم، مستحب است بهترين لباس ها را بپوشيم و عطر بزنيم و خود را خوشبو كنيم.
3- بهتر است با وضو به مسجد برويم، هر چند نخواهيم نماز بخوانيم؛ مثلاً براي شركت در جلسهاي به مسجد ميرويم.
4- مكروه و ناپسند است كه از مسجد عبور كنيم و در آن نماز نخوانيم.
5- تعمير كردن و تميز كردن مسجد ثواب بسيار دارد و نجس كردن آن حرام و آب كشيدن و پاك كردن جايي كه نجس شده، واجب است.
پرسش و پاسخ :
1- اگر انگشت دستمان زخم شود، چگونه بايد آن را آب بكشيم؟
2- آفتاب، چه چيزهايي را پاك ميكند؟
3- پيامبر اكرمصلي الله عليه وآله مرد نابينا را براي رفتن به مسجد چگونه راهنمايي كردند؟
4- سه نمونه از كارهايي كه در باره مسجد مستحب است نام ببريد.