ساخت مجتمع خدماتی سید‌الشهدا(ع) با زیربنای 14 هزار متر‌مربع در کربلا ساخت مجتمع خدماتی سید‌الشهدا(ع) با زیربنای 14 هزار متر‌مربع در کربلا ساخت مجتمع خدماتی سید‌الشهدا(ع) با زیربنای 14 هزار متر‌مربع در کربلا بعثه مقام معظم رهبری در گپ بعثه مقام معظم رهبری در سروش بعثه مقام معظم رهبری در بله
ساخت مجتمع خدماتی سید‌الشهدا(ع) با زیربنای 14 هزار متر‌مربع در کربلا ساخت مجتمع خدماتی سید‌الشهدا(ع) با زیربنای 14 هزار متر‌مربع در کربلا ساخت مجتمع خدماتی سید‌الشهدا(ع) با زیربنای 14 هزار متر‌مربع در کربلا ساخت مجتمع خدماتی سید‌الشهدا(ع) با زیربنای 14 هزار متر‌مربع در کربلا ساخت مجتمع خدماتی سید‌الشهدا(ع) با زیربنای 14 هزار متر‌مربع در کربلا

ساخت مجتمع خدماتی سید‌الشهدا(ع) با زیربنای 14 هزار متر‌مربع در کربلا

ساخت "مجتمع بزرگ خدماتی و چندمنظوره سیدالشهدا(ع) " با زیربنایی بالغ بر 14 هزار متر‌مربع در کربلای معلی تنها نمود کوچکی از ابراز عشق و ارادت شیعیان ایران‌زمین به سالار شهیدان حضرت اباعبدالله ‌الحسین(ع) است.

به گزارش خبرنگار اعزامي فارس به عراق، در منابع روايي شيعه در باب زيارت امام حسين‌ عليه السّلام و ثواب زيارت آن حضرت، احاديث و روايات بسيار متعددي وارد شده كه سيري در اين احاديث و بررسي نوع تأكيد ائمه اطهار عليهم السّلام در بيان اهميت زيارت اباعبدالله ‌الحسين‌(ع)، تمايز و تفاوت زيارت بارگاه آن حضرت نسبت به ساير ائمه اطهار را مشخص مي‌كند.

* وجوب زيارت حسين‌بن علي‌(ع) بر شيعيان
----------------------------------------------------

طبق احاديث صحيح ‌السند شيعه، اهميت زيارت سيدالشهدا عليه السّلام تا به آن حد است كه در حديثي از امام صادق عليه السّلام زيارت حضرت امام حسين عليه السّلام بر تمام شيعيان "واجب " فرض شده و آن دسته از شيعيان كه به زيارت ايشان نروند، جفاكار و مورد غضب رسول خدا خطاب شده‌اند.

تأكيد حضرات معصومين براي زيارت سالار شهيدان تا به آن حد است كه حتي براي زيارت رسول اكرم (ص) و يا زيارت خانه خدا در مكه مكرمه نيز چنين تأكيدي نشده است؛ در روايتي از امام صادق‌(ع) آمده است كه «هر كس به زيارت حسين‌(ع) نرود تا بميرد در حاليكه خود را هم شيعه ما بداند، هرگز او شيعه ما نيست و اگر از اهل بهشت هم باشد، او مهمان بهشتيان است.» (وسائل‌الشيعه جلد 10 ص 336) و در حديث ديگري حضرت فرموده «زيارت حسين‌بن علي‌(ع) بر هر كسي كه حسين را از سوي خدا امام مي‌داند، لازم و واجب است.» (وسائل الشيعه جلد 10 ص 346)

شايد بتوان ريشه بخشي از عشق و ارادت ويژه‌ شيعيان به‌خصوص شيعيان ايراني نسبت به اباعبدالله‌الحسين(ع) را در همين بيانات و تأكيدات منحصر به‌فرد ائمه اطهار براي زيارت امام حسين‌(ع) دانست اما داستان عاشقان آن امام شهيد و مظلوم، صرفا به زيارت حضرتش خلاصه نمي‌شود بلكه شيعيان آن حضرت در طول تاريخ از هر آنچه داشته‌اند، گذشته‌اند و اموال و دارايي خود را نيز وقت و صرف آن حضرت كرده‌اند تا زائران حسيني در آرامش و آسايش بيشتر به توفيق زيارت كربلا نائل شوند و البته اسباب سفر و اقامت آنان نيز مهياتر شود؛ در اين بين ايرانيان، جلودار اين حركت بود‌ه‌اند و آنچه از اندك بضاعت و توان مالي داشته‌اند را به انحاء مختلف، تقديم به آستان اباعبدالله الحسين‌(ع) كرده‌اند.

در طول ساليان اخير و با باز شدن رسمي مسير كربلاي معلي، خيل عظيم ايرانيان بوده‌اند كه حائر حسيني را از حضور خود انباشته و صحن و سراي آن حضرت به گونه‌اي مملو از شيعيان كشورمان شده كه گويي حرم حسيني نه در خاك عراق بلكه قطعه‌اي از خاك كشورمان است.

* تاسيس ستاد بازسازي عتبات توسط خيران ايراني
--------------------------------------------------------------

اما با سقوط صدام در خاك عراق، جمعي از دوستداران اهل بيت (ع)، خيرين‌، متبرعين و متخصصان از صنوف مختلف كشورمان، ستادي را با عنوان "ستاد بازسازي عتبات عاليات " در سال 82 تأسيس كردند تا قبور و بارگاه ائمه اطهار در عراق به‌خصوص بارگاه ابا‌عبدالله‌الحسين‌(ع) در كربلاي معلي از گزند تخريب مصون بماند همچنين زمينه ارائه هر‌چه بهتر خدمات به زائران حسيني نيز فراهم شود و از سويي طرح‌هاي توسعه و بازسازي اين حرم‌ها نيز به‌صورت متمركز و برنامه‌ريزي شده به اجرا درآيد تا از اين مسير، زائران ابا‌عبدالله‌الحسين‌(ع) در مسير عزيمت و اقامت خود در كربلاي معلي، نجف اشرف و ساير شهرهاي زيارتي عراق با آسايش و امنيت بيشتر به توفيق زيارت اين مشاهد مقدسه نائل شوند.

* اجراي 150 پروژه توسط ستاد بازسازي عتبات در شهر‌هاي مقدس عراق
---------------------------------------------------------------------------------------

تاكنون بالغ بر 150 پروژه بزرگ و كوچك از زمان تأسيس ستاد عتبات عاليات در حرم‌هاي مطهر ائمه اطهار در شهرهاي كربلاي معلي، نجف اشرف، سامرا و كاظمين به اجرا درآمده كه البته تمام منابع مالي اين پروژه‌ها از طريق تبرعات، نذورات و هداياي مردمي كشورمان تامين شده كه توده‌ها و اقشار مختلف آن را تقديم به آستان ائمه اطهار علي‌الخصوص حضرت ابا عبدالله‌الحسين‌(ع)‌ كرده‌اند.

با وجود حجم گسترده و وسيع فعاليت‌هاي ستاد بازسازي عتبات عاليات به دلايل مختلف از جمله اطلاع‌رساني ضعيف رسانه‌ها، اين فعاليت‌ها انعكاس مناسب و كافي نداشته و هنوز هم هستند افراد بسياري كه با وجود تشرف به كربلاي معلي از اقدامات و پروژه‌هاي اجرا شده توسط ستاد بازسازي عتبات عاليات در حرم‌هاي مطهر ائمه اطهار بي‌اطلاع هستند.

* ساخت مجتمع خدماتي سيد‌الشهدا(ع) با زيربناي 14 هزار متر‌مربع در كربلا
------------------------------------------------------------------------------------------

اگر به كربلاي معلي مشرف شده باشيد و گذرتان به "شارع‌العباس " و كوي بابل‌خان در كنار حرم حضرت اباالفضل‌العباس(ع) افتاده باشد، احتمالا در اثناي اين كوي، ساختمان عظيمي در زميني به مساحت 2 هزار و 500 متر‌مربع كه در حال ساخت بوده، نظرتان را به خود جلب كرده است.

اين بنا در واقع "مجتمع خدماتي سيدالشهدا‌(ع) " است كه ساخت آن براي خدمات‌رساني به زائران حسيني توسط ستاد بازسازي عتبات عاليات با زيربنايي بالغ بر 14 هزار متر‌مربع از سال 85 آغاز شده و تا به امروز بيش از 95 درصد از اين پروژه به اتمام رسيده و به احتمال زياد در ماه شعبان، تكميل و با بهره‌برداري از اين مجتمع، تحويل توليت حرم امام حسين‌(ع) مي‌شود.

اما مجتمع سيدالشهدا(ع) در زميني احداث شده كه پيش از اين حسينيه‌اي با وقفيت حرم مطهر امام حسين‌(ع) در آن واقع شده بود و ستاد بازسازي عتبات عاليات با حفظ وقفيت اين زمين و با هماهنگي با توليت حرم مطهر امام حسين‌(ع) اقدام به ساخت اين مجتمع خدماتي چند‌منظوره كرد.

مجتمع سيدالشهدا(ع) با زيربنايي بالغ بر 14 هزار متر‌مربع در 4 طبقه و 2 طبقه زيرزمين احداث شده كه هر يك از طبقات با زيربناي حدود 2 هزار و 500 متر‌مربع داراي كاربري خاصي است؛ با ساخت اين مجتمع و با توجه به نيازهاي مختلف زائران حسيني، مجتمع سيدالشهدا(ع) قادر خواهد بود خدمات متفاوت و متعددي را به زائران حسيني ارائه كند.

* جزئيات پروژه مجتمع سيد‌الشهدا(ع)
---------------------------------------------

هر يك از طبقات مجتمع چند‌منظوره سيد‌الشهدا(ع) با زيربناي 2 هزار و 500 متر‌مربع داراي كاربري‌ متفاوتي است؛ طبقه چهارم مجتمع خدماتي سيدالشهدا(ع) يك نانوايي بزرگ براي پخت نان به‌صورت اتوماتيك را در خود جاي داده كه توانايي تأمين بخشي از نان مورد نياز زائران حسيني را دارد.

2 انبار مركزي بزرگ نيز از ديگر بخش‌هايي است كه در اين طبقه از مجتمع قرار گرفته همچنين بخش IT نيز در طبقه چهارم قرار دارد كه كنترل تمام سيستم‌هاي الكترونيكي، سرمايشي و گرمايشي مجتمع را عهده‌دار است.

افزايش روزافزون شمار زائران كربلاي معلي، عدم توسعه و احداث اماكن اقامتي مناسب و متناسب با تعداد زائران باعث شده كه ستاد بازسازي عتبات عاليات در اجرا و احداث مجتع چند‌منظوره سيدالشهدا(ع) به طور كامل طبقه سوم از اين مجتمع با زيربناي 2 هزار و 500 متر‌مربع را به سوئيت‌هاي اقامتي مخصوص اسكان زائران حسيني اختصاص دهند.

* ساخت 38 سوئيت در متراژ‌هاي 40 تا 180 مترمربع
--------------------------------------------------------------

در مجموع 38 سوئيت در متراژهاي مختلف از 40 تا 180 متر‌مربع، طبقه سوم مجتمع سيدالشهدا(ع) را تشكيل داده كه هر يك از سوئيت‌ها با امكانات بسيار مجهز، پذيراي زائران حسيني خواهند بود؛ از جمله‌ ويژگي‌هاي اين سوئيت‌ها، برخورداري از سيستم سرمايشي و گرمايشي VRF ، سيستم اعلام حريق، پوشش سراميكي تمام ديوارهاي سوئيت‌هاست همچنين به‌منظور جلوگيري از تبادل گرمايي و پرهيز از اتلاف انرژي، تمامي پنجره‌هاي به‌كار رفته در اين مجتمع از جنس PVC با شيشه‌هاي دوجداره مخصوص است كه به‌صورت يك عايق صوتي و حرارتي عمل مي‌كند؛ كليد و پريزهاي به‌كار رفته در داخل سوئيت‌ها و در تمام طبقات نيز "ضد‌باكتريال " بوده همچنين بهترين شركت‌ سازنده درب‌هاي چوبي ايراني نيز عهده‌دار ساخت درب‌هاي چوبي اين مجتمع بوده است.

براي مهمانان رسمي و ويژه حرم نيز سوئيت‌هاي VIP با متراژ 180 متر‌مربع و با امكانات ويژه در نظر گرفته شده چرا كه تا به امروز، توليت حرم امام حسين‌(ع) مكان خاصي را براي اين دسته از ميهمانان خود نداشته و به ناچار آنان در يكي از هتل‌هاي كربلا اسكان مي‌يافتند.

* شهر مقدس كربلا؛ مغضوب حكومت ظالمانه صدام
--------------------------------------------------------------

اما شهر مقدس كربلا در زمان تسلط حزب بعث بر عراق، مغضوب حكومت ظالمانه صدام بود و كمترين امكانات براي توسعه زيرساخت‌هاي اين شهر اختصاص نمي‌يافت و تمام تلاش حزب حاكم بر مطرود و متروكه كردن شهرهاي زيارتي عراق از جمله كربلاي معلي متمركز بود؛ همين عامل باعث شده كه امروز شهر مقدس كربلا از حداقل امكانات زيرساختي، اماكن آموزشي و فرهنگي برخوردار باشد.

مسئولان ستاد بازسازي عتبات عاليات با لحاظ كردن اين كمبودها و عدم برخورداري كربلا از امكانات فرهنگي، طبقه دوم مجتمع سيدالشهدا(ع) با زيربناي 2 هزار و 500 متر‌مربع را به‌صورت كامل به فعاليت‌هاي فرهنگي و آموزشي اختصاص داده‌اند.

* برگزاري كلاس‌هاي متنوع آموزشي در مجتمع سيد‌الشهدا(ع)
--------------------------------------------------------------------------

در اين بخش از مجتمع مجموعا 17 كلاس بزرگ احداث شده كه در آنها كلاس‌هاي متنوع آموزشي اعم از كلاس‌هاي حوزوي، قرآني، احكام، علوم روز از جمله كامپيوتر و ... برگزار مي‌شود.

در حال حاضر بارگاه مطهر اباعبدالله‌الحسين(ع) در خود حرم مطهر، صاحب يك حوزه علميه است كه با افتتاح اين مجتمع و بنا‌بر تصميم نهايي توليت مطهر امام حسين‌(ع)، حوزه علميه مستقر در حرم به اين مجتمع منتقل خواهد شد.

از ديگر بخش‌هايي كه براي طبقه دوم مجتمع خدماتي سيدالشهدا(ع) در نظر گرفته شده، مي‌توان به كتابخانه، آمفي‌تئاتر، سايت مجهز كامپيوتري و يك واحد سمعي و بصري اشاره كرد همچنين يك حسينيه نيز در اين طبقه از مجتمع ساخته شده كه در واقع جاي خالي حسينيه كوچك قديمي واقع شده در زمين اين مجتمع را پر خواهد كرد.

* اطعام 6 هزار زائر حسيني در هر وعده در مضيف سيد‌الشهدا(ع)
------------------------------------------------------------------------------

اما در ايام و مناسبت‌هاي خاصي مانند عرفه، اربعين حسيني و دهه محرم، شمار زائران حسيني كربلاي معلي به‌طور چشمگيري افزايش مي‌يابد كه اين امر لزوم ساخت اماكني براي پذيرايي و اطعام زائران سيدالشهدا(ع) را گوشزد مي‌كند بر همين اساس تمام 2 هزار و 500 متر‌مربع مساحت طبقه اول مجتمع سيدالشهدا(ع) ‌به "مضيف " جهت اطعام زائران حسيني اختصاص يافته است كه اين مضيف در هر وعده توانايي پذيرايي از 6 هزار زائر را دارد.

مضيف مجتمع سيدالشهدا(ع) در 2 بخش عمومي و ويژه ساخته شده است كه غذاي مورد نياز آن نيز در داخل خود مجتمع طبخ و آماده‌سازي مي‌‌شود.

* كلينيك درماني حضرت زينب(س) مجهز به بخش‌هاي تخصصي
---------------------------------------------------------------------------

نيازهاي درماني زائران حسيني نيز در ساخت اين مجتمع از چشم مسئولان ستاد بازسازي عتبات عاليات پنهان نمانده و يك كلينيك مجهز به نام "كلينيك حضرت زينب‌(س) " مجهز به آخرين امكانات پزشكي روز دنيا، نيمي از فضاي طبقه همكف را به خود اختصاص داده است.

كلينيك حضرت زينب‌(س) داراي بخش‌هاي مختلفي از جمله راديولوژي، چند اتاق عمل سرپايي، اتاق زايمان، پاويون پزشكان، داروخانه، اتاق‌هاي بستري، اتاق اشعه و بخش‌هاي تخصصي است كه پزشكان متخصص مورد نياز اين كلينيك نيز از بين پزشكان متخصص كشورمان انتخاب و اعزام خواهند شد.

اين كلينيك با امكانات گسترده و به‌روز خود مي‌تواند پاسخگوي نيازهاي درماني زائران اباعبدالله الحسين‌(ع) بخصوص در مناسبت‌هاي خاص باشد.

* طبخ 6 هزار پرس غذا در آشپزخانه صنعتي مجتمع سيد‌الشهدا(ع)
--------------------------------------------------------------------------------

اما همانطور كه اشاره شد، غذاي مورد نياز مضيف مجتمع سيدالشهدا(ع) در داخل اين مجتمع، طبخ و آماده‌سازي مي‌شود؛ به اين منظور، نيمه ديگر مساحت طبقه همكف مجتمع به ساخت يك آشپزخانه صنعتي اختصاص يافته كه توانايي طبخ 6 هزار پرس غذا در هر وعده به‌صورت كاملا صنعتي را دارد.

همچنين اين آشپزخانه صنعتي مجهز به 3 سردخانه با دماي زيرصفر، صفر و بالاي صفر درجه است كه مي‌تواند محل مناسبي براي نگهداري از مواد فاسدشدني مورد نياز آشپزخانه مجتمع سيدالشهدا(ع) باشد.

در نهايت زيرزمين اين مجتمع نيز داراي 140 چشمه سرويس بهداشتي همچنين 33 حمام است تا در اختيار زائران قرار گيرد چرا كه در حال حاضر تعداد سرويس‌هاي بهداشتي و حمام‌هاي عمومي سطح شهر كربلا، بسيار اندك است كه به هيچ‌وجه نمي‌تواند پاسخگوي نياز زائران باشد.

اين مجتمع در توليد برق مورد نيار خود نيز خودكفاست؛ 2 ژنراتور توليد برق با سوخت گازوئيل در زيرزمين مجتمع سيدالشهدا(ع) قرار گرفته كه تمام برق مورد نياز مجتمع را تأمين مي‌كند.

* عاشقاني كه تخصص خود را وقف حضرات معصومين كرده‌اند
-------------------------------------------------------------------------

اما نكته قابل توجه و جالب در اجرا و ساخت پروژه‌هاي مختلف توسط ستاد بازسازي عتبات عاليات در شهر‌هاي مقدس كربلا، نجف اشرف و ساير شهر‌هاي زيارتي عراق در اين است كه اكثر نيروهاي مورد نياز براي ساخت اين پروژه‌ها، از نيروهاي "تبرعي " كشورمان هستند به اين صورت كه ستاد بازسازي طي فراخواني عمومي از تمام صاحبان فنون در رشته‌هاي مختلف دعوت كرده تا در اجراي پروژه‌هاي عتبات عاليات هميار و شريك ستاد بازسازي عتبات عاليات باشند.

بر اين اساس افراد خير، صاحبان فنون مختلف و البته عاشقان خدمت به آستان حضرات معصومين پس از بررسي اوليه، توسط ستاد بازسازي در قالب گروه‌هاي كاري به شهرهاي مقدس كربلاي معلي يا نجف اشرف اعزام مي‌شوند و طي اقامتي 35 روزه و تنها در ازاي توفيق همجواري و خدمت به آستان ائمه اطهار علي‌الخصوص سالار شهيدان و در گرماي طاقت فرساي كربلا و نجف با جان و دل، پذيراي خدمت به آستان آن ذوّات مقدسه و حضرات معصومين مي‌شوند.

آنچه در اين گزارش گذشت، تنها گوشه‌اي از ابراز عشق و ارادت شيعيان ايران‌زمين به حضرت اباعبدالله الحسين‌(ع) بود كه در قالب ساخت پروژه‌هاي مختلف براي تأمين رفاه و آسايش زائران حسيني نمود و بروز يافته است و اين همان عشق و محبت شيعيان به امام حسين(ع) است كه با گذر زمان چيزي از حرارت آن كاسته نمي‌شود و اين حرارتي است كه امان از لهيب آتش دوزخ خواهد بود و دستگير ما بي‌بضاعتان كويش؛ بابي انت و امي يا ابا‌عبدالله‌الحسين‌(ع).
گزارش از: جابر سعادتي صدر


| شناسه مطلب: 7757







نظرات کاربران