ب. روحانیت انقلابی
ب. روحانیت انقلابی هرچند سابقه مخالفت روحانیت با رژیم پهلوی به دوره رضاخان باز میگردد; اما ظهور امامخمینی (ره) در صحنه سیاسی ایران، از اوایل دهه چهل، نقطه عطف و فصلی جدید در مبارزه با محمدرضا پهلوی پدید آورد. در واقع قیام 15 خرداد 42 بهرهبری امام خمینی،
ب. روحانيت انقلابي
هرچند سابقه مخالفت روحانيت با رژيم پهلوي به دوره رضاخان باز ميگردد; اما ظهور امامخميني (ره) در صحنه سياسي ايران، از اوايل دهه چهل، نقطه عطف و فصلي جديد در مبارزه با محمدرضا پهلوي پديد آورد. در واقع قيام 15 خرداد 42 بهرهبري امام خميني، سبب پيدايش نسلي از روحانيان انقلابي
ــــــــــــــــــــــــــــ
1. جهت مطالعه رك: زيبا كلام، پيشين ، صص 224 ـ 221; حميد عنايت، انديشه سياسي در اسلام معاصر ، ص 220; صفحاتي از تاريخ معاصرايران (اسناد مربوط به نهضت آزادي) ج 1، ص 40، ابراهيم افراسيابي، تاريخ ايران ، ص 177.
[125]شد كه در سالهاي پس از تبعيد امامخميني، هدايتگر نهضت وي بهشمار ميآمدند و از پديدآمدن فضايي كه قبل از ظهور امام خميني بين قم و تهران حاكم بود، جلوگيري كردند. حوزههاي علميه، از سال 1343 به بعد در ليست سياه رژيم قرار داشت و هيچ مرجع طراز اولي حداقل در ظاهر نميتوانست با رژيم ارتباط داشته باشد.
اين نسل از روحانيت فاقد يك حزب و تشكيلات منسجم بود; اما با بهرهگيري از شبكه گسترده مسجدها،تكيهها، مراسم و شعائر ديني، توانست گروههاي متعددي از طرفداران امام را سازماندهي كند و گردونه انقلاب را به حركت در آورد. در اين مدت بسياري از روحانيان مبارز، تبعيد، زنداني و يا اعدام شدند. آيتاللّه خامنهاي به ايرانشهر، آيتاللّه مشكيني به كاشمر و آيتاللّه مكارمشيرازي به چابهار تبعيد و آقايان هاشمي رفسنجاني ، موسوي خوئينيها و طالقاني به زندان گسيل شدند. از اواسط سال 1356، روحانيان طرفدار امام در تهران ـ كه آقايان بهشتي ، مطهري ، مفتح ، باهنر ، مهدوي كني ، ناطق نوري ، كروبي ، هاشمي رفسنجاني و هادي غفاري در شمار فعالان آن (1) جاي داشتند ـ تشكلي بهنام روحانيت مبارز پديد آوردند. برنامهريزي راهپيماييها، سخنرانيها در مساجد و تهيه شعارها بهطور عمده توسط روحانيت مبارز صورت ميگرفت.