گفت‌وگو ندهد فرصت گفتار به محتاج کریم

لحن و لهجه عربی درخواندن ادعیه را از مرحوم استاد احمد معرفت آموخته و پس از مجروحیتش در عملیات کربلای پنج با مرحوم استاد صبحدل موذن معروف و استاد صلح‌جو آشنا شد و سپس به ضبط دعای کمیل و زیارت وارث و مناجات شعبانیه در رادیو برون مرزی عربی تحت نظر مرحوم صبحد

لحن و لهجه عربي درخواندن ادعيه را از مرحوم استاد احمد معرفت آموخته و پس از مجروحيتش در عمليات كربلاي پنج با مرحوم استاد صبحدل موذن معروف و استاد صلح‌جو آشنا شد و سپس به ضبط دعاي كميل و زيارت وارث و مناجات شعبانيه در راديو برون مرزي عربي تحت نظر مرحوم صبحدل مي‌پردازد. بچه‌هاي بعثه مقام معظم رهبري در سال 70 اين دعا با لحن عربي را از گلدسته‌هاي حرم حضرت امام رضا(ع) مي‌شنوند و به دعوت ايشان در سال 71 براي اولين بار در كنار حرم رسول‌الله (ص) و ائمه بقيع(ع) همراه با يكي ديگر از برادران به نام ابوالحواطم دعاي كميل را براي زائران مي‌خواند و اكنون سالهاست زائران ايراني و غيرايراني خانه خدا، دعاي كميل را در بين الحرمين مدينه با لحن عربي او مي‌شنوند.محمدرضا غلامرضازاده، معلم و اهل شهرري است و سعادت خادمي حجاج بيت‌ا... الحرام را از عنايات حضرت عبدالعظيم حسني(ع) مي‌داند. مصاحبه كوتاه ما با اين برادر صميمي و متواضع كه دائم تأكيد دارد از زحمات عوامل برگزاري مراسم دعاي كميل در مدينه قدرداني شود را از نظر مي‌گذرانيد.

از شور و شوق خواندن دعاي كميل در مدينه بگوييد.
خواندن دعاي كميل به ندرت در بين الحرمين مدينه اتفاق مي‌افتد و برگزاري مرتب آن در ايام حج تمتع كه با زحمات بسيار زياد برادران بعثه و ديگر عزيزان ممكن مي‌شود، نعمت ويژه براي زائران است. هر كس در تخصص خودش دوست دارد اوج كار و فعاليت حرفه‌اي اش را تجربه كند و براي امثال بنده هم اوج كارمان سعادت كميل خواندن در كنار حرم رسول اله(ص) ، حضرت فاطمه الزهرا(س) و ائمه بقيع(ع) است كه مدتي است نصيب من هم مي‌شود.


در اين سالها برخورد و عكس العمل غيرايراني‌ها با اين مراسم چگونه بوده است؟
خيلي پيش آمده كه بزرگان مدينه و برادران اهل سنت با تعجب از ما مي‌پرسند چرا اينقدر اصرار داريد كه اين دعا را هر هفته با اين نظم و جمعيت بخوانيد؟ وقتي يك نسخه از دعا را به آنها مي‌دهيم و اين كلمات افضل الفصحاء اميرالمؤمنين(ع)را كه تازيانه به روح مي‌زند مي‌خوانند با تعجب مي‌گويند. اين كلام از علي(ع) است؟ و با سكوت غرق در مفاهيم آن مي‌شوند.
فصاحت‌ دعاي كميل براي عرب زبانها بيشتر قابل درك است و موجب جلب توجه آنها مي‌شود؟
عرب حجاز، فصيح تر از ديگر سرزمينهاي عربي به اين زبان تكلم مي‌كند و براي همين كلام اميرالمؤمنين(ع) را كه خود متولد اين سرزمين هستند  بهتر درك مي‌كنند. وقتي ايراني‌ها دعاي كميل مي‌خوانند، برخي عرب‌هاي اين سرزمين كه دعا را مي‌شوند، تحت تأثير قرار مي‌گيرند. يكسال عده‌اي پليس در گوشه‌اي از مراسم شاهد دعا خواندن ما بودند، به چهره چند نفرشان نگاه مي‌كردم، اشك در چشمانشان حلقه زده بود و وسط دعا بود كه يك نفرشان نشست و حالش منقلب شد. سبك و آرايه‌هاي ادبي حضرت امير در دعاي كميل بي‌نظير است. اين كلام، سخن حجت خداست و استثنايي؛ و عربها اين را خوب درك مي‌كنند.


دعا خواني در بين‌الحرمين شما را به ياد چه مي اندازد؟
اشك و سوز دعاي كميل در مدينه و دعاي عرفه در صحراي عرفات، باسوز و شور شهداء و رزمندگان در جبهه‌ها هم جنس و همانند  است . اين سخن را تمام بچه‌هاي جبهه مي‌‌گويند.


بسياري از زائران از بهترين دعاها و بهترين اعمالي كه مي‌توانند در اينجا انجام دهند مي‌پرسند، براي كسب بهترين بهره‌ها چه بايد كرد؟
خيلي از زائران ما مي‌توانند سفرهاي خارجي ديگري بروند، اما به خاطر واجب شرعي يا علاقه، اينجا را انتخاب مي‌كنند، زائران ايراني ثابت كرده‌اند از خوش فكرترين و منظم‌ترين زائران هستند و وقتي به آنها برنامه و خوراك فرهنگي ارائه مي‌كنيم همراه مي‌شوند و خيلي استقبال مي‌كنند. در اين مسير بايد تا مي‌توانيم كار كنيم. حيف است زائر ما به اينجا بيايد و يك ختم قرآن نكند و زيارت جامعه كبيره را يكبار هم نخواند. در درگاه استجابت بايد بدانيم كه چه دعايي بكنيم، بسياري از شهداي بزرگ ما، اينجا از رسول الله(ص) فيض شهادت را گرفتند، برخي حج چندين و چند ساله و تا آخر عمر را نصيب گرفتند و برخي امكانات مادي مورد درخواستشان را . البته توجه كنيم كه در اينجا دعاي ما چيزي است كه بر دلمان مي گذرد كه همان را هم پاسخ مي‌گيريم. انشاءا...:
ندهد فرصت گفتار به محتاج كريم  
گوش اين طايفه آواز گدا نشنيده‌ست


الحمدا... شما نيز در جواني حج نصيبتان شده، گمان مي‌كنيد حج در جواني چه تفاوتي با ديگر سنين دارد؟
در روايت هست كه اگر فردي در جواني به سمت قرآن برود، قرآن با گوشت، پوست و خونش آميخته مي‌شود و حج نيز  چنين است، حج در جواني بهتر با گوشت و  خون انسان آميخته مي شود.
حج در زندگي خيلي‌ها موجب تحول اساسي و آغاز يك زندگي ديگر شده  است. جواني كه در حج متحول مي‌شود در شهر و وطن خودهم منبع تاثير مي‌شود. اگر مسئولان تأكيد دارند كه باب سفرهاي حج و كربلا بسته نشود، به همين دليل است، زائراني كه از اين سفرها به كشور باز مي گردند، توشه و معنويت را با خود به ميان نزديكانشان مي‌برند و موجب اشتياق اطرافيان خود به اين سفرها مي‌شوند و جوانها در اين روند مؤثرتر از ديگرانند.

چند خاطره شنيدنيتان را براي خوانندگان زائر از سالهاي سفر به اين سرزمين بگوييد.
يكسال يك پيرمرد بزرگوار هم اتاق ما بود كه خيلي تهجد و عبادت مي‌كرد. ساعات بسياري از شبانه روز بر روي سجاده مشغول عبادت بود. شب آخر گفت: ‌بياييد مي‌خواهم چيزي برايتان تعريف كنم، ديشب درخواب حضرت صاحب الزمان (عج) را ديدم كه به زائران حواله‌اي سبز رنگ مي‌دادند.پرسيدم اين چيست، فرمودند:  اين حواله براي كساني است كه حجشان مقبول بوده. گفتم: آيا كسي هست كه حواله نگرفته باشد؟ ايشان سكوت فرمودند. يكسال هم جواني وارسته و محترم در يكي از كاروانها بود كه كنار ناودان طلا از خدا خواسته بود همسري مناسب ، قسمتش كند. خودش تعريف مي‌كرد كه براثر اتفاقي عجيب ،‌در همان سفر با مادري آشنا شدم كه مقيم خارج از كشور بود و خواسته‌اي مشابه را در كنار خانه خدا همراه با دخترش مطرح نموده بودند، اين دو جوان بعد از آن سفر ازدواج كردند و الحمدا... زندگي موفقي دارند.

 


| شناسه مطلب: 82257