میوه یا بمب ویتامین؟

میوه یا بمب ویتامین؟ دکتر احمد رضا درستی؛ دکترتغذیه و رئیس انستیتو تغذیه و صنایع غذایی کشور مصرف سبزیها و میوه‌‌کافی در روز، بدلیل داشتن فیبرهای غذایی، ویتامین‌ها و مواد معدنی فراوان و همچنین بعلت مقدار کم انرژی که به بدن می‌رسانند، برای بدن بسیار م

ميوه يا بمب ويتامين؟

دكتر احمد رضا درستي؛

دكترتغذيه و رئيس انستيتو تغذيه و صنايع غذايي كشور


مصرف سبزيها و ميوه‌‌كافي در روز، بدليل داشتن فيبرهاي غذايي، ويتامين‌ها و مواد معدني فراوان و همچنين بعلت مقدار كم انرژي كه به بدن مي‌رسانند، براي بدن بسيار مفيد هستند. دريافت فلاوونوئيدها (مواد رنگي موجود در گياهاني از قبيل گوجه فرنگي، انگور قرمز، هويج، چاي، سيب درختي، پياز و امثال آن) در جهت كاهش احتمال ابتلا به سرطانهاي سيستم‌هاي گوارش و تنفس انسان مفيدند. دريافت مقدار كافي ميوه و سبزي‌ها در درازمدت احتمال ابتلا به چاقي و افزايش وزن را بويژه در ميان‌سالي كاهش مي‌دهد.

گرچه ميوه‌ها نيز مقداري ويتامين‌ها و مواد معدني و فيبر با ارزش وارد بدن مي‌كنند، ولي ضمنا ميوه‌ها مقداري (مثلا 20- 15) قند دارند كه مصرف مقدار زيادشان موجب دريافت مقدار زيادي انرژي مي‌شود كه به چاق شدن كمك مي‌كند و ويتامين‌هاي اضافي دريافتي نيز از راه ادرار دفع مي‌شوند. موز از جمله ميوه‌هايي است كه مقدار قند فراواني دارد و در چاق (يا چاق‌تر) كردن انسان به‌خوبي نقش ايفا مي‌كند؛ ضمن اين كه مقدار مواد معدني و ويتامين موجود در موز چندان بيشتر از ساير ميوه‌ها نيز نيست.

توصيه مي‌شود كه ميوه مصرفي هر روز در نوبت‌هاي مختلف مصرف شود. مثلا خوردن يك سيب قبل ظهر و يك پرتقال بعد از ظهر بهتر از مصرف هر دوي آنها با يكديگر خواهد بود.

متاسفانه اغلب ميوه‌ها و سبزي‌ها به برخي از انگلها و موجودات تك سلولي بيماريزا آلوده‌اند كه خوردن ميوه‌هاي نشسته (و يا شسته شده با آب تنها و بدون استفاده از مواد پاك كننده و ضدعفوني كننده) سبب مي‌شود كه آلودگي به افراد منتقل شود. هنگام صرف ميوه توجه به شسته و ضد عفوني بودن آن بسيار ضروري است. اگر ميوه را خود تهيه كرده و يا از دوستاني غير از مسئولين توزيع مواد غذايي گرفته‌ايد، لطفا شستشوي مناسب آن را فراموش نكنيد.

مدت‌ها است كه ثابت شده نوشيدن نوشابه‌هاي گازدار سبب بالا رفتن شانس چاقي مي‌گردد. مطالعات انجام شده در كشورهاي غربي نشان داده كه حتي مصرف نوشابه‌هاي گاز دار رژيمي نيز احتمال چاقي را بالا مي‌برد. علاوه بر اين، حتي مصرف آب‌ميوه‌هايي كه با شيرين كننده‌هاي مصنوعي بدون انرژي شيرين شده‌اند نيز احتمال چاق شدن را افزايش مي‌أهد. آنچه اغلب بعنوان آب‌ميوه‌ها عرضه مي‌شود، مقدار كمي آبميوه و مقدار فراواني آب است كه در حد وسيعي شيرين و رنگي مي‌شود ودر واقع به جاي آب‌ميوه، شربت قندي رنگي عرضه مي‌شود. بنابراين توصيه مي‌شود مصرف آنها بسيار محدود شود.


| شناسه مطلب: 82385