شرح رهبر معظم انقلاب بر حدیث اخلاقی «حقوق مؤمنین بر یکدیگر»

پایگاه اطلاع رسانی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب، شرح مقام معظم رهبری را بر حدیث اخلاقی امام جعفر صادق(ع) در موضوع «حقوق مؤمنین بر یکدیگر» منتشر کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج، رهبر معظم انقلاب در ابتدای جلسات درس خارج فقه خود، به شرح یک حدیث اخلاقی می‌پردازند. «حقوق مؤمنین بر یکدیگر» موضوع شرح حدیثی اخلاقی از امام صادق علیه‌السلام به نقل از جد بزرگوارشان، پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد مصطفی صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم است که پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب امروز آن را منتشر کرده است.


متن بیانات معظم‌له به شرح ذیل است:


 


بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم


الحمدلله رب العالمین


عَن الصادقِ جعفرِ بنِ محمدٍ عن اَبیهِ عَن آبائِهِ عَن علیِّ بنِ ابی‌طالبٍ علیهم‌ُالسلام قالْ قالَ رسولُ اللهِ صلی‌الله‌علیه‌وآله لِلْمُؤْمِنِ عَلَى الْمُؤْمِنِ سَبْعَةُ حُقُوقٍ وَاجِبَةٍ مِنَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ عَلَیْهِ (۱)


[پیامبر گرامی اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله فرموده‌اند که هر مؤمن بر برادر مؤمنش هفت حق دارد که از طرف خدا ادای این حقوق بر او واجب شده است.] خب وجوب این حقوق را بایستی جدی گرفت.


الْإِجْلَالُ لَهُ فِی عَیْنِهِ


یکی [از این حقوق] این [است]. معنایش این است که برای این برادر مؤمن جلالتی در دل خود در نظر بگیر که طبعاً در چشم تو جلالت پیدا می‌کند.
جلالت از چه جهت؟ از جهت ایمانش؛ یعنی لازمه‌ی این بیان، لزوم تکریم برادران مؤمن از یکدیگر است؛ نگاه تجلیل‌آمیز به برادر مؤمن. یعنی با نگاه سبک به برادر مؤمن نگاه نکند. این [حق] اول.


وَ الْوُدُّ لَهُ فِی صَدْرِهِ


دوم اینکه محبت او را در دل خودت داشته باشی.


وَ الْمُوَاسَاةُ لَهُ فِی مَالِهِ


با او در مال خود همراهی کنی. یک‌وقت شما داری، او در نهایت احتیاج است، باید به او کمک کنی.


وَ أَنْ یُحَرِّمَ غِیبَتَهُ


پشت سر او بدگویی را ممنوع کنی؛ نه خودت [غیبت او را] بکنی نه بگذاری دیگران بکنند.


وَ أَنْ یَعُودَهُ فِی مَرَضِهِ


وقتی مریض شد از او عیادت کنی.


وَ أَنْ یُشَیِّعَ جَنَازَتَهُ


بعد از مرگ هم دست از او برنداریم. اگر برادر مؤمنمان از دنیا رفت جنازه‌ی او را هم تشییع کنیم. یعنی با او تا بعد از مرگ باشیم.


وَ أَنْ لَا یَقُولَ فِیهِ بَعْدَ مَوْتِهِ إِلَّا خَیْراً


بعد از مرگش هم نیکی او را بگوییم. حتی اگر چنانچه بدی‌ای هم دارد آن را نگوییم. که در روایت دارد که اُذْکُروُا مَحاسِنَ مَوتاکُم (۲). آنهایی که مردند و رفته‌اند و قدرت دفاع از خودشان را ندارند، خوبی‌هایشان را بگو. بالاخره هر کس یک خوبی‌ای دارد.


۱) الامالی شیخ صدوق، صفحه‌ی ۸۵
۲) روایتی از پیامبر گرامی اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله: «اُذکُروُا مَحاسِنَ مَوتاکُم وَ کُفّوا عَن مَساویهِم»
نیکى‌هاى مردگان خود را یاد کنید و از بدی‌هایشان چشم بپوشید.
نهج‌الفصاحه




نظرات کاربران