اسرار وقوف در مشعرالحرام +کلیپ

پس از مغرب روز نهم ذیحجه، حجاج باید از عرفات خارج شده و به مشعرالحرام رفته و تا طلوع آفتاب در آنجا بمانند. در قرآن کریم خداوند می فرماید: «فَإذا أَفَضْتُمْ مِنْ عَرَفاتٍ فاذْکُرُوا اللَّه عِنْدَالمَشْعَرِ الحَرامِ».[۵] یعنی: «هنگامی که از عرفات کوچ کردید، در مشعرالحرام خداوند را یاد کنید».

«مشعرالحرام» که در فاصله بین عرفات و منی واقع شده است، دارای چند نام است:


۱ . مشعرالحرام: واژه «مشعر؛ یعنی محل درک و شعور». و وقوف در مشعر، به معنای وقوف و دقت در محل شعور است. و ممکن است اشاره به مشاعر و قواهای نفس و ترتیب مراتب کمال باشد؛ زیرا مراتب کمال عبارتند از: تجلیه، تخلیه، تحلیه و فناء.


«تجلیه»؛ یعنی جلا بخشیدن نفس با پذیرش دین مبین اسلام و رعایت حلال و حرام.


«تخلیه»؛ یعنی زدودن هرگونه گناه و صفت رذیله از نفس.


«تحلیه»؛ یعنی جایگزینی صفات نیک و پسندیده در نفس.


«وقوف در عرفات» اشاره به مرتبه تخلیه دارد؛ زیرا انسان در آنجا باید با دعا و استغفار، نفس خویش را از هر گونه آلودگی پاکسازی نماید. و «وقوف در مشعر» اشاره دارد به مرتبه تحلیه؛ زیرا در این مکان، انسان تمام مشاعر و قواهای نفس را باید در خدمت خدا گرفته و آنها را با فضیلتهای نفسانی و رحمتهای خداوند آشنا نماید.


و علت نامگذاری مشعر به «مشعرالحرام» این است که این مکان، جزء حرم می باشد.


2. مزدلفه: در علت نامگذاری مشعر به «مزدلفه» چند احتمال وجود دارد:


الف : واژه «مزدلفه» از «ازدلاف» مشتق گرفته شده است و «ازدلاف» به معنای تقدّم است. و چون مشعرالحرام مکانی مقدّم بر منی است، نام آن را «مزدلفه» گذاشته اند.


ب : «ازدلاف» یعنی «تقرّب»، و چون در این مکان، مردم به خداوند تقرّب می جویند لذا «مزدلفه» نامیده شده است.


س : «إزدلاف» یعنی «اجتماع». و به خاطر اینکه مردم در آنجا اجتماع می کنند، «مزدلفه» نامیده شده است.


۳ . جمع: گفته شده علت نامگذاری آن به «جمع» این است که حضرت آدم و حوا(علیهما السلام) در این مکان با هم ملاقات کرده و اجتماع کردند.


 



 


 


 



 


| شناسه مطلب: 101736




مشعرالحرام