هشت ویژگی اخلاقی و ممتاز شهید بهشتی
حجتالاسلام پروانه، نماز اول وقت، فروتنی، حقپذیری، نظم، بردباری، رفتار درست با خانواده، استفاده نکردن از بیتالمال در امور شخصی و استقامت در مسیر خدمت را هشت ویژگی اخلاقی و ممتاز شهید بهشتی برشمرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج، حجتالاسلام والمسلمین علی پروانه مدیر جذب و سازماندهی معاونت فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری، امروز در مراسم تواصی به حق که با حضور کارکنان و کارمندان سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری در محل نمازخانه این مجموعه برگزار شد، هفتم تیر روز قوه قضائیه و بزرگداشت شهید بهشتی را گرامیداشت.
وی به ویژگیهای اخلاقی آیت الله بهشتی اشاره کرد و نماز اول وقت را از جمله آن ها برشمرد و خاطرنشان کرد: یکی از ویژگیهای بارز آیتالله بهشتی، توجه فراوان به نماز بود. هیچگاه چیزی نمیتوانست ایشان را از نماز اول وقت باز دارد. هنگام نماز، کارها را رها میساخت چنانچه جلسهای بود و موقع نماز فرا میرسید یادآوری میکرد که موقع نماز است، برای عبادت خدا خودمان را آماده کنیم.
حجتالاسلام پروانه با بیان اینکه دومین ویژگی آیت الله بهشتی فروتنی وی بود یادآور شد: شهید باهنر درباره تواضع و فروتنی او چنین گفته است: «خصلتهای ایشان ممتاز بود. ایشان در عین آن متانت و ابهتی که داشت - به لحاظ آن مقام و شخصیت - در عینحال، حالت تواضع و برخورد بسیار مؤدبانهای پر از احساس و عاطفه همراه با روانشناسی اصیل ژرف اسلامی داشتند. جلسات ایشان معمولا همراه با صفا و نشاط بود و صداقت کاملی در قضاوتها و اظهار نظرهایشان به چشم میخورد، اعتماد میآورد و اطمینان میبخشید»
وی از حقپذیری به عنوان سومین ویژگی شهید بهشتی یاد کرد و گفت: از صفات نیک شهید بهشتی پذیرفتن حق بود، حتی اگر به ضرر او تمام میشد. همینکه می فهمید سخنی حق است، آن را میپذیرفت و این بیانگر صفای روح آن اسوه اخلاق است.
مدیر جذب و سازماندهی معاونت فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری تصریح کرد: از دیگر خصوصیات اخلاقی شهید بهشتی تواضع و نظم ایشان بود؛ به عنوان نمونه حتی هیچگاه جلوتر از خواهر بزرگتر خود حرکت نمیکرد و آنقدر مقید به نظم بود که در ایام تعطیل که وقت مخصوص جهت رسیدگی به امور خانواده بود، درخواست دیدار مسئولان کشور و یا میهمانان خارجی با ایشان را رد میکرد و یا اینکه دقت خاصی جهت فکر کردن اختصاص داده بود.
وی بردباری را ویژگی دیگر شهید بهشتی دانست و یادآور شد: از دیگر صفات پسندیده او، صبر در مقابل ناملایمات بود. هرگاه با مشکلی مواجه میشد عصبانی نمیگردید، بلکه با صبر و متانت آنرا حل میکرد. همسر ایشان میگوید: «من خصوصیتی را که از ایشان در مدت ۲۹ سال زندگی دیدم، ملایمت و صبر بود. ایشان به قدری صبر و ملایمت و متانت به خرج میداد که انسان را خجالتزده میکرد. در سرتاسر زندگی این مرد مبارز و باتقوا حتی یک مورد عصبانیت بیمورد به یاد ندارم.»
حجتالاسلام پروانه، رفتار مناسب با خانواده را از دیگر ویژگیهای شهید بهشتی عنوان کرد و گفت: در کارهای خانه به همسرشان کمک و به درس بچهها رسیدگی جدی میکرد. از وضع درسی و مشکلاتشان میپرسید و به آنها کمک میکرد. به دلیل نظارت ایشان در منزل اسراف و استفاده بیحد و حصر کمتر مشاهده میشد، برای ساختهشدن بچهها به آنها پول به عنوان قرض الحسنه میداد تا از حقوق ماهیانه آنها، که معادل 10 برابر سنشان بود، کم کند. در تربیت بچهها، نه آنها را بیبند و بار و لوس بار میآورد و نه خشن و بسیارجدی. شوق به نماز و روزه و دیگر واجبات را در بچهها بهطور اختیاری ایجاد میکردند.
وی همچنین استفاده نکردن از بیتالمال در امور شخصی را برای شهید بهشتی بسیار مهم دانست و یادآور شد: خصوصیت قابل توجهی که از شهید دیده میشود، توجه ایشان به نحوه درآمد و تامین مخارج زندگی بود. ایشان هرگز از بیت المال برای گذراندن زندگی استفاده نکرد؛ بلکه از راه تدریس، ارتزاق مینمود. حساسیت ایشان در این مساله به اندازهای بود که در دوران اشتغال، تدریس در دبیرستان، دبیر تعلیمات دینی نمیشد؛ زیرا معتقد بود که بر عهده گرفتن آموزش تعلیمات دینی، خود به خود از وظایف روحانی است و به جای آن دروس دیگر از جمله زبان انگلیسی تدریس مینمود.
مدیر جذب و سازماندهی معاونت فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری از خصوصیات بارز شهید بهشتی را عمل به وظیفه و استقامت در مسیر خدمت دانست و تصریح کرد: جمله معروف ایشان که «ما شیفتگان خدمتیم نه تشنگان قدرت»، بیانگر عینی مطلب است. ایشان در این مسیر در مقابل همه اتهامات و اهانتها سکوت اختیار کرد و فقط به انجام وظیفه مشغول بود و همین سر مظلومیت شهید بهشتی بود. بنی صدر و طرفداران او با آن همه انتشار شایعات بر علیه ایشان و تخریب شخصیتی او، نتوانستند در عزم او خللی وارد کنند و به راستی مصداق آیه شریفه «کانهم بنیان مرصوص بود.»