حجت‌الاسلام نواب: حجاج ما نه‌تنها نماینده ایران، که نمایندگان مکتب تشیع هستند

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت گفت: زائران ما در آیین حج تمتع، از ایرانی بودن یک پله بالاتر ایستاده و نمایندگان مکتب تشیع هستند که باید در مقابل حضرت سیدالشهدا(ع) و اهل بیت عصمت و طهارت آبروداری کنند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج، حجت الاسلام والمسلمین سیدعبدالفتاح نواب چهارشنبه شب (18 خرداد ماه) گفت وگوی صمیمی با برنامه «با کاروان حج» شبکه رادیویی تهران داشت که مشروح این گفت وگو به شرح زیر آمده است:


 


برای چند سال و به چه تعداد زائر منتظر نوبت حج تمتع هست؟


حجت‌الاسلام نواب: این موضوع به تعداد زائران اعزامی و سهمیه حج در هر سال دارد. در شرایط کنونی حدود یک میلیون و 200 هزار فیش حج  نزد مردم هست که از اوایل انقلاب تا پایان دهه هشتاد آنها را تهیه کرده اند. برخی سالها ثبت نام به طور ویژه و منحصر بفرد صورت گرفته بود. به عنوان مثال تمامی اهالی یک روستا واقع در استان گلستان بجز افراد سالمند و کودکان آنها اقدام به ثبت نام حج کرده بودند. مثال دیگر اینکه در یکی از روزهای ثبت نام تعداد 80 هزار نفر نام نویسی و اقدام به تهیه فیش حج کردند که خود، معادل افرادی است که در یک سال به حج تمتع عازم می شوند.


در شرایط عادی هر سال حدود 80 هزار نفر اعزام می شوند و این در حالی است که در سالهای 1399 و 1400 به دلیل محدودیتهای کرونایی مراسم حج برگزار نشد و در سال جاری نیز با محدودیتهایی همراه هست؛ در واقع در طول سه سال مورد نظر به جای آنکه 250 هزار نفر اعزام شوند، تنها حدود 38 هزار نفر درسال جاری عزیمت خواهند کرد که همین وقفه موجب تأخیر قابل ملاحظه‌ای در اعزام زائران شده است. در واقع چنانچه امکان اعزام سالانه یکصدهزار زائر به حج تمتع فراهم آید، دست کم 12 سال طول خواهد کشید تا تمامی افرادی که فیش حج در دست دارند، به این سفر مشرف شوند.


 


به نظر جنابعالی انسان از حج چه دستاوردی می تواند داشته باشد؟


حجت‌الاسلام نواب: آثار مترتب بر حج را می‌توان در سه مقوله فردی، اجتماعی و بین‌المللی تقسیم کرد. ازجمله آثار فردی حج می توان به خودسازی، تحکیم باورهای دینی و آثار اخلاقی حج بر روی زائران اشاره کرد.


آثار اجتماعی حج نیز چنین است که فرد از خانه و کاشانه و شغل و مناسب اجتماعی خود دست شسته و تمامی ابعاد مادی زندگی خود را در موطن خود می‌گذارد و تنها در مقام یک زائر در آنجا حضور دارد؛ با افراد جدیدی در هتل هم‌اتاق می‌شود و زندگی اجتماعی جدیدی را تمرین و تجربه می‌کند.


از سوی دیگر، زائران با حضور در مجامع مختلف با زائران سایر کشورها همنشین و هم‌کلام می‌شوند و در تعامل با آنان از رفتار، منش و اخلاقیات یکدیگر متأثر می شوند.


لحظه لحظه حج، درس و سازندگی است؛ انسان وقتی در مناسک حج ازجمله رمی جمرات، یا هنگام نماز خواندن پشت مقام ابراهیم می‌تواند از این مواهب بهره ببرد منوط به اینکه در مسیر خورشید حج قرار بگیرد.


 


زائران کشور، نمایندگان ایران اسلامی در اجتماع بزرگ حج هستند؛ چه توصیه‌ای برای برگزاری هرچه بهتر مراسم حج ایرانیان دارید؟


حجت‌الاسلام نواب: زائران ما از ایرانی بودن، یک پله بالاتر هستند؛ زائر ایرانی به نوعی نماینده مکتب اعتقادی و اندیشه خود هستند که فراتر از مرز و بوم است.


آنها نمایندگان مکتب تشیع هستند و باید در مقابل حضرت سیدالشهدا(ع) و اهل بیت عصمت و طهارت آبروداری کنند زیرا ما را به عنوان شیعه می شناسند.


امام حسن عسکری (ع) پدر بزرگوار امام عصر و زمان(عج) توصیه داشتند که شیعیان ما در مقابل اهل سنت حفظ امانت کنند. خوش‌برخوردی و صدق حدیث داشته باشند. برقراری ارتباط معنوی داشته باشند تا پاسدار و پاسداشت مکتب اهل بیت داشته باشیم.


 


سوغات جزو فرهنگ سفر ایرانیان است؛ چه توصیه ای برای زائران دارید؟


حجت‌الاسلام نواب: سوغات خاص کشور عربستان از سه قلم تجاوز نمی کند؛ در مدینه خرما، در مکه آب زمزم و همچنین چوب مسواک که از نوعی درخت در آن کشور تهیه می شود. مابقی و هرآنچه در بازار هست، از سایر کشورها ازجمله شرق آسیاست.


ممکن است کنی تفاوت قیمت میان کالایی که در بازار عربستان به فروش می رسد با مشابه آن در بازار داخلی باشد اما انسان باید مطالعه کند آیا وقت گذاشتن برای خرید این کالا در مقابل از دست دادن فرصت زیارت و عبادت در مسجدالحرام می‌ارزد؟
توجه داشته باشیم که یک میلیون و 200 هزار زائر دارای فیش حج در انتظار نوبت و پشت سر عزیزانی که امسال عازم می شوند، ایستاده‌اند و احتمال اینکه دوباره فرصت طلایی حج تمتع نصیب زائران شود، بسیار کم است و باید قدر لحظه لحظه این موهبتی که نصیب‌مان شده را بخوبی بدانیم.


بهتر است این سوغاتی ها را سر فرصت قبل ازعزیمت در ایران تهیه و بسته بندی کرد و در طول سفر به بهره‌گیری معنوی از این سفر پرداخت؛ ضمن آنکه خرید در ایران موجب رونق بازار داخلی، حمایت از نیروی کار ایرانی و صرف ارز در داخل کشور می شود.


البته بنده نمی گویم که زائران به خرید نروند، بلکه انتخاب کنند از خرید دربازارهای مکه و مدینه چه چیزی به دست می‌آورند و چه چیزی را از دست می دهند.


 


مهمترین مطالبات رهبر معظم انقلاب اسلامی در خصوص حج ابراهیمی چیست؟


حجت‌الاسلام نواب: مطالبات مقام معظم رهبری عین مطالبات حضرت امام رضوان الله علیه هست؛ هم امام و هم مقام معظم رهبری انتظارشان از زائر این هست که در مجامع زیارتی که قرار می گیرند، رعایت حقوق دیگران را داشته باشند؛ امر اخوت، برادری، همگرایی و انسجام را داشته باشند که این موارد در شعار سال 1401 هم آمده که در گام اول حج و خودسازی است؛ در گام دوم انسجام و وحدت هست؛ در گام سوم وقتی که خودسازی و انسجام و وحدت در کنار هم باشد، موجب اقتدار اسلامی می شود و در گام چهارم دفاع از مسجد الاقصی است. دیدید که رژیم صهیونیستی و شهرک نشینان غاصب چگونه علیه اساس معارف اسلامی و الهی شعار می دهند و به میدان آمده اند و دقیقاً دارند هل من مبارز می طلبند.


چرا وجدان‌های بیدار در جهان اسلام با این مسأله برخورد نمی کنند؟! چرا مسلمانان بی توجه هستند و اساساً چرا کشورهای اسلامی به آنها مجال می دهند؟ وقتی شما به آنها رو می دهید، به جایی رسیده‌اند که می گویند فلان کشور و بهمان کشور با ماست وبه همه مسلمانان کشورهای اسلامی بویژه کشورهای عرب زبان توهین می کنند. البته باطل از بین‌رفتنی است.


 


در مجموع حضور زائران ایرانی در آیین حج تمتع چه اهمیتی دارد؟


حجت‌الاسلام نواب: ایران اسلامی در جهان اسلام به دلیل حرکتی که انجام داد مورد توجه قرار گرفت. تمام قیام‌ها و حرکتهایی که تا قبل از انقلاب اسلامی انجام شد، هیچکدام با آرم دینی نبود. آنها یا وابسته به غرب بود یا وابسته به شرق. اگر در هر کشوری یک رهبر می‌آمد و انقلاب ییا قیام می کرد، با پشتوانه یک کشور دیگری می آمد و این حرکت را انجام می داد. این ایران اسلامی بود که به پشتوانه الهی آمد و هم نه شرقی و هم نه غربی شعارش بود. کما اینکه استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی نیز بود.


این برای همه کشورها بسیار جالب بود و این شعار، برایشان شعار شیرینی بود که یک رهبر دینی از کشوری آمده که این رهبر با اقتدار تمام اعلام می کند که نه به شرق و نه به غرب بله می گوید بلکه به اسلام بله می گوید و ملت پشت سرش ایستادند، قیام کردند و بزرگترین ژاندارم منطقه را هم از اریکه قدرت به زمین کشیدند و خلع کردند.


این کار موجب شد که جایگاه ایران اسلامی در دنیا خیلی رشد داشته باشد. پیش از انقلاب، ایران را به عنوان یکی از دنباله روهای رژیم صهیونیستی می شناختند و نفرتی که کشورهای عربی از ایران داشتند، بخاطر این بود که ایران را دنباله‌روی رژیم صهیونیستی می دانستند؛ به طوری که به عنوان مثال در جنگ رژیم صهیونیستی با مصر، هواپیماهای جنگی ایران مواضع مصر را هدف قرار می دادند و به رژیم صهیونیستی کمک می کردند.


به همین علت، جمهوری اسلامی جایگاه ویژه ای را در جهان پیدا کرده اما آمریکا و صهیونیست ها و اذناب شان نمی خواستند که این اقتدار باقی بماند و برای اینکه این اقتدارشکسته بشود تا آنها بتوانند حکومت کنند، روز به روز با ایجاد موانع برای رشد کشورمان اقدام کردند تا بتوانند این حرکت را در  داخل مرزهای ایران حبس کنند  و اجازه ندهند که از مرزها فراتر رود.


 


در شرایط کنونی بهترین کمکی که رسانه‌ها می توانند در زمان حج انجام دهند، چیست؟


حجت‌الاسلام نواب: مشابه همین برنامه رادیویی اگر با دیگر عوامل حج ازجمله سازمان حج و زیارت، هیأت پزشکی، معاونت فرهنگی و هر بخشی که می تواند از طریق رسانه به زائر اطلاع رسانی کند، آنها می تواند مؤثر باشد. در اطلاع رسانی بسیار مؤثر هست تا زائران، اطلاعات مورد نیاز و به روز شده خود را دریافت کرده و با اندیشه سالم و صحیح و با پیش‌بینی‌های لازم به حج مشرف شوند.