توصیههای پزشکی و بهداشتی برای مسافران حج تمتع

مشاور رئیس سازمان حج و زیارت در امور بهداشت و درمان به بیان توصیهها برای رعایت بهداشت فردی، تغذیه و اجتناب از سوانح و بیماری مسری در مکه و مدینه پرداخت.
دکتر داود باقری در گفتوگو با خبرنگار پایگاه اطلاعرسانی حج، درباره رعایت نکات پزشکی و بهداشتی برای زائران در حج تمتع ۱۴۰۱ بیان کرد: امسال با توجه به اینکه در فصل گرما هستیم زائران باید به تذکرات پزشکان در زمینه مراقبت و پرهیز از گرمازگی توجه کنند. به ویژه افراد دارای بیماری زمینهای یا کمتوان که نسبت به گرما در معرض خطر بیشتری هستند.
وی افزود: زائران بهتر است در روز پیادهروی نکنند و برای اعمال مستحب، ساعتهای خنک را انتخاب و در ساعات دمای بالا در هتل استراحت کنند. بدیهی است اوایل صبح یا بعدازظهر یا شبها، زمانهای مناسبتری برای اعمال مستحب است. همچنین هر ساله به زائران توصیه میشود که حتماً استراحت کافی داشته باشند و خودشان را در طول اعمال خسته نکنند و انرژیشان را برای ایام تشریق، منا و عرفات ذخیره کنند. چراکه سالم رسیدن به آن مراحل و انجام مناسک واجب، اهمیت بسزایی دارد و نباید خودشان را برای مستحبات بیش از حد خسته کنند.
باقری با تأکید بر لزوم همکاری زائران خانه خدا در تنظیم دمای اتاق با هماتاقیها، اظهار کرد: حفظ دمای ثابت استاندارد، داشتن خواب کافی، نوشیدن مایعات فراوان و استفاده از غذای کافی، مستقیماً در سلامتی افراد تأثیر دارد. میتوانند از تنقلات همراه خودشان یا دمنوشهای مختلف استفاده کنند. زائران همچنین سعی کنند عادات غذایشان را در این دوران تغییر ندهند؛ چراکه در این سفر اگر کسی دچار زیادهروی در خوردن شود یا مقداری کمتر از آنچه لازم دارد مصرف کند، انرژی اندازه و کافی به بدنش نمیرسد.
وی با تأکید بر اینکه زائران برای اجتناب از هر گونه سانحه در ترددهای خود بسیار مراقبت کنند، گفت: برای مثال آب حمامها ممکن است جوش باشد؛ لذا صرفا به نشان روی شیرها توجه نکنند، بلکه پیش از استفاده حتماً مطمئن باشند که آب بسیار داغ نباشد. چراکه خیلی از موارد سوختگیها این گونه اتفاق میافتد.
باقری افزود: زائران همچنین در استفاده از حمام مراقب سطح لغزنده آن یا دمپایی خیس باشند تا خداینکرده دچار آسیب نشوند. مشکل دیگر بعضی از زائران صعوبت استفاده از توالت فرنگی است. اگر بخواهند همانند توالت ایرانی از آن استفاده کنند، دچار سانحه میشوند. همچنین اگر دارو مصرف میکنند حتماً بر زمان داروهایشان مواظبت کنند مخصوصاً کسانی که داروهای آنها وابسته به زمان هست در یک زمان خاص باید استفاده کنند.
مشاور رئیس سازمان حج و زیارت در امور بهداشت و درمان درباره نکات مورد توجه در پیشگیری کرونا گفت: خوشبختانه در طول دو سال گذشته مردم دنیا بهداشت شخصی را در پیشگیری از کرونا تمرین کردند. اگر در سالهای گذشته توصیههایی در زمینه رعایت بهداشت فردی داشتیم اکنون دیگر همه یاد گرفتند. در طول این سفر رعایت فاصله اجتماعی، استفاده از ماسک، شستوشوی دست و صورت، استفاده از ضدعفونیکنندهها، استفاده از جانماز برای اقامه نماز در مسجدالحرام از جمله توصیههای ماست.
به گفته وی، شویندههایی که زمین را میشویند حساسیتزا هستند یا ممکن است ویروسی در سطل آلوده باشد. وقتی از جانماز خودشان استفاده میکنند خوب طبیعتاً اگر ماسک هم داشته باشند خیلی بهتر است. در هر صورت رعایت نکات بهداشتی که در طول این دو سال تمرین کردند کمکشان میکند که آلودگی اتفاق نیفتد.
باقری اضافه کرد: این انگاره که کرونا تمام شده یا تصور اینکه همه واکسن زدند، نباید مانع از رعایت بهداشت باشد. ما نمیدانیم آیا کشورهای مختلف سویه تازه یا بیماری جدیدی را انتقال میدهند یا خیر. در هر صورت بهتر است پیشگیری کنیم. البته نباید بیش از حد استرس به زائران وارد آید اما بهتر است بدون هراس، نکات بهداشتی که همه بلد هستند رعایت شود.