رویکرد الکترونیک سازمان حج و زیارت در خدمترسانی هرچه بهتر به زائران

معاون ستاد و مسؤول فناوری اطلاعات عملیات در حج 1401 با اشاره به برخی نقاط قوت و ضعف اپلیکیشن «زیارت» که در موسم حج تمتع امسال مورد بهره برداری قرار گرفت، گفت: سوپر اپ زیارت می تواند تأثیرات بسزایی در رضایتمندی زائران در سنوات آتی و تمامی سفرهای زیارتی داشته باشد.
به گزارش ستاد اطلاعرسانی حج 1401، مهران فرشید در خصوص اقدامات صورت گرفته در حوزه فناوری اطلاعات برای حج سال جاری گفت: پیش از آغاز اعزام زائران به سرزمین وحی، آماده سازی سامانه ثبت نام و اعزام حجاج و همچنین آماده سازی زیرساخت ها برای درج اطلاعات زائران در سامانه های مسار الکترونیک و مفای کشور میزبان(سامانه های مربوط به فرایند عملیات حج) در مدت زمان بسیار کم و با تغییرات فرایندی قابل توجه ،توسط همکاران اداره فرایندها و فناوری اطلاعات صورت گرفت.
وی به راه اندازی سوپر اَپ موبایلی زیارت اشاره کرد و افزود: این نرم افزار در زمان حاضر دارای بیش از 25 قابلیت شامل امور بازرسی، ارزشیابی، نقل ترددی، طرح قربانی، نظرسنجی، راهنمایی اماکن، برنامه غذایی، اشیا و اشخاص گمشده و پیدا شده، برکت به خانه برای تهیه سوغات، بخش آسیب شناسی، ثبت نقاط قوت و ضعف و تهدیدها و فرصت ها، ثبت انتقادات، پیشنهادات و شکایات، جست وجوی زائر، جدول آنلاین پروازی، دفترچه تلفن، اطلاع رسانی، مسیریابی هتل ها، درمانگاه ها، فرودگاهها و ایستگاه های نقل درون شهری مکه، تلفن های ضروری مورد نیاز در عربستان، دفترچه خاطرات، ثبت برنامه ریزی روزانه، ثبت وقایع و امور بحرانی و ... می شود که هر نفر به تناسب نقش خود در سفر اعم از زائر، کارگزار و عوامل ستادی، به قابلیتهای مختص به خود و قابلیتهای عمومی دسترسی داشته است.
فرشید با بیان اینکه نرم افزار موبایلی زیارت 7 روز بعد از ورود زائران به سرزمین وحی راه اندازی شد، اعلام کرد: حدود ۳۵۰۰ زائر و عوامل اجرایی، نرم افزار مذکور را نصب و در طرح قربانی اطلاعات انجام امور قربانی حدود ۱۹ هزار زائر در نرم افزار زیارت ثبت شد؛ در این مرحله با توجه به دوسال تعطیلی حج و عدم امکان تست نرم افزارها در میدان عملیات و در فضای واقعی، هدف این بود که نرم افزار مذکور به صورت آزمایشی مورد بهره برداری قرار گیرد تا در صحنه عملیات، ایرادات آن شناسایی و نسبت به رفع مشکلات و ارتقای نرم افزار اقدام شود.
«در ایام حج 3 هزار و 500 نفر از زائران و عوامل این نرم افزار را نصب و در آن فعالیت کردند که با توجه به جدید بودن نرم افزار و عدم فرصت کافی برای معرفی و اموزش آن ،امار قابل توجهی بود و موجب شد تا در صحنه بنوانیم تا حدود زیادی نقاط ضعف نرم افزار را شناسایی و اصلاح کنیم.»
مسؤول فناوری اطلاعات عملیات حج 1401 در خصوص بخش های راه اندازی شده نرم افزار زیارت در حج امسال در حوزه اجرایی گفت: تمام تلاش همکاران حوزه فناوری، کاربری ساده تر و کاربردی تر آن بوده است. در این نام افزار برنامه غذایی زائران به صورت آنلاین وجود داشت؛ همچنین زائران می توانستند در مورد هر وعده غذایی صبحانه، ناهار و شام نظر بدهند؛ جدول پروازی برای زائران و کارگزاران قابل دسترسی بود و نقل ترددی کاملاً راه اندازی و عملیاتی شد که البته میتواند بهتر از این نیز باشد که بهبود و ارتقای آن در دست اقدام است.
وی بیان کرد: سازمان حج، مجموعه ای از نرم افزارها دارد و به دنبال یکپارچه سازی آنها در حوزه های حج، عمره و عتبات هستیم. نرم افزار زیارت یک سوپر اپ موبایلی است که در آینده به تمام درخواستها و نیازهای زائران از طریق همین درگاه پاسخ داده خواهد شد. این سوپر اپ در اربعین نیز به خصوص در بخشهای جست وجوی زائران، امداد گمشدگان، مسیریابی و... مورد استفاده خواهد بود.
وی ادامه داد: نرم افزار در دو بخش آنلاین و آفلاین تهیه شده که بخش آفلاین را نیز بزودی راه اندازی خواهیم کرد تا در زمانی که زائر به اینترنت دسترسی نداشته باشد هم بتواند نرم افزار را مورد استفاده قرار دهد و پس از اتصال به اینترنت تبادل اطلاعات لازم صورت گیرد.
فرشید عنوان کرد: راه اندازی بخش نقل ترددی نرم افزار زیارت کار بسیار سنگینی بود که با همکاری بسیار خوب واحد نقل در طول مدت زمان بسیار کم و حین عملیات حج، آماده، تست و راه اندازی شد.
وی بیان کرد: بخش امور قربانی نیز در این نرم افزار راه اندازی شد و در آینده، توسعه خواهد یافت و به گونه ای طراحی خواهد شد که زائران از ذبح قربانی مطلع و سپس از احرام خارج شوند. در حج امسال نیز برای عوامل اجرایی داشبورد مدیریتی ایجاد شده بود که نشان می داد چه تعداد ذبح، در چه زمان و با چه سرعتی صورت می گیرد.
مسوول فناوری اطلاعات عملیات حج 1401 گفت: در خصوص خدمات دهی در مشاعر، تمام خدماتی که موسسه مطوفی ارائه می نماید در قالب چکلیست هایی در نرم افزار گنجانده شده است. بحث مدیریت بحران و ثبت وقایع نیز در نرم افزار ایجاد شده است. مدیران مجموعه ها و کاروان ها و معاونان آنها و همچنین زائران می توانستند اطلاعات را با توجه به دسترسی خود، ثبت و از امکانات نرم افزار استفاده کنند.
فرشید با بیان اینکه بخش های مورد نیاز حوزه های بازرسی، نقل، تغذیه و تدارکات، مسکن و مشاعر در این نرم افزار تعبیه شده است، گفت: فرم ها و چکلیست های حوزه بازرسی در این برنامه تعبیه شده است. ارزشیابی خدمات که به صورت کاغذی و یا از طریق سامانه سامفا انجام می گرفت در این برنامه گنجانده شده است و زائران می توانند از طریق لینکی که برای آنان پیامک می شود در این رضایتسنجی شرکت کنند.
وی بیان کرد: انتظار ما این است که تمامی حوزه هایی که بخش ویژه آنها در نرم افزار وجود دارد و همچنین حوزه های روابط عمومی و آموزش سازمان در راستای ترویج این نرم افزار کاربردی اقدام کنند.
مسوول فناوری اطلاعات عملیات حج 1401 با بیان اینکه این نرم افزار حاصل تلاش شبانه روزی همکاران حوزه فناوری اطلاعات سازمان است، گفت: نقش های متفاوت از جمله ستادی، کارگزار و زائر برای کاربران تعریف شده است و کاربران بر اساس کد ملی خود با ورود به سیستم بر اساس نقش خود به بخشهای مختلف نرم افزار دسترسی خواهند داشت.
فرشید اعلام کرد: هدف ما از ساخت این نرم افزار این است که وقتی زائری وارد این نرم افزار شد، رها نشود و ارتباط او با سازمان ادامه داشته باشد و حتی زمانی که بعد از این خواست به عمره، عتبات عالیات و سفر اربعین مشرف شود از این نرم افزار استفاده کرده و برایش مفید باشد و در واقع یکپارچگی وجود داشته باشد.
این مقام مسؤول خاطر نشان کرد: سالها سازمان در حوزه فناوری پیشتاز بوده است و وضع امروز، نتیجه تلاش افرادی است که از گذشته تا کنون در این حوزه زحمت کشیده اند که قدردان تلاشهای آنان هستیم ما هم اهداف و برنامهریزیهای آن عزیزان را دنبال میکنیم.
وی با بیان اینکه با تلاش های صورت گرفته، سازمان حج و زیارت سه دوره جزو 10 سازمان برتر در میان 168 دستگاه دولتی در حوزه دولت الکترونیک بوده است، اضافه کرد: در پایگاه داده سازمان حج و زیارت، اطلاعات زائران بر اساس سفرهایی در گذشته داشته اند وجود دارد و در آینده در فازهای بعدی نرم افزار، هر زائر می تواند جزییات سفرهای زیارتی که مشرف شده است را مشاهده کند.
مسوول فناوری اطلاعات عملیات حج 1401 به ساخت داشبورد مدیریتی اشاره کرد که ابزار کارآمدی برای تصمیم سازی و تصمیم گیری مدیران است و آمارهای به روز، برخط و دقیق ارایه می دهد و موجب حذف کاغذبازی شده است.
فرشید به دیگر اقدامات صورت گرفته در حوزه نرم افزاری اشاره کرد و گفت: نرم افزار جامع مسکن حج با همکاری حوزه اسکان در دو سال تعطیلی حج با همراهی همکاران حوزه اسکان سازمان طراحی و توسط همکاران اداره فناوری سازمان تولید و پیاده سازی و در حج امسال اجرایی و عملیاتی شد.
وی در خصوص آسیب شناسی نرم افزار زیارت که در حج امسال مورد بهره برداری قرار گرفت، گفت: استفاده کنندگان از این اپلیکیشن می توانند در بخش پیشنهادات و انتقادات، نظرات خود را در مورد این نرم افزار اعلام و ما را در تکمیل و کاربردی بودن هر چه بیشتر این نرم افزار یاری سازند.
مسوول فناوری اطلاعات عملیات حج 1401 همچنین در خصوص راه اندازی شبکه اجتماعی زیارت که در حج امسال به صورت آزمایشی مورد بهره برداری قرار گرفت، بیان کرد: متأسفانه شاهدیم که اطلاعات ارزشمند سازمانی در پیام رسان های مختلف خارجی تبادل می شود، لذا به منظور حفظ و مدیریت دانش سازمان و با توجه به اینکه استفاده از پیام رسان های خارجی ممنوع است و امنیت اطلاعات در این شبکه حفظ می شود، بستر شبکه اجتماعی «زیارت» که به صورت اپ موبایلی و نسخه وب قابل دسترسی است برای عزیزان طراحی شده که در این مرحله همکاران و کارگزاران و در فاز توسعه نرم افزار زائران نیز می توانند در این شبکه اجتماعی عضو شوند.
فرشید، تمامی تلاش های صورت گرفته را در جهت رفاه حال زائران و تسهیل امور آنها عنوان کرد وگفت: امیدواریم با همت دست اندکاران و توجه به نقاط قوت و رفع نقاط ضعف و همچنین با برنامه ریزی های دقیق تر، شاهد رضایتمندی روزافزون زائران نسبت به خدمات الکترونیکی سازمان حج و زیارت باشیم.