ایثار اهل بیت از منظر قرآن کریم

عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به آیات ابتدایی سوره انسان، شخصیت محوری این آیات را حضرت علی (ع) و فاطمه زهرا (س) عنوان کرد و گفت: امیرالمومنین جلوه تام ابرار است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج، حجت الاسلام والمسلمین محمد حاجی ابواقاسم عضو مجلس خبرگان رهبری صبح امروز در محفل انس و معارف قرآن در جمع کارکنان مجموعه حج و زیارت ضمن گرامیداشت ایام حزن آلود شهادت حضرت فاطمه(س) با اشاره به آیات ابتدایی سوره دهر، در زمینه ایثار اهل بیت از منظر قرآن کریم سخن گفت.


حجت الاسلام والمسلمین ابوالقاسم با اشاره به اینکه سوره دهر در توصیف انسان کامل، آیات گرانقدری را در خود جای داده است، اظهار داشت: یکی از بخش های مهم این سوره، انسان شناسی است  و درآیات نخستین آن خداوند به حقایقی درباره انسان اشاره می کند که هر یک  از این حقایق درس ها و نتایج اخلاقی در پی دارد.


عضومجلس خبرگان رهبری با بیان پنج درس دربحث انسان شناسی، این سوره را ترسیم کننده مسیر شقاوت و سعادت انسان عنوان کرد و گفت: هدایت و ضلالت انسان در گرو شاکر بودن و ناسپاس بودن است.انسان های شاکر، قدرشناس و قدردان، هدایت و انسان های ناسپاس، گرفتار و گمراه می شوند.


وی با اشاره به آیات سوره اعراف، تلاش شیطان برای گرفتن روحیه شکرگزاری از انسان را یادآور شد و گفت: سرسعادت اولیای خدا در روحیه شکرگزاری است که مبنای نظری آن دیدن داشته ها و نقاط قوت است، البته می توان به نقاط ضعف نیز به گونه ای نگریست که انسان در قبال آنها هم شکرگزار باشد. 


وی افزود: انسان مومن پیوسته اهل شکر و سپاسگزاری به محضر خداوند است و این رمزهدایت بشمار می رود.


رئیس پژوهشگاه فقه نظام در ادامه به نزول آیات سوره دهر در شأن اهل بیت (علیهم السلام) اشاره کرد و شخصیت محوری این آیات را حضرت علی (ع) و فاطمه زهرا (س) عنوان کرد و گفت: ابرار نگاه شان بلند و وسیع و وجودشان آن قدر بزرگ است که نمی توانند در مقابل درد دیگران ساکت و بی تفاوت باشند و امیرالمومنین جلوه تام ابرار است.


وی با بیان اینکه خداوند بهترین نعمت های بهشتی را به ابرارعطا می کند، به آیه 8 سوره دهر "وَیُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَىٰ حُبِّهِ مِسْکِینًا وَیَتِیمًا وَأَسِیرًا- و به [پاس] دوستى [خدا] بینوا و یتیم و اسیر را خوراک مى‏ دادند " اشاره کرد و گفت: این آیه مربوط به سال های آخر مدینه است که پایه های حکومت اسلامی مستقر شده بود و پیامبر اکرم(ص) در موقعیت ممتازی قرار داشت و همه ثروت ها در اختیار ایشان بود، در چنین شرایطی است که خاندان آن حضرت به نحوی زندگی می کنند که حداقل ها را ندارند.


وی افزود: وقتی مسکین، یتیم و اسیر به خانه اهل بیت مراجعه می کنند فرصت ممتاز بندگی را از دست نداده و مشکل آنها راحل می کنند و درحالیکه روزه و گرسنه هستند و فقط چند قرص نان برای افطار دارند، آذوقه خود را با افتخار و بدون توقع پاداش در اختیار مسکین، یتیم و اسیر قرار می دهند و در اینجاست که خداوند بهشت را به آنها وعده می دهد.


حجت الاسلام والمسلمین ابوالقاسم با اشاره به آیه 9 سوره دهر"إِنَّما نُطْعِمُکُمْ لِوَجْهِ اللهِ لا نُریدُ مِنْکُمْ جَزاءً وَ لا شُکُوراً- (و می‌گویند): ما شما را به خاطر خدا اطعام می‌کنیم، و هیچ پاداش و سپاسی از شما نمی‌خواهیم و در ادامه آیه 22 این سوره" إِنَّ هَٰذَا کَانَ لَکُمْ جَزَاءً وَکَانَ سَعْیُکُمْ مَشْکُورًا - این بهشت به حقیقت پاداش (اعمال) شماست و سعی و اشتیاقتان (در راه طاعت حق) مشکور و مقبول است" گفت: خداوند به اهل بیت می فرماید پاداش شما پیش ما و  شکرگزاری از شما وظیفه ماست.


وی افزود: اگر انسان به وظیفه بندگی خود عمل کند خدواند متعال قدردان است و آنگونه که باید از بنده خود پذیرایی می کند.   


رابط رئیس‌جمهور با حوزه‌های علمیه به آیه 13 سوره دهر" مُتَّکِئِینَ فِیهَا عَلَى الْأَرَائِکِ ۖ لَا یَرَوْنَ فِیهَا شَمْسًا وَلَا زَمْهَرِیرًا- که در آن بهشت بر تختها (ی عزت) تکیه زنند و آنجا نه آفتابی سوزان بینند و نه سرمای ز مهریر (بلکه در هوایی بسیار خوش و باغی وسیع و دلکش تفرج کنند)" اشاره کرد و روایات وارد شده در مورد آسمان بهشت را که مانند لحظات بین الطلوعین است و خورشیدی دیده نمی شود، یادآور شد و گفت: در برخی نقل ها آمده است  درحالیکه اهل بهشت  در بهشت نشسته اند ناگهان مشاهده می کنند نوری مانند نورخورشید، درخشید سوال می کنند که این نور چیست؟ ندا می رسد این نور، نور لبخند زهرای مرضیه است.


بر پایه این گزارش، درابتدای این مراسم معنوی قاری ممتاز بین المللی آقای حاج علی قاسم آبادی آیات یکم تا سیزدهم سوره دهر را تلاوت کرد.