درباره حضرت فاطمه زهرا (س)

حضرت فاطمه زهرا (س) دختر حضرت محمد (ص) و خدیجه (س)، همسر علی بن ابیطالب و مادر حسن ابن علی و حسین ابن علی و یکی از پنج تن آل عبا است.
فاحضرت فاطِمه(س) مشهور به فاطمه زهرا (۵ بعثت -۱۱ق)، دختر پیامبر اسلام(ص) و خدیجه کبری(س) و همسر امام علی(ع) است. ایشان یکی از پنجتن آلعبا (اصحاب کساء) است که شیعیان آنها را معصوم میدانند. امام دوم و سوم شیعیان، زینب(س) و امکلثوم از فرزندان آن حضرت هستند. زهرا، بَتول، سیدة نساء العالمین (برترین زن در دو عالم) از القاب وی و اُمّ اَبیها (مادر پدرش) کنیه مشهور ایشان است. فاطمه، تنها زن همراه پیامبر(ص) در روز مباهله با مسیحیان نجران بوده است.
سوره کوثر، آیه تطهیر، آیه مودت و آیه اطعام و احادیثی چون حدیث بَضعه در شأن و فضیلت حضرت فاطمه نازل و نقل شدهاند. در روایات آمده است که پیامبر(ص)، فاطمه(س) را برترین زن در دو عالم معرفی کرده و خشم و خشنودی او را خشم و خشنودی خداوند دانسته است.
درباره دوران کودکی و نوجوانی حضرت فاطمه(س) گزارشهایی درباره همراهی او با پیامبر(ص) در مقابل خشونتهای مشرکان، حضور او در شعب ابیطالب و هجرت به مدینه همراه امام علی(ع) نقل شده است.
حضرت فاطمه(س) در سال دوم هجرت با امام علی(ع) ازدواج کرد. انجام فعالیتهای اجتماعی و همراهی با پیامبر اسلام(ص) در برخی از جنگها از جمله فتح مکه از جمله کارهای ایشان بعد از هجرت بود.
حضرت فاطمه(س) در ماجرای سقیفه ضمن مخالفت با اقدام شورای سقیفه، خلافت ابوبکر را غاصبانه خواند و با او بیعت نکرد. ایشان در جریان مصادره فدک و دفاع از خلافت امام علی(ع) خطبهای خواند که به خطبه فدکیه معروف است. آن حضرت اندکی پس از رحلت پیامبر(ص) و در جریان هجوم طرفداران ابوبکر به خانهاش، آنچنان آسیب دید که در بستر بیماری افتاد و پس از مدت کوتاهی در ۳ جمادیالثانی سال ۱۱ هجری قمری در مدینه به شهادت رسید. پیکر دخت پیامبر(ص) به سفارش خودش، شبانه و مخفیانه تشییع و دفن شد و قبرش هیچگاه مشخص نشد.
تسبیحات حضرت زهرا(س)، مصحف فاطمه، خطبه فدکیه بخشی از میراث معنوی فاطمه است. مصحف فاطمه(س) کتابی است شامل سخنانی که فرشته الهی به آن حضرت الهام کرده و امام علی(ع) آنها را نوشته است.
شیعیان، حضرت فاطمه(س) را الگوی خود میدانند. در ایران سالروز ولادت حضرت فاطمه(س) (۲۰ جمادیالثانی)، روز زن و مادر نامگذاری شده و نام فاطمه و زهرا جزو بیشترین نامها برای دختران است.