عُمْره مُفرَده چیست؟

عُمره به مجموعهای از اعمال شرعی همچون اِحرام و طواف و سعی بین صفا و مروه میگویند که بهمنظور زیارت خانه خدا انجام میشود.
عُمْره مُفرَده از اقسام عمره و عبارت از مناسکی است که بهمنظور زیارت کعبه انجام میشود. عمره مفرده جزء اعمال حج نیست و از این جهت در مقابل عمره تمتع قرار دارد که بخشی از حج تمتع است.
اعمال عمره مفرده عبارتاند از: اِحرام، طواف، نماز طواف، سعی بین صفا و مروه، تقصیر یا حلق، طواف نساء و نماز طواف نساء.
عُمره به مجموعهای از اعمال شرعی همچون اِحرام و طواف و سعی بین صفا و مروه میگویند که بهمنظور زیارت خانه خدا انجام میشود. عمره دو نوع دارد: عمره تَمَتُّع و عمره مُفرَده.عمره تمتع همراه با حج تمتع انجام میشود و جزء آن است. عمره مفرده بهصورت جدا از حج تمتع انجام میشود.
فقیهان، انجامدادن عمره را مانند حج، بر هر مسلمانی که شرایطش را داشته باشد، یک بار در طول عمر، واجب و بیش از یک بار مستحب میدانند.
نامگذاری و اقسام
عمره مُفرَده را از آن رو «مفرده» نامیدهاند که بخشی از حج نیست و جدا از آن انجام میشود. بهسبب همین، به آن عمره مَبتوله (بریدهشده) هم میگویند.
عمره قِران و عمره اِفراد از اقسام عمره مفردهاند. عمره قران عمره کسی است که باید حج قِران انجام دهد. عمره اِفراد به عمره کسی میگویند که تکلیف حج اِفراد برعهده دارد.
اعمال عمره مفرده
عمره مفرده از هفت عمل تشکیل شده است که به ترتیب اینگونهاند:
احرام
طواف
نماز طواف
سعی
تقصیر یا حلق
طواف نساء
نماز طواف نساء.
تفاوت با عمره تمتع
عمره مفرده و عمره تَمَتُّع در چند مسئله با هم تفاوت دارند که بهشرح زیر است:
عمره مفرده طواف نساء و نماز طواف نساء هم دارد، ولی عمره تمتع ندارد.
احرام در عمره تمتع باید در ماههای مخصوص حج (شوال، ذی القعده، ذیالحجه) انجام شود، ولی در عمره مفرده در همه ماهها میتوان احرام بست.
در عمره تمتع پس از سعی صفا و مروه باید تقصیر (چیدن مقداری از مو یا ناخن) انجام داد؛ اما در عمره مفرده، میتوان بهجای تقصیر عمل حلق (تراشیدن سر) را انجام داد.
در عمره تمتع میقات باید یکى از مواقیت پنجگانه باشد؛ اما در عمره مفرده، میتواند علاوهبر میقاتهای پنجگانه، «اَدنَىالحِلّ» (نزدیک ترین محل در خارج از حرم) باشد.
بافضیلتترین عمره مفرده
برپایه کتابهای فقه، عمرهٔ ماه رجب، نسبت به عمره در دیگر ماهها ثواب بیشتری دارد. در روایات هم این مسئله بیان شده است. در وسایلالشیعه، در احادیثی، از پیامبر(ص) و امام صادق(ع) نقل کردهاند که عمرهٔ ماه رجب، با فضیلتترین عمره مفرده است.