مرگ یکهزار زائر در طول مراسم حج امسال؛ نیمی از تلفات، زائران بدون مجوز هستند

منابع خبری امروز پنجشنبه گزارش دادند: تعداد تلفات مراسم حج امسال که در گرمای شدید تابستان عربستان سعودی برگزار شد، تاکنون از یکهزار نفر فراتر رفته است. حدود نیمی از تلفات، زائران فاقد مجوز و غیر رسمی بوده اند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج، مقام های سعودی هفته گذشته اعلام کردند که بیش از یک میلیون و 800 هزار نفر از کشورهای مختلف جهان در مناسک حج تمتع در سال جاری شرکت داشتند که از این تعداد، حدود 200 هزار نفر شهروندان خود عربستان بودند.


ورود نخستین زائران حج به عربستان از بیستم اردیبهشت گذشته آغاز شد و تا سه روز قبل از آغاز مناسک حج تمتع در روز جمعه گذشته (هشتم ذی الحجه – بیست و پنجم خرداد) ادامه داشت. پس از برگزاری مناسک حج تمتع در مشاعر مقدسه (صحرای عرفات، مشعرالحرام و سرزمین منا) و اعمال بعد از آن در مکه مکرمه، روند بازگشت حاجیان به کشورهای خود از روز گذشته (چهارشنبه) آغاز شده است.


خبرگزاری فرانسه امروز گزارش داد در حالی امسال حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر از سراسر جهان در مراسم حج شرکت کردند که بسیاری از آن‌ها مسن و ناتوان بودند و عربستان سعودی نیز گرمای بی سابقه ای را تجربه می کرد.


این خبرگزاری، شمار تلفات حج امسال را بیش از یکهزار نفر اعلام کرد و گفت که بسیاری از این افراد، زائرانی بودند که به صورت غیررسمی و بدون مجوز به عربستان سفر کرده بودند و از امکانات لازم برای اسکان و تغذیه در هوای داغ این کشور برخوردار نبودند.


یک دیپلمات عرب در این زمینه به خبرگزاری فرانسه گفت: تعداد جان‌باختگان مصری تا روز پنج‌شنبه (31 خرداد) به دست‌کم ۶۵۸ نفر رسیده که علت اصلی آن، گرمای شدید در مراسم حج بوده است. بیشتر از نیمی از افراد جان‌باخته، از حجاجی بودند که برای سفر حج ثبت نام رسمی نکرده بودند.


بر اساس این گزارش، سازمان هواشناسی عربستان سعودی روز دوشنبه از رسیدن دمای هوا به ۵۱.۸ درجه سانتیگراد در مکه خبر داده بود.


در این زمینه، نتایج یک پژوهش در ماه گذشته منتشر شد که نشان می دهد دمای هوا در عربستان  در هر دهه، ۰.۴ درجه سانتیگراد افزایش می‌یابد.


در چنین شرایطی، هر ساله ده‌ها هزار زائر از کشورهای مختلف تلاش می‌کنند بدون اخذ مجوز  و از طریق کانال‌های غیررسمی حج را انجام دهند، زیرا برخی از آنها نمی‌توانند هزینه‌ مجوزهای رسمی را بپردازند و یا فریب تبلیغات افراد سودجو را برای اعزام به سرزمین وحی می خورند.


این در حالی است که مقام های عربستان سعودی بارها نسبت به برخورد با زائران غیرقانونی و حبس و زندانی کردن آنها هشدار داده و در اوایل این ماه از شناسایی صدها هزار زائر ثبت نام نشده در مکه خبر دادند.


بستگان حجاج متوفی گفته اند برخی از آنها به دلیل ثبت نام نکردن و فقدان مجوز رسمی حج به امکانات دارای تهویه مطبوع که به حجاج اجازه می‌دهد خنک شوند، دسترسی نداشته اند.


بر اساس این گزارش، علاوه بر مصر، مرگ‌ومیرهایی نیز در بین زائران اهل مالزی، پاکستان، هند، اردن، اندونزی، سنگال، تونس و اقلیم کردستان عراق گزارش شده، اگرچه در بسیاری از موارد، علت دقیق مرگ آن‌ها مشخص نیست.


بنا به گزارش‌های رسیده، دوستان و بستگان حجاج مفقود شده در جستجوی آن‌ها در بیمارستان‌ها هستند.


عربستان سعودی هنوز اطلاعاتی درباره تعداد تلفات در مراسم حج امسال ارائه نکرده و فقط روز یکشنبه از وجود بیش از دو هزار و ۷۰۰ مورد گرمازدگی در میان حجاج خبر داده است.


 


* شمار تلفات ایران


در همین حال، دکتر «علی مرعشی» رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران امروز، تعداد جان‌باختگان ایرانی در حج امسال را ۱۴ نفر شامل 11 مرد و سه زن اعلام کرد و گفت که شش از آن‌ها در اثر گرمازدگی جان‌باخته‌اند.


وی ادامه داد: متأسفانه ۶ مورد از فوتی‌ها به دلیل گرمازدگی و مابقی هم به خاطر بیماری‌های زمینه‌ای از دنیا رفته اند.


به گفته مرعشی، هم اکنون حال دو زائر ایرانی که یکی از آنها در بیمارستان سعودی - آلمانی مکه بستری است و دیگری، به دلیل تصادف زیر دستگاه تنفس مصنوعی در جده قرار دارد، وخیم است.
رییس مرکز پزشکی حج و زیارت خاطرنشان کرد: آمار زائران بستری هر روز تغییر می‌کند ولی تاکنون از ۶۰ تخت بیمارستان هلال احمر، ۴۰ تخت بیمار بستری داریم و در بیمارستان‌های سعودی هم ۱۲ نفر بستری هستند.


شمار تلفات ایران در حج سال گذشته 22 نفر بود.