زبیده؛ چشمه‌ای با قدمت و حیاتی برای تأمین آب مکه

«چشمه زبیده» با قدمتی بیش از هزار و دویست سال نقش حیاتی در تأمین آب مکه مکرمه دارد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج به نقل از ایکنا ، این چشمه یکی از مهم‌ترین و قدیمی‌ترین شبکه‌های آبی در منطقه مکه مکرمه به‌شمار می‌رود که قرن‌ها به حجاج، زائران، عمره‌گزاران و مردم مکه مکرمه آب‌رسانی کرده است.


عیسی القصیر، تاریخ‌نگار درباره این چشمه گفت: «بئر زبیده» شامل مجموعه‌ای از حوضچه‌ها است که در نقاط خاصی پراکنده شده‌اند و از عراق عبور کرده و پس از گذر از چندین منطقه در داخل عربستان سعودی به عمق مکه مکرمه می‌رسند. این حوضچه‌ها آب‌های سیلابی را برای مدت طولانی ذخیره می‌کنند تا مسافران در مسیرهای طولانی از آن بهره‌مند شوند.


وی تأکید کرد که «چشمه زبیده» یک کانال پرآب است که مسیر خود را از سال ۱۶۴ هجری قمری آغاز و از مناطق شمال طائف عبور کرده و به وادی نعمان در شرق مکه و سپس به مشعر عرفه می‌رسد تا عطش مسافران و حجاج را به‌ویژه در زمان کمبود آب، برطرف کند.


این تاریخ‌نگار همچنین اشاره کرد که سطح آب این چشمه به دلیل کاهش بارش‌ها دچار نوسان بوده است اما همچنان به‌عنوان شاهدی تاریخی بر پیشرفت زیست‌محیطی و عمرانی مسیرهای منطقه مکه باقی مانده است.


وی افزود که «چشمه زبیده» راه‌ها و مسیرها را به اماکن مقدس متصل و سختی‌های سفرهای حج تمتع و عمره را برای حجاج آسان کرده است.



گفتنی است؛ چشمه زبیده در وادی عُرَنه در حد غربی عرفات در شرق مکه و پشت منا واقع شده که به دستور زبیده، همسر هارون الرشید حفر شد.