۲۵ سفر پیاده امام حسن(ع) به مکه مکرمه+ فیلم
سخنران بعثه مدینه با ذکر برجستهترین ویژگیهای امام حسن مجتبی (ع) بیان کرد: حضرت در طول عمر پربرکت خود، ۲۵ بار به زیارت خانه خدا مشرف شدند؛ آن هم نه با مرکب و وسایل راحتی، بلکه همواره با پای پیاده و گاه حتی با پای برهنه این مسافت را طی می کردند.
حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمود وزیری، سخنران دفتر نمایندگی بعثه مقام معظم رهبری در مدینه، در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی حج به بیان کرامتها و ویژگیهای برجسته امام حسن مجتبی (ع) پرداخت.
وی با اشاره به تولد امام حسن (ع) در سال سوم هجری در مدینه منوره گفت: مدت امامت ایشان ۱۶ سال بود و در سال ۵۰ هجری قمری، در سن ۴۷ سالگی به شهادت رسیدند.
سخنران بعثه با بیان اینکه نام امام حسن (ع) و برادر بزرگوارشان، امام حسین (ع)، تا پیش از پیامبر اسلام (ص) برای هیچ کودکی انتخاب نشده بود، افزود: این دو نام برای نخستینبار توسط پیامبر اکرم (ص) برگزیده شد و تا آن زمان، میان مردم رایج نبود.
حجتالاسلام وزیری ادامه داد: ولادت ایشان در نیمه ماه رمضان سال سوم هجری واقع شده است. امام حسن (ع) ویژگیهای برجستهای داشتند که حتی در منابع اهل سنت نیز مورد توجه و تأکید قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: یکی از مهمترین ویژگیهای امام حسن (ع)، عبادت و عبودیت ایشان بود. در منابع آمده که گاهی چهرهی ایشان هنگام عبادت تغییر میکرد. وقتی اطرافیان از علت این حالت سؤال میکردند، ایشان میفرمودند: «مگر نمیدانید در چه حالی هستم؟ در حال آمادگی برای مناجات با خداوند قادر متعال هستم و در محضر او چنین حالی به من دست میدهد.» اطرافیان مشاهده میکردند که امام در حال نماز و عبادت، بهکلی دگرگون میشدند. در حدیث آمده است: «کان أعبد الناس»؛ یعنی امام حسن (ع) عابدترین مردم زمان خود بودند.
وی در ادامه با اشاره به عبادت و معنویت امام حسن (ع) گفت: نقل شده است که چهره امام هنگام عبادت دگرگون میشد. وقتی اطرافیان علت این حالت را میپرسیدند، ایشان پمیفرمودند: «مگر نمیدانید در چه حالی هستم؟ در حال آمادگی برای مناجات با خداوند قادر متعال هستم و در محضر او چنین حالی به من دست میدهد.» اطرافیان مشاهده میکردند که امام در حال نماز و عبادت، بهکلی دگرگون میشدند. در روایت آمده است: «کان أعبد الناس»؛ یعنی امام حسن (ع) عابدترین مردم زمان خود بودند.
سخنران بعثه مقام معظم رهبری افزود: زهد، پارسایی و سادهزیستی از دیگر ویژگیهای بارز امام بود. هرگاه امکانات مالی پیدا میکردند، بیشتر آن را در راه کمک به نیازمندان صرف مینمودند. با اینکه سفره ایشان برای میهمانان متنوع و پُرنعمت بود، خودشان غالباً به نان و شیر یا غذایی ساده بسنده میکردند.
وی خاطرنشان کرد: در منابع آمده است که امام حسن (ع) دو بار تمام دارایی خود را در راه خدا تقسیم کردند و نیمی از اموالشان را به فقرا و نیازمندان بخشیدند. گرچه ایشان همواره اهل بخشش و دستگیری بودند، اما این دو مورد بهطور خاص مورد توجه قرار گرفته است.
حجتالاسلام وزیری ادامه داد: از دیگر ویژگیهای برجسته امام حسن (ع)، علم و دانش گستردهی ایشان بود. هیچگاه پرسشی از سوی دانشمندان زمانه مطرح نمیشد، مگر آنکه امام با کاملترین و قانعکنندهترین پاسخها، شبهات را برطرف میکردند. حتی یهودیان اطراف مدینه که با نیت تحقیر و به چالش کشیدن اسلام سؤال میپرسیدند، در برابر پاسخهای دقیق و حکیمانهی امام، چارهای جز پذیرش نداشتند.
وی افزود: در روایتی آمده است: «کان الإمام الحسن(ع) أعبد الناس فی زمانه و أزهدهم و أفضلهم»؛ یعنی امام حسن (ع) برترین انسان زمان خود بود. این برتری هم در صفات نیکو و هم در دانش، تیزهوشی، درک عمیق و قدرت پاسخگویی ایشان نمود داشت، بهگونهای که دشمنان را مجاب میساختند و راهی برای ادامهی مجادله باقی نمیگذاشتند.
سخنران بعثه مقام معظم رهبری در بخش دیگری از سخنان خود به حضور امام در مناسک حج اشاره کرد و گفت: با وجود دشواری راه و مسافت طولانی، امام حسن (ع) ۲۵ بار پیاده به حج مشرف شدند. در برخی منابع حتی آمده که این مسیر را با پای برهنه طی کردند.
وی در پایان تصریح کرد: در روایات، آداب و توصیههایی درباره حج آمده که باعث افزایش معنویت و تأثیرگذاری بیشتر این فریضه میشود. امام حسن (ع) و امام سجاد (ع) از برجستهترین الگوها در رعایت این آداب بودند و دیگر امامان معصوم نیز هر یک به نوعی در این مسیر نقش داشتند.