درهای سی‌وششمین نمایشگاه کتاب تهران گشوده شد

سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، با شعار «بخوانیم برای ایران» با حضور وزرای فرهنگ ایران و عراق و رئیس مجلس شورای اسلامی درهای خود را به روی عاشقان یار مهربان گشود.

سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران؛ بزرگترین رویداد فرهنگی، مردمی و کتاب‌محور ایران، از صبح امروز چهارشنبه(۱۷ اردیبهشت)، با حضور بیش از ۲۳۰۰ ناشر داخلی، ۴۹ ناشر خارجی، به‌مدت ۱۰ روز در مصلی بزرگ امام خمینی(ره)، آغاز به کار کرد.


در مجموع ۲۳۶۳ ناشر داخلی در دو بخش فیزیکی و مجازی، شامل ۱۶۲۰ ناشر در بخش فیزیکی حضور دارند. علاوه بر آن، ۲۴۰ ناشر کودک و نوجوان، ۲۳۰ ناشر دانشگاهی و بیش از ۸۰ ناشر آموزشی در این رویداد مشارکت دارند.


ناشران خارجی، در ۱۳۰۰ مترمربع، در رواق غربی، ناشران عمومی در فضای ۳۲هزار مترمربع شبستان مصلی، جانمایی شده‌اند؛ علاوه‌ بر این زیرزمین رواق شرقی و سالن زیر گلدسته‌های مصلی، برای استقرار ناشران کودک و نوجوان تعیین شده است؛ فضایی به متراژ ۲۰ هزارمترمربع. در مجموع ۹۰۰ غرفه در شبستان جانمایی شده است.


رواق شرقی مصلی با ۳۰۰۰ مترمربع فضا نیز به ناشران دانشگاهی اختصاص دارد و ۲۰۰۰ متر فضای باز مسقف و بخش کتاب‌های لاتین و عربی در فضایی بالغ بر ۵۰۰۰ متر مربع در طبقه اول شبستان غربی مستقر خواهند شد. نیم‌طبقه دوم شبستان نیز به بخش بین‌الملل و رسانه اختصاص داده شده است.


براساس آیین‌نامه اجرایی نمایشگاه بین‌المللی کتاب ۱۴۰۴ تهران، ناشران داخلی مجازند، کتاب‌های منتشر شده طی پنج سال منتهی به اسفندماه سال ۱۴۰۳ را عرضه کنند؛ همچنین در این بازه زمانی حداقل ۴۰ عنوان کتاب تولید کرده باشند. ناشران متقاضی حضور در نمایشگاه مجازی، مجازند کتاب‌های ۱۰ سال گذشته را عرضه کنند.


سی‌وششمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، مشابه سه نمایشگاه قبلی، عرضه کتاب در دو قالب مجازی و فیزیکی را حفظ کرده است.


یارانه‌های کتابی و فرهنگی


براساس اعلام مسئولان نمایشگاه کتاب، یارانه دانشجویان با سقف خرید یک‌میلیون تومان، ۵۰۰هزارتومان است؛ ۵۰درصد مشارکت معاون امور فرهنگی و ۵۰درصد خود دانشجویان. برای کتاب‌های خارجی نیز ۱۰میلیارد تومان، یارانه به کتاب‌های جدید اختصاص دارد، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز آورده‌ای آورده است.



محسن جوادی، سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، درباره یارانه بخش فیزیکی نمایشگاه کتاب نیز پیش از اینچنین توضیح داده بود: اقشار مختلف، ازجمله دانشجویان، استادان، طلاب، یارانه دارند اما عموم خریداران نمایشگاه مورد غفلت قرار می‌گرفتند، طرحی در نظر گرفتند که یارانه عمومی نیز داشته باشیم. کسانی که قصد بازدید از نمایشگاه را دارند، از قبل اعلام می‌کنند و در نمایشگاه خرید نمایشگاه انجام می‌دهند، بن در خود نمایشگاه حضوری نداریم.


۸۰ مهمان خارجی و ۵۰ مهمان داخلی برای حضور در این رویداد، ثبت‌نام کردند. همچنین ۴۰ مهمان از کشورهای مختلف در نمایشگاه کتاب تهران، حضور دارند و برنامه‌های فرهنگی متعددی در حاشیه نمایشگاه کتاب تهران برای آن‌ها پیش‌بینی شده است.


عراق؛ مهمان ویژه نمایشگاه کتاب


عراق به‌عنوان دهمین کشور مهمان ویژه در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران حضور دارد. «عبدالوهاب الراضی»، رئیس اتحادیه ناشران پیش از این درباره حضور عراق در نمایشگاه کتاب گفته بود: حضور ناشران عراقی شامل اعضای اتحادیه ناشران و وزارت فرهنگ عراق، در فضایی به متراژ ۳۶۰ متر مربع است. اتحادیه ناشران، به همراه  ۱۵ ناشر عراقی در حوزه‌های مختلف ادبی و تاریخی در این رویداد حضور دارند؛ البته این حضور گلچینی از ناشران عراق است.


برپایی غرفه فناوری‌های نشر و فلوشیپ نشر تهران


دو ویژگی نمایشگاه کتاب تهران در دوره سی‌وششم، جانمایی ناشران الکترونیکی در شبستان، کنار ناشران عمومی و برپایی بخش ویژه فناوری‌های نشر است.


نخستین فلوشیپ تشر تهران، با حضور ۳۰ ناشر و آژانس ادبی خارجی به مدت سه روز در حاشیه نمایشگاه کتاب تهران برگزار خواهد شد.


سالن فلوشیپ سی‌وششمین نمایشگاه کتاب تهران در فضایی به وسعت ۹۰۰ متر مربع در جنوب غربی مصلی در بخش جنوبی رواق غربی در دو بخش جانمایی شده است.‌ بخش اول،‌ شامل سالن افتتاحیه،کارگاه‌ها و نشست‌های مرتبط و بخش دوم بخش مذاکرات است که شامل ۱۲۰ میز و صندلی برای قرارهای ملاقات ناشران است.