با استاد علوم پزشکی تهران که طبیب زائران شده؛ از هشدار کرونا تا بوسیدن «حجر»

پزشک یک درمانگاه تخصصی در مکه، ضمن بیان توصیه هایی برای زائران بیت‌الله می‌گوید دوست داشته در ایام حضور در این شهر، بیشتر به مسجدالحرام برود؛ اما بخش اعظم وقت پزشکان صرف خدمت به زائران می‌شود.

مکه، خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی حج: شبی که برای مراسم دعای کمیل به یکی از هتل‌های ایرانیان رفته بودم، با تابلو اتاق پزشک مواجه شدم و دقایقی با عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران که این روزها در خدمت زائران بیت الله است، به گفت‌وگو نشستم.


متولی بهداشت و درمان حجاج و مدیریت پزشکان اعزامی به حج، مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال‌احمر است که براساس تراکم زائران، پزشکانی را در نقاط مختلف مکه و مدینه مستقر می کند و دکتر محمد واسعی یکی از همین پزشکان است. او گرچه ابتدا از صحبت پرهیز داشت، اما تجربه حضور خود در مکه و نحوه خدمت رسانی به زائران را بیان کرد و در آخر چند توصیه هم به حجاج داشت. در کنار گفتگو با مسئولان، این روایت‌های میدانی می‌تواند واقعیت خدمات به حجاج را شفاف‌تر نشان دهد.


پیش از این مصاحبه، آقای میرامینی، مدیر مجموعه «کدی تاور 2» با ظرفیت ۲۶۰۰ زائر توضیح داد: تا امروز 700 زائر در این هتل داریم، البته در منطقه 4 مکه بیش از 10 هتل هست. درمانگاه اصلی و بزرگترین درمانگاه منطقه ۴ مکه اینجاست و زائران هتل‌های دیگر هم از وجود این درمانگاه مطلعند و می‌توانند به اینجا بیایند. البته یک درمانگاه دیگر هم قرار است در این منطقه ایجاد شود.


 


گفتگوی صمیمی با دکتر محمد واسعی، متخصص طب اورژانس و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران را در ادامه می خوانید:


الان یک پزشک در این هتل کاملا مستقر است؟


 سه پزشک مستقرند.


پزشک عمومی هستید یا متخصص؟


اینجا درمانگاه تخصصی است. من متخصص طب اورژانس هستم و یک متخصص داخلی و یک پزشک عمومی در اینجا مستقرند. بعضی هتل‌ها مطب دارند و پزشکان عمومی کار معاینه و درمان را انجام می‌دهند، اما قبل از سطح بیمارستانی درمانگاه تخصصی داریم که مثل اینجا پزشک متخصص در آن مستقر است. در سطح بالاتر بیمارستان دارالخدیجه را داریم که متخصصین اورژانس و داخلی در آنجا مستقرند.


 


ظاهرا دو تخصص طب اورژانس و داخلی بیشتر از بقیه موارد در اینجا مورد نیاز است؟


بله. در مواردی مثل فشار خون یا قند خون بالا که بشود مشکل بیمار را رفع و رجوع کرد، همین جا کارا را انجام می‌دهیم تا دیگر نیازی به ارجاع به بیمارستان نباشد و ورودی بیمارستان کاهش یابد.


عمده بیماری‌های زائران چه مواردی است؟


بیماری های تنفسی مثل سرماخوردگی که اکثرا ویروسی است و برخی موارد باکتریال هم هست.


حضور شما ۲۴ ساعته است یا زمان خاصی در روز طبابت می کنید؟


هر یک از همکاران هشت ساعت کشیک را پوشش می‌دهند تا مجموعاً ۲۴ ساعته باشد.


هزینه ای هم از زائران دریافت می کنید؟


هزینه ای دریافت نمی کنیم و به آنها التماس دعا می گوییم.


 



 


دارو را از کجا باید بگیرند؟


دارو داریم و خودمان در اختیارشان می گذاریم.


پزشکانی که در حج خدمت می‌کنند، به چه شکل انتخاب می‌شوند و اینجا حضور پیدا می‌کنند؟


هلال احمر فراخوانی می‌دهد و افراد داوطلب در آزمون و مصاحبه شرکت می‌کنند و کسانی که قبول می‌شوند، جزء کادر خدمات پزشکی زائرین می‌شوند. البته در سال اول حضور، طبق رنکینگ ارزیابی می‌شوند و بنا به اینکه نمره‌شان چقدر باشد، حضورشان تکرار می شود. من سال اولی هستم و برای اینکه هیئت پزشکی حج کادرسازی کند، در کنار افراد باتجربه که تجربه شرایط بحران و جمعیت زیاد را داشته اند، 15 تا 20 درصد نیروی جدید هم به مجموعه وارد و جایگزین افرادی که سنشان بالاست، می شوند.


خودتان این دو سه روز فرصت کردید به مسجدالحرام بروید؟


 سه دفعه رفتم، ولی خوب دلم می‌خواست خیلی بیشتر بروم.


قاعدتا بیشتر وقتتان صرف خدمت به زائران می شود؟


بله.


من سه چهار شب پیش رفتم برای بوسیدن حجر الاسود. طبعاً آنجا افراد از کشورهای مختلف می‌آیند و شاید آنجا احتمال انتقال ویروس بالا باشد. نظر شما چیست؟


من که اعتقاد دارم، باید به این سوال شما با احتیاط جواب بدهم. یک سری چیزها برمی‌گردد به معنویات. ما یک استاد جراحی داشتیم که اهل دل هم بود. من سخن ایشان را تکرار می‌کنم و شاید این حرف به نظر شما علمی نیاید. این جراح و دانشیار که هم استاد پزشکی است و هم استاد اخلاق و ایمان، به ما می‌گفت عوامل بیماری زا شعور دارند! و در مکان‌های معنوی مثل کربلا، مکه، بیت الله الحرام و حرم پیامبر(ص)، اثری که در جای دیگر انتظار داریم، ندارند.


واقعا کسی که ۳۰ سال برای دیدن حجرالاسود که اینقدر تاکید شده، لحظه شماری کرده، حالا خیلی سخت نگیریم. تراکم جمعیتی هست، ولی اجازه بدهید من به این سوال که بوسیدن کار خوبی است یا نه، پاسخ ندهم و هر کس با اعتقادات خودش تصمیم بگیرد.


چه توصیه هایی برای زائران مکه دارید؟


اولاً ماسک داشته باشند، البته درباره ماسک در زمان احرام به نظر مرجعشان توجه کنند. الان در ایران هم خبر دارید که کرونا در حال گسترش است و وزارت بهداشت دوباره هشدار کرونا داده است. وقتی در یک منطقه جغرافیایی پاتوژنی با قدرت وسیع منتشر می شود، باید در جاهای دیگر هم انتظار شیوع آن را داشته باشیم.


زائران بعد از اینکه مناسکشان را انجام دادند، قبل از غذا حتماً دستانشان را بشویند و نظافت فردی را رعایت کنند. چون به هر حال در شرایط حج، افراد در تماس نزدیک با هم هستند. اگر کسی خودش می‌بیند علائم بیماری ویروسی دارد، خودش در جمع ماسک بزند و اگر کسی رعایت نمی‌کند، افراد دیگر دوستانه به او تذکر بدهند. این مسائل در جاهایی که جمعیت زیاد است، اجتناب ناپذیر است، پس بهتر است ضمن اینکه توکل به خدا می‌کنیم، این موارد را هم رعایت کنیم.