آدم و ابراهیم (ع) برای طواف کعبه به فرشتگان چه آموختند؟

معلم ابراهیم و فرزندش اسماعیل(ع) نیز همچون حضرت آدم(ع)، جبرئیلِ امین بود که آنها را نزد حجرالاسود آورد و ابتدا خود آن را استلام کرد و سپس به ابراهیم و اسماعیل گفت که آن را استلام کنند. فرشتگان ضمن طواف به ابراهیم(ع) سلام دادند.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی حج، کی از واجبات حج، طواف خانه خداست و بر هر انسان حج‌گزاری که حج تمتع به جای می‌آورد، سه طواف واجب است: طواف عمره تمتع، طواف حج تمتع و طواف نسا.


روزهای پایانیِ ماه عزیز ذی‌القعده است و حج‌گزاران فوج فوج وارد مکه می‌شوند. این روزها هر چه به انجام مناسک حج نزدیک‌تر می‌شویم، نام طواف بیشتر به گوش‌مان می‌رسد؛ انواع طواف، نحوه انجام طواف، اسرار طواف و ...


محمد بن اسحاق؛ مورخ و سیره‌نگار اهل مدینه، نقل می‌کند که چون ابراهیم خلیل‌الرحمان از ساختن بیت‌الحرام (خانه خدا) آسوده شد، جبرائیل پیش او آمد و گفت: «هفت بار گِرد کعبه طواف کن». ابراهیم (ع) نیز همراه اسماعیل هفت دور طواف کرد و در هر دور طواف، هر دو به تمام گوشه‌های کعبه دست می‌کشیدند و چون هفت دور طواف تمام شد، هر دو پشت مقام ابراهیم دو رکعت نماز گزاردند.


معلم و تعلیم‌دهنده ابراهیم (ع) و فرزندش اسماعیل(ع) نیز همچون حضرت آدم(ع)، جبرئیلِ امین بود که آنها را نزد حجرالاسود آورد و ابتدا خود آن را استلام کرد و سپس به ابراهیم و اسماعیل گفت که آن را استلام کنند ( روی آن دست بکشند). سپس همراه با هم هفت مرتبه طواف کردند.


فرشتگان ضمن طواف به ابراهیم(ع) سلام دادند. ابراهیم(ع) پرسید: شما در طواف خود چه می‌گویید؟ گفتند: پیش از روزگار آدم «سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ اللهِ وَلَا آله إلا اللهُ وَاللهُ اَکْبَر» می‌گفتیم و چون به آدم این را گفتیم، به ما فرمود: بر این کلمات، «وَ لا حَوْلَ وَ لا قُوَّةَ إِلا بِاللهِ» را هم بیفزایید.


ابراهیم(ع) به فرشتگان فرمود: بر آن ذکر، «الْعَلِیُّ الْعَظیم» را هم بیفزایید و فرشتگان چنین کردند.


مهرِ دختر شعیبِ پیامبر، هشت حج خدمت بود


پس از حضرت ابراهیم(ع)، موسی(ع) نیز حج گزارده، هفت مرتبه گرداگرد این خانه طواف کرده است.


مجاهد؛ یکی از مفسرین و علمای علوم قرآنی، نقل کرده که موسی بر شتری سرخ به حج آمد و از منطقه روحاء گذشت و دو جامۀ پنبه‌ای بر تن داشت، یکی را ازار ساخته و دیگری را رداء و بر کعبه طواف کرد ... 


از امام صادق (ع) سؤال شد: آیا پیش از بعثت نبی اکرم (ص) حج گزارده می‌شد که آن حضرت فرمود: آری و تصدیق آن در قرآن، گفتار شعیب است که هنگام ازدواجِ موسی گفت: عَلَى اَنْ تَأْجُرَنِی ثَمَانِیَ حِجَج یعنی که تصمیم دارم یکی از دو دخترم را به ازدواج تو درآورم، بر این مِهر که هشت «حج» برای من خدمت کنی و نگفت هشت سال.


طواف کعبه، وظیفه هر فرشته قبل از انجام مأموریت روی زمین


موسی سوار بر شتری سرخ‌رنگ حج گزارده و می‌فرمود: «لبیک لبیک...»


پیامبران الهی هر یک به گونه‌ای تلبیه ( لبیک) گفته و حج می‌گزاردند، آنگونه که ازرقی؛ مولف «اخبار مکه» می‌گوید: یونس بن متی می‌گفته است: « لبیک فراج الکرب لبیک» و موسی می‌گفته است:«لبیک انا عبدک لبیک لبیک» و عیسی می‌گفته است: «لبیک انا عبدک، ابن امتک، بنت عبدیک لبیک.»


منابع:  اخبار مکه، تفسیر البرهان، بحارالانوار، ابراهیم، التاریخ القویم، اخبار مکه، تاریخ یعقوبی، اخبار مکه


| شناسه مطلب: 128289




حج تمتع حج 1404