انتقاد شدید مردم مصر از هزینههای بالای حج

افزایش شدید هزینه اعزام به حج در مصر نسبت به سال گذشته، گلایه شدید مردم این کشور را در پی داشته و آنها معتقدند با این رویه عملا بخش زیادی از مردم قادر به انجام این فریضه نیستند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی حج، طبق بررسیها هزینه حج زمینی در مصر برای موسم 1446 هجری قمری / 2025 میلادی با جهشی حدود 30 درصدی نسبت به سال گذشته مواجه شده است.
این درحالی است که بر اساس اعلام وزارت گردشگری و آثار باستانی مصر، قیمتهای جدید از 225 هزار پوند مصر آغاز شده و تا 260 هزار پوند رسیده و پس از تایید نهایی به عنوان نرخ محاسباتی حج امسال برای متقاضیان مصری درنظر گرفته شده است.
افزایش ناگهانی هزینهها موجی از انتقادها را در محافل مذهبی و مردمی مصر بهدنبال داشت؛ بهویژه آنکه حج زمینی همواره ارزانترین گزینه برای زائران و راهکاری برای حضور اقشار کمدرآمد و متوسط در مناسک حج محسوب میشد.
جزئیات قیمتهای جدید حج زمینی 2025
بر اساس آییننامههای جدید وزارت گردشگری مصر، قیمت برنامههای مختلف حج زمینی به شرح زیر اعلام شده است:
برنامه گردشگری زمینی (الف): اقامت در هتلهایی تا فاصله 1250 متری از حرم، به قیمت 260 هزار پوند مصر.
برنامه گردشگری زمینی (ب): اقامت در هتلهایی با فاصله 1250 تا 2000 متر از حرم، به قیمت 245 هزار پوند مصر.
برنامه گردشگری زمینی (ج): اقامت در مناطقی مانند عزیزیه، نزهه و زاهر، به قیمت 225 هزار پوند مصر.
این درحالی است که مقایسه قیمتهای ارائه شده برای مناسک حج از سوی وزارت گردشگری این کشور با سال 2024 حکایت از افزایش 30 درصدی قیمت دارد به این ترتیب که در موسم حج 2024، قیمت حج زمینی بین 191 هزار تا 225 هزار پوند مصر تعیین شده بود و این ارقام شامل هزینههای حمل و نقل نیز میشد.
به عنوان مثال در اطلاعیه ثبتنام حج 2024 که از سوی وزارت گردشگری مصر صادر شده بود:
اقامت در هتل با فاصله 1750 متر از حرم، 225 هزار پوند هزینه داشت.
اقامت در هتل پنجستاره نزدیک (250 متر از حرم) با احتساب هزینه حمل و نقل، به 230 هزار پوند میرسید.
به این ترتیب مقایسه دو نرخ ارائه شده نشان میدهد قیمتها در برخی برنامههای سال جاری علی رغم عدم افزایش چشمگیر خدمات تا 35 هزار پوند افزایش قیمت را تجربه کرده است.
از سوی دیگر برخی معتقدند افزایش قیمتهای امسال برای مناسک حج به چهاردلیل عمده بستگی دارد که این دلایل عبارتند از:
1. افزایش هزینه اقامت در عربستان سعودی
توسعه زیرساختها و پروژههای عمرانی گسترده در مکه و مدینه موجب افزایش قابلتوجه قیمت هتلها و خدمات شده است. همچنین، الزام ثبت مکان اقامت در سامانه سعودی و انجام بازرسیهای ایمنی، عملاً گزینههای اقامتی ارزانقیمت را محدود کرده است.
2. شرایط جدید برای اسکان و حملونقل
از جمله این شرایط میتوان به ممنوعیت استفاده از پشتبامها و نیمطبقهها برای اسکان، الزام تأمین شاتل برای هتلهای دورتر، و محدودیت فاصله اقامت در مکه (حداکثر 4000 متر) و مدینه (1250 متر) اشاره کرد. این الزامات هزینههای شرکتها را افزایش داده است.
3. افزایش هزینه حملونقل زمینی
امسال 150 اتوبوس گردشگری جدید وارد ناوگان شدهاند که اغلب مدلهای 2020 تا 2024 هستند. با وجود کیفیت بالاتر، این وسایل نقلیه هزینههای عملیاتی و نگهداری بیشتری دارند. همچنین افزایش قیمت سوخت و عوارض جادهای، به افزایش هزینههای حمل و نقل دامن زده است.
4. تورم و نوسان نرخ ارز
برنامههای حج بهشدت تحت تأثیر نرخ ارز و تورم داخلی قرار دارند. تغییرات نرخ برابری پوند مصر با ریال سعودی و دلار آمریکا، مستقیماً بر هزینههای اقامت، خدمات و تغذیه در عربستان تأثیر گذاشته است.
واکنشها در مصر
این درحالی است که با توجه به واکنش فضای عمومی در کشور مصر نسبت به افزایش قیمتهای امسال و اعتراض متقاضیان حج امسال نسبت به این موضوع که قیمتهای جدید عملاً بخش متوسط جامعه را از شرکت در این مراسم حذف کرده؛ عوامل اجرایی و تورگردانها مشخصا اعلام کردند که این افزایش قیمت ناشی از روند صعودی قیمتها در کشور میزبان بوده و ارتباطی به برگزارکنندگان ندارد.
در همین حال یکی از مسئولان این شرکتها میگوید: هزینه اقامت و حملونقل در عربستان سعودی تقریباً دو برابر شده و شرایط جدید اسکان نیز هزینهها را بالا برده و تورگردانها و برگزارکنندگان موظف به رعایت مقررات اعلام شده از سوی عربستان سعودی هستند.