سرپرست حجاج ایرانی در نشست کاروان دانشگاهیان در مکه مکرمه مطرح کرد:
پویایی مستمر و بهره گیری از دانش روز در حوزه حج و زیارت
سرپرست حجاج ایرانی از پویایی مستمر در حوزه حج و زیارت خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج، نشست کاروان دانشگاهیان با حجت الاسلام والمسلمین سیدعبدالتفاح نواب، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی، با حضور اساتید دانشگاه های مختلف کشور که در حج 1404 حضور داشته اند، عصر یکشنبه در هتل «بلدالطیب» مکه مکرمه برگزار شد.
حجت الاسلام والمسلمین نواب در این نشست طی سخنانی با تقدیر از دیدگاه ها و نظرات مطرح شده در جلسه، به فعالیت های پژوهشکده حج و زیارت در قم اشاره کرد و آن را محمل مناسبی برای توسعه همکاری ها و دنبال کردن ایده های استادان دانست.
وی با اشاره به سخنان برخی اعضا درخصوص استفاده از دانش روز در فعالیت های مرتبط با حج، گفت: ما از سالها قبل در این عرصه فعال بودیم که «ویکی حج»، «رادیو اینترنتی حج» و مجله های مختلف علمی و پژوهشی میقات حج و نسخه عربی آن «میقات الحج» نمونه ای موفق از این فعالیتها هستند که بعضاً با تقدیر شخصیت های کشور میزبان حج هم مواجه شده اند.
سرپرست حجاج ایرانی با تاکید بر این مسئله که همواره پیگیر بهبود روندها در حج بوده ایم، افزود: به عنوان نمونه از ریاست محترم فرهنگستان علوم پزشکی خواستیم که سازوکاری برای تعیین شاخص استطاعت جسمی حجاج ارائه دهند و پس از بررسی و کارشناسی گروه های تخصصی مختلف در فرهنگستان و تهیه جدول، شاهد کاهش قابل توجه فوتی ها در موسم حج گذشته بودیم.
وی با اشاره به برخی پیشنهادات اساتید دانشگاه درباره انتقال برخی نکات به مقامات حج کشور میزبان گفت: برای انتقال طرح و پیشنهادات شما به مسئولان کشور میزبان برای بهبود عملیات حج آمادگی داریم و البته امیدواریم که آنها نیز از این پیشنهادها استفاده کنند.
حجت الاسلام والمسلمین نواب در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه از بارزترین درسهای حج «ساده زیستی» و «همزیستی» است، اظهار داشت: در آیات مرتبط با حج، توجه خداوند عمدتاً به «ناس» یعنی مردم است، می فرماید: «إِنَّ أَوَّلَ بَیْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِی بِبَکَّةَ» یا در سوره بقره در آیه دیگری می فرماید: «وَإِذْ جَعَلْنَا الْبَیْتَ مَثَابَةً لِلنَّاسِ وَ أَمْناً وَاتَّخِذُوا مِنْ مَقَامِ إِبْرَاهِیمَ مُصَلًّی و َعَهِدْناً»؛ همچنین در سوره مائده هم مجدد به ناس اشاره کرده و می فرماید «جعل الله الکعبة بیتًا الحرام قیامًا للناس».
وی با تکیه به این آیات به لزوم همزیستی و بهره گیری از فرصت در کنار هم بودن مسلمانانی از همه ملیتها در موسم حج اشاره کرد و اظهار داشت: اگر اجتماع حول کعبه و برنامه های حج باعث قیام مردم و اتحاد امت اسلامی می شد کسی نمی توانست به یک کشور یا جماعت اسلامی تعدی کند.
سرپرست حجاج ایرانی به ایستادگی و قیام مردم غزه در مقابل قدرت های بزرگ جهان اشاره کرد و افزود: تکلیف مردم ایران با سابقه ای درخشان در تمدن و فرهنگ در این زمینه مشخص است، وقتی در خیلی از نقاط جهان خبری از تمدن و فرهنگ نبود، ایرانی ها صاحب تمدن بودند.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در پایان با طرح این سوال که «چه کنیم که عطر حج مانا باشد و وقتی حجاج به موطن خود برمی گردند بتوانند این عطر را حفظ کرده و در جامعه پخش کنند؟» از اساتید حاضر در جلسه خواست به این موضوع ورود جدی تر داشته و نظرات و ایده های خود را ارائه دهند.
وی در این زمینه با بهره گیری از سخنان معصومین علیهم السلام که «برای هر اقدام ماندگاری ابتدا باید فرهنگ سازی کرده و روحیه افراد را عوض کنید» و اظهار داشت: حجاج باید بتوانند این عطر و نورانیت ناشی از حضور در سرزمین وحی را پس از بازگشت به کشور برای خود حفظ کنند و در واقع روحیه و فرهنگ شان متفاوت شود تا پس از آن بتوانند بر روی سایر اقشار و افراد جامعه هم اثرگذار شوند و عطر حج را پراکنده کنند.
در ابتدای این نشست، حجت الاسلام والمسلمین سید حسین رکن الدینی معاون فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری در سخنانی به فلسفه تشکیل این جلسه اشاره کرد و گفت: هرسال تعداد زیادی از اساتید دانشگاه توفیق حضور در سرزمین وحی را دارند و با توجه به دانش و بینش ایشان و تنوع تخصصی که بین شان وجود دارد تلاش می کنیم در موسم حج و پس از آن از ظرفیت شان برای بهبود روندها استفاده کنیم.
آقایان دکتر جعفری، دکتر نیرو، دکتر باقری، دکتر بابایی، دکتر خان محمدی، حجت الاسلام دکتر بهروزی لک و دکتر افتخاری اساتیدی بودند که در این جلسه به ارائه دیدگاه های خود با موضوع حکمرانی حج، حج و تمدن اسلامی، استفاده از هوش مصنوعی، بهره گیری از کتب صوتی و رسانه های نوین، یافته های پزشکی برای بهبود شرایط حجاج خصوصاً در ایام تشریق، لزوم استفاده از معماری ایرانی و فقدان آن در حرمین شریفین و تشکیل شبکه ایده پردازان حج پرداختند.