کتابشناسی تکفیر به کوشش اباذر نصراصفهانی منتشر شد+متن کامل

کنگره جهانی "جریان های افراطی و تکفیری از دیدگاه علمای اسلام" در روزهای  دوم و سوم آذر ماه 1393 به دعوت دو تن از مراجع عظام تقلید، حضرات آیات عظام مکارم شیرازی و سبحانی، با حضور صدها تن از علما و متفکران، از 83 کشور جهان، در شهر قم برگزار ش

كنگره جهاني "جريان هاي افراطي و تكفيري از ديدگاه علماي اسلام" در روزهاي  دوم و سوم آذر ماه 1393 به دعوت دو تن از مراجع عظام تقليد، حضرات آيات عظام مكارم شيرازي و سبحاني، با حضور صدها تن از علما و متفكران، از 83 كشور جهان، در شهر قم برگزار شد.

در مراسم پاياني اين كنگره كتاب 8 جلدي مجموعه مقالات ارسالي به اين كنگره و چندين اثر ديگر كه به كوشش ستاد كنگره تهيه شده بود با حضور حضرت آيت الله سبحاني رونمايي شد.

از جمله كتابهاي تهيه شده براي اين كنگره كتاب «كتابشناسي تكفير» بود كه به كوشش اباذر نصراصفهاني، از پژوهشگران پژوهشكده حج و زيارت، تهيه شده‌ بود.  اين كتاب به زبانهاي فارسي و عربي به صورت جداگانه در اين كنگره عرضه شد.

 

كتابشناسي تكفير. اباذر نصراصفهاني، به سفارش كنگره جهاني جريانهاي افراطي و تكفيري، قم، دارالإعلام لمدرسة اهل البيت (ع)، 1393، 200صفحه.

گزارش از آثار منتشر شده درباره «تكفير» به زبانهاي عربي و فارسي كه در كشورهاي مختلف منتشر شده،است. در اين كتابشناسي كه به صورت توصيفي تهيه شده، 528 اثر، شامل 235 كتاب، 240 مقاله و 49 پايان نامه و 4 ويژه نامه معرفي شده است.

در بخشي از مقدمه مؤلف آمده است:

با توجه به افزايش خطر افراط‌گرايي و تكفير در دهه‌هاي اخير، عرضه آثار ضد تكفيري رشد قابل توجهي داشته است، به گونه‌اي كه بسياري از پژوهشگران فعال در اين حوزه آشنايي با اين نوشته‌ها ندارند، لذا ضرورت دارد اطلاع‌رساني مناسب و شايسته‌اي از اين آثار صورت گيرد. كتابشناسي، به عنوان يكي از مناسب‌ترين مراجع در گردآوري، تنظيم و اشاعه منابع مكتوب در موضوعي خاص، جايگاه و ارزش ويژه‌اي در ارائه خدمات علمي دارد. رجوع به كتابشناسي مشخص مي‌كند كه در چه زمينه‌هايي تحقيقات صورت گرفته و در چه زمينه‌هايي دچار كمبود پژوهش هستيم و به نوعي مسير تحقيقات را معين مي‌كند. نيز وجود كتابشناسي در هر موضوعي، از هدر رفتن وقت پژوهشگران آن حوزه در جستجوي منابع و  شناسايي آثاري كه قبلا منتشر شده، جلوگيري مي‌كند. همچنين نمايي از پژوهشگران حوزه‌اي خاص را نشان مي‌دهد. از اينرو ضرورت دارد جهت آشنايي با نويسندگان فعال در اين حوزه و نيز تجميع اطلاعات، اينگونه آثار تهيه و منتشر شود.

در دهه‌هاي اخير عرضه آثاري درباره تكفير،سيري صعودي داشته است و برخي انديشمندان به بررسي تكفير در طول تاريخ و جريان‌شناسي آن و نيز نقد تفكرات گروههاي تكفيري پرداخته‌اند. اين نوشتار، گزارشي از اين تلاش‌هاي علمي است كه با تلاش محقق شناسايي شده‌اند و در قالب كتابشناسي تقديم خوانندگان مي‌شود.  به منظور استفاده بهتر، آثار انديشمندان مسلمان در سه بخش كتاب‌ها، مقالات و پايان‌نامه‌ها معرفي مي‌شوند.

آثاري كه در حوزه تكفير نوشته شده را مي توان در چند گروه تقسيم كرد. برخي از آثار تنها به بررسي سير تاريخي تكفير و تكفيرگرايي و نيز جريان‌هاي تكفيري پرداخته‌اند. اين آثار بيشتر جنبه گزارشي دارند. گروهي ديگر، ضمن رد تكفير افراد و گروهها و دولتها، آثار و عواقب اجتماعي و امنيتي اين پديده را در جامعه اسلامي بررسي كرده‌اند. آثاري كه هدفشان نقد تكفير است خود دو گونه هستند. برخي از اينها تنها در رد تكفيرهاي اعتقادي است و برخي ديگر در نقد و رد تكفيرهاي سياسي و جهادي است. شايان ذكر است گروهي از تكفيري ها اهل تكفير اعتقادي هستد؛ به اين معنا كه مخالفان خود در مسائل اعتقادي را تكفير مي‌كنند و حكم قتل آنا را ميدهد. ابن تيميه و پيروان وهابي او از اين دسته تكفيري‌ها هستند. همچنين گروهي از تكفيري‌هاي اهل تكفيرهاي سياسي هستند و حكم به جهاد مي‌دهند؛ يعني معتقدند كه هر حاكمي كه طبق دستورات الهي (حكم بما انزل الله) جكم نكندٰ گرچه مدعي اسلام باشد كافر و طاغوت است و بايد به او كفر ورزيده و با او جهاد و مبارزه شود. برخي سيد قطب و گروه‌هاي جهادي مدعي پيروي او را از اين دسته تكفيرها مي‌دانند.  آخرين دسته از نوشته‌هاي تكفيري، آثاري هستند كه در دفاع از تكفير نوشته شده‌اند، كه البته تعداد اينها نسبت به آثاري كه در نقد تكفير نوشته شده، خيلي كمتر است.

 


 

    


| شناسه مطلب: 13022