نگاهی به معروفترین سفرنامه های حج

در طول تاریخ صاحبان قلم بسیاری از سفرهای زیارتی خود شرح های بسیار داده اند . این سفرنامه ها بعضا به جهت دقت هایی که صاحب آن در شرح و بیان و بسط و تفسیر و تحلیل مسایل و موضوعاتی که دیده داشته است ، با ارزش بوده و هست و از همین رو و اعتیار تبدیل به سندهایی برای مطالعات عمیق تر تخصصی و ارجاعات شده اند.

شرح خاطرات سفر بخصوص آن سفرهايي كه تاثيرگزارتر هستند و به همين جهت در گوشه و گوشه روح و ذهن صاحب آن قرار مي گيرند ، مانند سفرهاي حج وعتبات و زيارت ها بندگان خاص و خالص خداوند ، به سبب دلنشين بودن آنها هميشه هم براي راوي و هم براي شنونده و خواننده آن ، شنيدني ،‌خواندني و حاوي ارزش هاي بسيار براي توجه و درنگ است .<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 در طول تاريخ صاحبان قلم بسياري از سفرهاي زيارتي خود شرح هاي بسيار داده اند . اين سفرنامه ها بعضا به جهت دقت هايي كه صاحب آن در شرح و بيان و بسط و تفسير و تحليل مسايل و موضوعاتي كه ديده داشته است ، با ارزش بوده و هست و از همين رو و اعتيار تبديل به سندهايي براي مطالعات عميق تر تخصصي و ارجاعات شده اند.

    سفرنامه نويسي از حج و مراسم و مناسك آن ، در ميان سفرنامه ها هم از جهت تعداد و هم از جهاتي مانند غناي ادبي ، حجم و سطح اطلاعات به دلايلي بسيار كه عمده ترين آن جايگاه رفيع اين عبادت و زيبايي هاي حج و روح بخشي آن و مراسم و مناسك آن مي باشد ، مرتبه خاصي دارد .

 دراين جا و به اجمال مروري بربرخي از سفرنامه هاي مشهور حج داريم كه اغلب آنها در دسترس هستند و براي اهل مطالعه و تحقيق منابع با ارزش و غني يي محسوب مي شوند .

سفرنامه ابن جبير

محمدبن احمدبن جبير كناني اندلسي ( 528 ـ 670 ق ) مشاهدات وديده هاي خود را در سفري كه سالهاي 578 ـ 581 ق ) داشته خود ـ و به قولي يكي ازشاگردانش ـ نوشت و اين سفرنامه همان رحله ابن جبير » معروف است . اين سفرنامه بارهاچاپ شد و مورد بررسي برخي پژوهشگران از جمله استاد عبدالقدوس انصاري قرار گرفت . نامبرده تحقيق خود را به نام « مع ابن جبير » في رحلته » منتشر كرده است .

سفرنامه ابن رُشيَد

نامش محمدبن عمربن رُشَيد فهري بستي اندلسي ( 657 ـ 721ق ) است . او از مصر و شام و حجاز ديدار كرد و از طريق شام در 23 ذيقعده سال 684 به مدينهمنوره رسيد و پس از اداي فريضه حج در 28 ذيحجه سال 684 از مدينه بازگشت و از « عقبه » در 25 محرم سال 685 گذشت و به ساحل رسيد .

با آنكه علماي پيشين بهسفرنامه ابن رشيد كه آن را « ملء العيبة ، فيما جمع بطول الغيبه ،في الوجهتين الكريمتين الي مكه و طيبة » نام نهاده بود توجه و عنايت خاصي داشتند . ليكن همه آن ـ كه از مفصلترين و كاملترين سفرنامه هاست ـ به دست ما نرسيده است واجزاء بجا مانده ظاهراً به خط خود مؤلف است . دوست ما استاد محمد حبيب بن خوجه مفتيكشور تونس ، مشغول تحقيق و تصحيح اين سفرنامه است و در 14 ماه ربيع الاول سال 1402قبه من خبر داد كه دو بخش از آن را چاپ كرده است .

سفرنامه عبدري

محمدبن محمدبن علي عبدري حيحي ـ منسوب به حاحه ( برخلاف قاعدهنسبت ) قبيله اي از بربر در مغرب دور از عالمان قرن هفتم بود .

او در سال 689ق از طريق ساحل عازم مكه شد و بر مصر گذر كرد و اينراه را منزل به منزل توصيف نمود و از سفرنامه ابن جبير سود جست و مطالبي درسفرنامه اش ذكر كرد كه در سفرنامه ابن جبير نيامده است .

اين سفرنامه با تحقيق محمد الفاسي در سال 1388ق ( 1968م ) در شهررباط چاپ و منتشر شده است .

سفرنامه تجيبي

قاسم بن يوسف بن علي بستي تجيبي ( 670 ـ 730ق ) ، در سال 696 ازطريق دريا به مكه مشرف شد . او از « عيذاب » حركت كرد و پس از 24روز سفر دريايي در 8رمضان آن سال به بندره ابحر » يكي ازبنادر « جده » رسيد .

اكنون نسخه كاملي از اين سفرنامه موجود نيست ، بلكه تنها بخشي ازآن بجا مانده است كه از توصيف شهر « قاهره » شروع و به اقامت در « مني » ختممي گردد . اين بخش را دوست ما استاد عبدالحفيظ منصور تحقيق و در 557 صفحه در تونسچاپ و منتشر كرده است .

سفرنامه ابن بطوطه

نامش محمدبن عبدالله بن محمد لواتي طنجي ( 703 ـ 779ق ) ، معروفبه ابن بطّوطه ( با تشديد طاي ضمه دار ) است و سفرنامه اش بسيار مفصل و گسترده است . او به سرزمينهاي اسلامي و كشورهاي مشرق در دوران خود سفر كرد و سفرش بيست و هفتسال طول كشيد و از سال 725ق آغاز گشت .

محمدبن جزي كلبي در سال 756 در شهر « فاس » مشاهدات ابن بطوطه رااز او شنيد و آن را مكتوب كرد و بر آن نام « تحفة النظار في غرائب الامصار و عجائبالاسفار » نهاد .

در اين سفرنامه برخي كژيها و نادرستي ها وجود دارد . از جمله آنچهاز شيخ الاسلام ابن تيميه نقل مي كند ؛ او به گونه اي از ابن تيميه سخن مي راند كهگويي به حضورش رسيده و او را درك كرده است . حال آنكه چند روز قبل از رسيدن ابنبطوطه به دمشق ، ابن تيميه زنداني شده و تا آمدن او از زندان خارج نشده بود .

اين سفرنامه به دليل شمول و گستردگي آن ، از معروفترين سفرنامه هابه شمار مي رود و بسيار مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته و به زبانهاي گوناگون ترجمهشده و بارها به طبع رسيده است .

سفرنامه بلوي

خالدبن عيسي بن احمد بلوي اندلسي ، از اهالي قرن هشتم بود . او باكاروان كركي از طريق مصر و سپس شام سفر كرد و در نوزدهم ذيقعده سال 737ق به مدينهرسيد و فريضه حج را بجا آورد . سپس در 24 محرم سال 738 ق از مدينه بازگشت و « عقبه » و « قدس » را پشت سرگذاشت و در 14ماه صفر سال 738 به قاهره پاگذاشت .

سفرنامه اش ، « تاج المَفْرِق في تحلية المشرق » نام دارد و مؤلف « نفح الطيب » آن را سفرنامه اي بزرگ و داراي فايده ها و نكته هاي بسياري مي داند .

نسخه هاي خطي آن را مطالعه و آن چه را كه به حج مربوط مي شد خلاصهكردم و متوجه

برخي آشفتگي ها در ترتيب منازل راه حج گشتم كه به اين مطلب درمجله العرب ، ( سطر11 ، ص 731 ) اشاره كرده ام . اندكي بعد دريافتم كه اين سفرنامهچاپ شده است .

سفرنامه صفدي

نامش خليل بن ايبك صفدي ( متوفاي سال 764 ) است و سفرنامه اش « حقيقة المجاز الي الحجاز » نام دارد .

نسخه اي خطي از اين سفرنامه ـ كه به گفته ابن عبدالسلام درسفرنامه اش به خط خود مؤلف است ـ در زاويه « درعه » در مغرب موجود است . همچنين باخبر شده ام كه نسخه ديگري از آن در كتابخانه شيخ الاسلام عارف وجود دارد . ابنعبدالسلام در سفرنامه اش و نويسنده سفرنامه « در الفوائد المنظمة » از مطالب اينسفرنامه استفاده و از آن نقل قول كرده اند .

سفرنامه قلصادي

ابوالحسن علي قلصادي اندلسي ( متوفاي سال 891ق ) ، از راه دريا درماه شعبان سال 851 ق به « جده » رسيد و پس از اداي فريضه حج از طريق دريا « رابغ » و « عقبه » را پشت سرگذاشت و در محرم سال 852 ق به مصر رسيد .

اين سفرنامه را دوستمان و استاد دانشگاه زيتونه در تونس ، آقايمحمد ابوالاجفان تحقيق و آن را در 256 صفحه به سال 1399 ق ( 1978م ) در تونس چاپ ومنتشر كرده است .

درر الفوائد المنظمة

اين كتاب ـ چون نامش ـ با گستردگي ، اخبار حج و راه مكه معظمه راگزارش مي كند و به خامه محمدبن عبدالقادر جزيري مصري حنبلي ( متوفاي سال 944ق ) تحرير شده است و شامل سفرهاي او از قاهره به مكه از طريق ساحلي است و از اين جهتداخل سفرنامه هاي حج مي شود .

اين سفرنامه براساس نسخه ناقصي چاپ شده است ، در صورتي كه دو نسخهخطي كاملي از

آن وجود دارد ؛ يكي در « دارالكتب » در قاهره و ديگري در كتابخانه « القرويين » در شهر فاس . در اين مورد بنگريد به مجله « العرب » سطر 12 صفحه 331 .

سفرنامه بكري

عالمان بسياري از بكري ها وجود داشته اند و برخي نيز سفرنامه هايينوشته اند ، از جمله سفرنامه اي به يكي از آنان منسوب است ، كه داراي اسلوب ادبيزيبايي است و مؤلف بدون تكلّف منازل راه را با نثر و شعر توصيف مي كند . اينسفرنامه منازل حج را از « بركه » ـ نخستين منزل از طرف قاهره ـ تا مكه و صف مي كندو از طريق صحراي سينا ، ساحل دريا ، ينبع . « بدر » و رابغ مشاهدات خود را ثبتمي نمايد .

عياشي اين سفرنامه را چنين وصف مي كند : « در مصر به نوشتاري ازشيخ محمدبكري ـ گمان مي كنم محمدبن شيخ زين الدين نام داشته باشد ـ برخوردم كه درآن با نثري رسا و عباراتي استوار و زيبا منازل راه مكه را در رفتن و بازگشتن وصفكرده است . و فاصله ميان اين منازل را با ساعت و دقيقه و نوع مسير از نظر دشواري وآساني برآورد و تحقيق كرده است و در هر منزل شعري مناسب حال آن آورده است .

اين بكري كه عياشي او را نويسنده سفرنامه پنداشته است ، زين الدينمحمدبن زين العابدين محمدبن محمدبكري صديقي مصري است و دو تأليف در باره دولت تركيهدارد كه خيرالدين الزركلي آنها را در « الاعلام » خود آورده و سال وفات او را ( 1028 ق ) دانسته است .

تاكنون به سفرنامه اش دست نيافته ام ، ليكن گزارش منازل را بطوركامل در سفرنامه هاي عياشي ، ابن ناصر ، ابن عبدالسلام و ابي مدين به دست آورده وآنها را در مجله « العرب » منتشر ساخته ام .

سفرنامه بكري

ابن بكري در قرن يازدهم مي زيست و سفرنامه اش را « الحقيقة والمجاز » نام نهاد كه نسخه خطي آن در « دارالكبت المصرية » موجود است . دكتر احمدسامح

خالدي ، خلاصه آن را در مجله « الرساله » كه در قاهره منتشر مي شدچاپ كرده است .

سفرنامه عيّاشي

ابوسالم عبدالله بن محمد عياشي ـ منسوب به قبيله آيه عيّاسي ـفاسي ( 1037 ـ 1090 ق ) سفرنامه حج خود را نوشت و نامش را « ماءالموائد » نهاد . اين سفرنامه از كاملترين سفرنامه هاست و كاملترين سفرنامه اي است كه از آن اطلاعيافته ام . در اين سفرنامه آمده است : « قصدم از نوشتن اين سفرنامه ـ ان شاءاللّه ـآن است تا ديوان علم و دانش باشد نه كتاب قصه و لطيفه و اگر اين دو نيز در كتابميافت شوند ، براي آن است تا خوانندگان بيشتر و بهتر در آن بنگرند ، مخصوصاً اگر ازمتفنين و از كساني باشند كه از هر چمن گلي مي چينند . اصحاب نظر و فهم در آن هرگونهسود و نفعي خواهند يافت كه در هيچ كتاب ديگري ديده نمي شود . »

در حقيقت ، اين سفرنامه ـ همان گونه كه مؤلف آن گفته است ـ به سببداشتن مباحث متنوع علمي و گزارش كامل منازل راه مكه و مشاعر مقدس آن و توصيف دقيقياز اوضاع اجتماعي ، فرهنگي ، اقتصادي و اداري حجاز ، يك ديوان علم به شمار مي رود . علاوه بر آن به خاطر داشتن مباحث ادبي . قصه ها و قطعات شعر ، كتاب سرگرم كننده اينيز هست و شوق خواننده را براي مطالعه آن برمي انگيزد .

سفرنامه عياشي منبعي براي بسياري از جهانگردان و رهاله هاي مغربيپس از او مانند ابن ناصر ، ابن عبدالسلام و زبادي به شمار مي رود . لذا ابن ناصر درسفرنامه اش عياشي را « پيشوا و مقتداي رحالان زمان ما » معرفي مي كند و بسياري ازمطالب سفرنامه عياشي را در سفرنامه اش با تلخيصي مي آورد كه گاه منبع خود را ناممي برد و گاه فراموش مي كند آن را ذكر نمايد .

عياشي در سالهاي 1059 ، 1064 و 1072 به مكه رفت و فريضه حج را بجاآورد و در جوار حرمين ( مكه و مدينه ) ، قدس و « الخليل » مجاور و مقيم گشت و آثارينوشت كه از جمله همين سفرنامه با نام « ماءالموائد » مي باشد .

اين كتاب در سال 1316ق با چاپ سنگي و خط مغربي در دوجلد ( شامل 1890صفحه )

همراه با فهرستها ، مقدمه ها و اصلاحات مطبعي ، در شهر فاس به چاپرسيد . سپس به صورت افست در سال 1397ق ( 1977م ) تجديد چاپ شد و استاد محمد حجّي ،استاد تاريخ در دانشكده ادبيات در شهر « رباط » براي آن فهرستهاي مفصل اعلام ،اماكن و كتابها نوشت كه به صورت پيوست در پنجاه صفحه به جلد دوم افزوده شد .

سفرنامه قيسي

محمدبن احمد قيسي ، معروف به ابن مليح ، در قرن يازدهم مي زيست وسفرنامه اش را « انس الساري السارب ، من اقطار المغارب ، الي منتهي الآمال و المآربسيد الاعاجم و الاعارب » نام نهاد .

اين سفرنامه با تحقيق شيخ محمد فاسي در شهر « رباط » در سال 1388قچاپ شده است .

سفرنامه هشتوكي

نامش احمدبن محمدبن داوودبن يعزي جرولي نسب ( متوفاي 1096ق ) ومعروف به هشتوكي است .

در كتابخانه عمومي سفرنامه خطيي وجود دارد كه دوستمان ، محمدبنابراهيم كتاني آن را نوشته هشتوكي سابق الذكر مي داند ليكن در جايي از اين سفرنامهديدم كه تاريخ سال 1099ق ذكر شده و مؤلف آن معاصر سلطان اسماعيل ، پادشاه مغرب كهطي سالهاي 1082 تا 1139ق حكمراني مي كرد ، است و براي پيروزي اين سلطان در كتابشدعا نموده و همچنين مؤلف با شيخ عبدالله بن سالم بصري ( متوفاي سال 1134 ) ديدارداشته است .

بهرحال مؤلف در قرن يازدهم زندگي مي كرده است و شيخ عياشي را شيخخود معرفي مي كند . اسلوب و شيوه نگارش سفرنامه گوياي بضاعت مزجاة نويسنده وناتواني علمي اوست اگرچه از فايده هايي خالي نيست .

سفرنامه ناصري

مؤلف اين سفرنامه احمدبن محمدبن ناصر درعي ( 1057 ـ 1129 ) است .

اين سفرنامه از كاملترين و مفيدترين سفرنامه ها به شمار مي رود ومؤلف در نوشتن آن بر سفرنامه استاد و شيخش ابوسالم عياشي ـ كه او را پيشواي رحالانمعرفي مي كند ـ تكيه كرده است . ابن ناصر چهار مرتبه به مكه سفر كرد و حج گزارد كهنخستين اين سفرها در سال 1121ق بود .

اين سفرنامه با چاپ سنگي در دو جلد ( شامل 442 صفحه ) در شهر « فاس » به سال 1320ق منتشر شده است .

سفرنامه نابلسي

عبدالغني بن اسماعيل نابلسي دمشقي ( 1050 ـ 1143ق ) ، كتابهايبسياري در علوم مختلف روزگار خود نوشت كه از آنها آنچه به اين بحث مربوط مي شود . سفرنامه هاي سه گانه اوست . مهمترين و پرفايده ترين اين سه كتاب « الحقيقة و المجاز، في رحلة الشام و مصر و الحجاز » است . اين كتاب در سه بخش است و بخش سوم آن درباره حجاز است در اين بخش مي خوانيم كه مؤلف براي رسيدن به مكه از مصر حركت مي كندو از راه زميني خود را به مدينه و سپس مكه مي رساند و آن گاه به مدينه بازگشته ازآن جا از راه خشكي به دمشق مي رود .

مؤلف اين سفرنامه را به شيوه يادداشتهاي روزانه نويسي ، فراهمآورده است . طبق اين سفرنامه مؤلف در هفتم رجب سال 1104ق از مصر خارج مي شود و دريك صد و هشتاد و سومين روز سفرش وارد حجاز مي شود و در سيصد و هشتاد و هشتمين روزوارد دمشق مي شود و مشاهدات خود را طي دويست و پنج روز ثبت مي كند .

اين سفرنامه ـ يا سفرنامه هاي از اين قبيل ـ از مفيدترينسفرنامه هاست . و بيشترين اطلاعات را در خود جمع كرده است ، هرچند برخي از مطالب وآراء آن با روح عصر ما سازگار نيست .

تاكنون اين سفرنامه چاپ نشده است .

سفرنامه منالي زبادي

نامش عبدالمجيدبن علي حسني ادريسي فاسي ( متوفاي سال 1163ق ) استو سفرنامه اش « بلوغ المرام بالرحلة الي البيت الحرام » نام دارد . او در سال 1148راهي مكه شد و حج گزارد .

زبادي قصيده اي در بيان مناسك حج سرود و آن را « اتحاف المسكينالناسك لبيان المراحل و المناسك » نام نهاد و ضميمه سفرنامه اش نمود . او داراياشعاري است از نوع شعر عالمان ، از آن جمله قصيده اي است با مطلع زير :

« سلام بر نجد و ساكنان نجد ، سلام دوستاري سرشار از شوق و شيدايي . 5

كه در آن نسبت به منازل حجاز ابراز علاقه و شيفتگي مي كند .

اين سفرنامه همچنان به صورت خطي است و نسخه اي از آن در كتابخانهعمومي شهر « رباط » موجود است . در اين سفرنامه اوبسيار به سفرنامه عياشي تكيه كردهو در حقيقت ، متمم دو سفرنامه عياشي سفرنامه ابن ناصر و همچنين سفرنامه درعي بهشمار مي رود .

سفرنامه سويدي

نامش ابوالبركات ، عبدالله بن حسين سويدي بغدادي ، ( 1104 ـ 1174ق ) است و سفرنامه اش « النفحة المسكية في الرحلة المكية » نام دارد و يكي ازنسخه هاي خطي آن در كتابخانه شيخ الاسلام مدينه ، عارف حكمه ، موجود است .

سفرنامه ابن عبدالسلام

محمدبن عبدالسلام بن عبدالله ناصري درعي ( متوفاي سال 1239 ) ازخاندان نامدار و اهل علم و معرفت بود . او دوبار حج بجا آورد و نخستين بار در سال 1196 و دومين مرتبه در سال 1211ق .

در باره ـ نخستين

سفرش به مكه ، سفرنامه بزرگش را كه از بزرگترين و مفصلترينسفرنامه هاست نوشت و در آن به بسياري از سفرنامه هاي پيش از خود مانند سفرنامهعياشي ، سفرنامه عبدري ، سفرنامه صفدي ، سفرنامه تجيبي ، سفرنامه بكري و سفرنامهناصري رجوع كرد و از آنها بهره جست .

در باره دومين سفرش نيز ، سفرنامه كوچكش را نوشت ، ليكن سفرنامهبزرگ نخستينش ، از بسياري از سفرنامه ها سودمندتر و كاملتر است و همچنان به صورتخطي است و نسخه اي از آن در كتابخانه عمومي در شهر « رباط » نگهداري مي شود كه دردوران مؤلف نوشته شده است و چه بسا پيش نويس تأليفش و به خط خود مؤلف باشد .

سفرنامه تا مراوي

محمدبن محمد مزواري تا مراوي از مغرب دور در سال 1242 حج گزارد وسفرنامه اش را بطور كامل نويسنده كتاب « المعسول » نقل كرده است ( ج 8 ، ص 197بهبعد ) . اين سفرنامه بسيار مختصر است ، ليكن خواندن آن فايده هايي دارد هرچند درنقل نامهاي مكانها اشتباهاتي مرتكب شده است .

سفرنامه ادريس علوي

ادريس بن عبدالهادي علوي حسني فاسي ( متوفاي در مدينه به سال 1331ق ) ، ازطريق دريا و از كانال سوئز حركت كرد و به « ينبع » رسيد و در سال 1288فريضه حج را بجا آورد و سفرنامه خود را نوشت . اين سفرنامه بسيار مختصر است و نسخهخطي آن در كتابخانه عمومي شهر « رباط » نگهداري مي شود .

سفرنامه ابن كسيران

محمدبن الطيب بن كيران فاسي ( متوفاي سال 1314ق ) در سال 1293ق بهمكه مشرف شد و فريضه حج بجا آورد . آن گاه مشاهدات خود را در سفرنامه اش گزارش نمودو آن را « الرحلة الفاسية الممزوجة بالمناسك المالكيه » نام نهاد . او از طريق درياو با كشتي اين مسير را طي كرد . اين سفرنامه در شهر فاس

چاپ شده است ، و از نسخه خطي آن در كتابخانه شهر « رباط » با خبرشده ام . اين سفرنامه بويژه در توصيف راه ميان مكه و مدينه قابل استفاده و مفيد است .

سفرنامه حميدي

مؤلف آن اسماعيل حميدي مالكي ( واحتمالا از اهالي مصر ) است كه درقرن سيزدهم مي زيست و در سال 1297ق از كانال سوئز عازم « جده » شد و به مكه رفت وفريضه حج را بجا آورد .

نسخه خطي اين سفرنامه كه از آن با خبر شده ام در كتابخانه شهر « رباط » است و با مناسك حج آميخته است و با وجود اختصار آن داراي فايده هايي است .

سفرنامه تونسي

محمدبن عثمان سنوسي تونسي ( 1266 ـ 1318 ) . از علماي نامدار تونساست كه در سال 1299 عازم مكه شد و حج نمود .

سفرنامه تونسي شامل مباحث بسيار و متنوعي است و مؤلف به نوشتنتاريخ علما و سرگذشتشان توجه خاص دارد همچنانكه مشاهدات خود را در مكه و مدينهمي نگارد و در بازگشت با حجاج شام مسير مكه تا شام را نيز بخوبي گزارش مي كند .

در تونس به كار انتشار اين سفرنامه پرداخته اند و نخستين بخش آنكه ويژه زندگينامه هاست ، منتشر شده است .

برای مطالعه بیشتر درباره « سفرنامه های حج » می توانید آثار منتشر شده توسط حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت از جمله موارد ذیل را مطالعه نمایید:

حديث قافله ها

سفرنامه حاج عليخان اعتماد السلطنه

سفرنامه ميرزا داود وزير وظايف

همراه با سپيدجامگان

خاطرات حج

سفرنامه كشميري

سفرنامه حاج لطفعلي خان اعلايي

سفر حج مرحوم آيت الله محمد يزدی اصفهانی

حجگزاری در سال های آغازين انقلاب

سفرنامة منظوم مکه

سفرنامه منظوم حج ( هزار و دويست بيت )

به سوي خدا مي‌رويم

دو سفرنامه حج

مکه از دیدگاه جهانگردان اروپايي

داستان باريافتگان

سفرنامه حجاز

خاطرات عمره دانش آموزي

شنيـدنيهـاي سفـر حج

چگونگي حج گزاري در ديروز و امروز

يادي از سفر پرشكوه حجّ

حاجي نامه

از مدينه تا امّ القراي جهان اسلام

معبد ايمان «مناسك حج در قالب داستان»

دو سفرنامة حج - سفرنامه حج ابوالقاسم مرجاني آئين کلائي و تفصيل سفر مکه معظمه ميرزا محمود خان مدير الدوله


فیلم: سفر حج در زمان قدیم


| شناسه مطلب: 16101