وزیر ارشاد : پیوند با اهل بیت (ع) سبب ماندگاری نام شاعران عاشورایی شده است

وی اظهار داشت : شادروان تاج الشعرا عباسقلی یحیوی که در مرثیه سرایی و در تعزیه ید طولایی داشت ،بطور مسلم دارای این پیوند ناگسستنی بود و شاعرانی مانند سعدی ، حافظ و مولوی هم که اشعارشان دلنشین است و انسان هر چه آن ها را می خواند باز هم برایش تازگی خاصی دارند ، به لحاظ ارتباط آنان با قرآن مجید و اهل بیت (ع) می باشد.

 وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت : پيوند مستمر و عشق و مودت با قرآن مجيد و اهل بيت (ع) سبب زنده ماندن و ماندگاري نام شاعران و اديبان عاشورايي شده است.   

 به گزارش خبرنگار ايرنا ، سيد "محمد حسيني" شامگاه سه شنبه در مراسم گرامي داشت تاج الشعراي ادبيات عاشورايي شادروان " عباسقلي يحيوي " در مجتمع فرهنگي و هنري فدک اردبيل افزود : تنها همين مودت ، عشق و معرفت قرآني ، امام حسين (ع) و اهل بيت (ع) است که مي تواند در جوامع غوغا کند و تاثير گذاري ماندگار داشته باشد.

وي اظهار داشت : شادروان تاج الشعرا عباسقلي يحيوي که در مرثيه سرايي و در تعزيه يد طولايي داشت ،بطور مسلم داراي اين پيوند ناگسستني بود و شاعراني مانند سعدي ، حافظ و مولوي هم که اشعارشان دلنشين است و انسان هر چه آن ها را مي خواند باز هم برايش تازگي خاصي دارند ، به لحاظ ارتباط آنان با قرآن مجيد و اهل بيت (ع) مي باشد.

وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت : نقل است که تاريخ مرثيه به حضرت آدم ابوالبشر و زماني که هابيل به دست قابيل کشته شد بر مي گردد و حضرت آدم احساس ناراحتي و غم خود را از اين واقعه بر زبان جاري کرد که از آن مي توان به عنوان مرثيه ياد کرد.

حسيني گفت : مرثيه وقتي درباره موضوعي قدسي و نيز انسان ها و شخصيت هاي بزرگي همچون اهل بيت (ع) و امام حسين (ع) گفته مي شود، جذابيت ديگري دارد.

وي گفت : از حکيم سنايي گرفته تا ناصر خسرو قبادياني ، خواجوي کرماني و اوحدي مراغه اي همه با ائمه معصومان (ع) پيوند داشته اند و حتي بعضي از شاعران مانند عبدالرحمن جامي هر چند که اشعار او درباره عاشورا نيستند ،ولي در وصف سجاياي حضرت علي بن ابيطالب (ع) سخن گفته است.

وي افزود : شادروان " يحيوي " داراي سبک ويژه و نوآوري در مرثيه است که به عنوان متحول کننده و پايه گذار مکتب شعري خودش محسوب مي شود.

حسيني گفت : هر چند که اشعار يحيوي از همان زماني که سروده مي شدند در محافل گوناگون مورد استفاده علاقه مندان و عاشقان خاندان عصمت و طهارت (ع) قرار مي گرفتند ولي اميدواريم که همه اين آثار به آساني در اختيار مردم به ويژه علاقه مندان قرار بگيرند.

وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با اشاره به اينکه اقدام هاي خوبي در زمينه معرفي آثار يحيوي در استان اردبيل از جمله تدارک ساخت فيلمي از وقايع کربلا با استفاده از اشعار اين شاعر انجام شده اند ، گفت : اين کارها کافي نيستند و بايد با کمک همه شاعران ، فرهنگ دوستان ، دانشگاهيان ، روحانيت و مسوولان اجرايي استان براي شناساندن هرچه بيشتر و بهتر اين شاعر کم نظير عاشورايي تلاش کنيم.

استاندار اردبيل هم در اين همايش ابراز اميدواري کرد که برگزاري چنين مراسم هايي بهانه اي براي نقب زدن مردم استان اردبيل به منظور شناختن هر چه بيشتر ذخاير ديني و فرهنگي گذشته اين سرزمين باشد.

"منصور حقيقت پور" افزود : در استان اردبيل شور حسيني ،مهندسي و معماري شده است و يکي از ويژگي هاي مهم در اين منطقه وجود عشق و علاقه شديد قلبي مردم به اهل بيت (ع) به ويژه سرور آزادگان و ديگر شهيدان واقعه ي کربلا است.

وي تاکيد کرد که مکتب عاشورايي اردبيل قادر به پرورش ده ها شخصيت ديگر همچون شادروان " عباسقلي يحيوي " است که اميد مي رود با همکاري و نيز با پردازش صحيح چنين افرادي را شناسايي کنيم.

مدير کل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان اردبيل نيز در اين مراسم گفت : براي شناخت يک ملت بايد هويت و ريشه آن ملت را بشناسيم.

"عظيم ابراهيم پور" افزود : ما ملتي با هويت و فرهنگ عاشورايي و علوي هستيم و تشکيل جامعه جهاني مهدوي آرمان ما مي باشد.

وي با اشاره به اينکه حاکمان ظالم در طول تاريخ در برابر فرهنگ عاشورايي ايستاده اند تا از رشد آن جلوگيري کنند، گفت : فرهنگ عاشورايي و انتظار يک همت بزرگ مي خواهد.

ابراهيم پور تصريح کرد : شاعران و اديبان همواره اين فرهنگ تشيع و عاشورا را به جامعه تزريق کرده اند و در بين تمام وارثان ادبيات مراثي رهبر معظم انقلاب اسلامي حضرت آيت الله خامنه اي تنها به يک نفر مقام و لقب تاج الشعرا دادند و او عباسقلي يحيوي است.

"عسگر شاهي" ، استاد شعر و ادبيات مرثيه نيز در اين مراسم مطالبي از ويژگي هاي شادروان يحيوي را با بيان بندها و قطعه هايي از اشعار او ارايه کرد که حاضران را به شدت متاثر کرد .

همچنين اجراي برنامه نوحه خواني و مداحي توسط استاد سليم موذن زاده اردبيلي ، عندليب پير آستانه حضرت اباعبدالله الحسين (ع) شور و حال وصف ناپذيري را در مراسم حاکم کرد .

سيد محمد حسيني وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در اين مراسم با دريافت تنديس تاج الشعرا مورد تجليل قرار گرفت و يک تنديس ديگر از اين شخصيت نيز به پروفسور شاهين فاضل ، از جمهوري آذربايجان اهدا شد تا آن را در اختيار دانشگاه اين کشور قرار دهد .

در پايان اين مراسم همچنين از عباسعلي يحيوي متخلص به " ائلچي " و فرزند شادروان عباسقلي يحيوي ، استاد سليم موذن زاده اردبيلي ، " رحيم حيدري " مداح پيش کسوت و منصور حقيقت پور استاندار اردبيل با اهداي تنديش تاج الشعرا تجليل شد .

قلم تواناي شادروان " عباسقلي يحيوي " که در محله تازه شهر اردبيل به دنيا آمده است در بيش از 50 سال از عمر او در بيان وقايع عاشورا با زبان شعر مرثيه اي نوشته است .

اين شاعر حسيني کم نظير که در سال 1358 خورشيدي در سن 78 سالگي چشم از دنيا فرو بست در ميان صاحب نظران و اديبان برجسته به استاد مسلم تجسم اشعار مرثيه اي معروف است به گونه اي که خوانندگان اشعار او خودشان را در قلب واقعه احساس و مثل اينکه صحنه ها را با چشمان خويش تماشا مي کنند .

از اين شاعر شش جلد کتاب نفيس به نام هاي " پرچم عزا " ، " بساط کربلا " ، اسرار عاشورا " ، " آخرين آثار " ، " بهارستان يحيوي " و " نگارستان يحيوي " بر جاي مانده است.

 


| شناسه مطلب: 19146