به مناسبت شهادت امام جواد(ع)- غریب بغداد

القابی که برای آن امام برشمرده‏اند و هر یک گویای بُعدی از شخصیت آسمانی حضرت است، عبارت‏اند از: «مختار، مرتضی، متوکل، متقی، زکی، تقی، منتجب، مرتضی، قانع، جواد، عالم ربانی، منتجب المرتضی و ...» مشهورترین لقب امام، «جواد» است.

 الف) سیماي جواد الائمه در یك نگاه

امام محمدبن علي علیه السلام جوادالائمه نهمین امام از اهل‌بیت علیهم السلام است. القابي كه براي آن امام برشمرده‏اند و هر یك گویاي بُعدي از شخصیت آسماني حضرت است، عبارت‏اند از: «مختار، مرتضي، متوكل، متقي، زكي، تقي، منتجب، مرتضي، قانع، جواد، عالم رباني، منتجب المرتضي و ...» مشهورترین لقب امام، «جواد» است.

كنیه‏ هاي حضرت نیز عبارت‏ اند از: ابو جعفر ثاني و ابو علي.

ایشان در حالي كه 25 سال از عمرش مي‏گذشت سال 220 هجری شهید شد. 

اینك كه در آستانه شهادت جانگداز آن امام قرار گرفته‏ایم، به بازخواني گوشه‏هایي از دوره امامت تا لحظه شهادت مي‏پردازیم.

 

ب) رنج‌هاي امام جواد علیه السلام

امام جواد علیه السلام از همان آغاز امامت ‏با سیل رنج‌ها رویرو بود؛ مشكلاتي كه گاه از سوي حاكمان، زماني از طرف كارگزاران و منسوبین به طاغوت‌ها و گاهي از سوي جاهلان، متعصبان، گروه‌هاي انحرافي و ... ایجاد مي‏شد. اینك نمونه‏هایي را مرور مي‏كنیم:

 

1 . شكستن حریم امامت 

محمدبن ریان مي‏گوید: مامون به هر حیله‏اي متوسل مي‏شد تا بر امام نفوذ كند، اما ممكن نمي‏شد، تا این كه این فرصت هنگام ازدواج دخترش با امام به دست آمد .

وقتي مي‏خواست دخترش، ام فضل را به خانه امام جواد علیه السلام بفرستد، زیباترین كنیزكان خود را طلبید و به هر یك جامي كه داخل آن گوهري بود، داد تا وقتي در جایگاه نشست، از او استقبال كنند، اما حضرت به هیچ یك توجهي نكرد. در آنجا مردي بود كه مخارق نامیده مي‏شد و صاحب صدا و عود و ضرب بود، مامون او را طلبید. مخارق گفت: اگر به چیزي از امور دنیا مشغول باشد، من براي مقصود شما كفایت مي‏كنم. آن گاه رو به روي امام نشست، وقتي توجه همه را جلب نمود، شروع به نواختن كرد. امام دقایقي بي توجهي كرد و ناگهان سر برداشت و فرمود: «اتق الله؛ از خدا بپرهیز» مخارق چنان از فریاد امام وحشت كرد كه ساز و عود از دستش افتاد.

وقتي مامون از دلیل آن حالت پرسید، گفت: از وقتي ابوجعفر بر سرم فریاد كشید، وحشتي مرا فرا گرفت كه هرگز از جانم بیرون نمي‏رود. (1)

 

2 . تهمت مستي و ...

فضاي تنگ و خفقان آلود حاكم بر جامعه چنان امام و یارانش را در تنگنا قرار داده بود كه گاه افراد وابسته به طاغوت به آن حضرت توهین‌هاي سنگیني مي‏كردند و امام تنها به شكوه به درگاه الهي بسنده مي‏كرد. از جمله، عمر از خاندان فرج كه با چپاول و رشوه و دزدي ثروت زیادي فراهم آورده بود و در حكومت‏ بني عباس نفوذ داشت، مدتي فرماندار مدینه شد و در همان زمان نسبت ‏به خاندان نبوت خشونت‏ به خرج مي‏داد و كار را به جایي رساند كه به امام گفت: به گمانم تو مست هستي! امام جواد علیه السلام در مقابل این گستاخي تنها به درگاه الهي پناه برد و فرمود: «اللهم ان كنت تعلم اني امسیت لك صائما فاذقه طعم الخرب و ذل الاسر؛ خدایا! چنانچه تو مي‏داني امروز براي تو روزه بودم، پس طعم غارت شدن و خواري اسارت را به او بچشان.»

طولي نكشید كه در سال 233 هجری متوكل بر او غضب كرد و دستور داد 120 هزار دینار به عنوان مالیات و 150 هزار دینار از برادرش بگیرند و دستور داد او را به بغداد بردند و همان جا در اسارت، مُرد. (2)

 

3 . توطئه قتل به اتهام خروج

قطب راوندي نقل مي‏كند: معتصم تعدادي از وزرایش را فرا خواند و گفت: بر علیه محمد بن علي علیه السلام نزد من شهادت دروغ دهید و بنویسید كه مي‏خواهد قیام كند. آن گاه امام را خواست و گفت: تو علیه من توطئه كرده‏اي! امام فرمود: «والله ما فعلت ‏شیئا من ذلك؛ به خدا سوگند! من چنین كاري نكرده‏ام.»

مامون بر وجود شاهدان پاي فشرد. امام هم دستش را بلند كرد و عرض كرد: «اللهم ان كانوا كذبوا علي فخذهم؛ خدایا اگر بر من دروغ بسته‏اند، آنها را بگیر.» در آن لحظه ایوان لرزید و هر یك از اطرافیان معتصم كه بر مي‏خاست، بر زمین مي‏افتاد. معتصم عرض كرد: «یا ابن رسول الله! اني تائب مما فعلت فادع ربك ان یسكنه؛ اي پسر رسول خدا! از آنچه كردم، توبه نمودم. از پروردگارت بخواه كه آن را آرام سازد.» این بار امام دست ‏بلند كرد و عرض كرد: «اللهم سكنه و انك تعلم انهم اعداؤك و اعدائي؛ خدایا! آرامش ساز و تو مي‏داني كه آنها دشمنان تو و من هستند.» در پي این دعا آرامش به ایوان بازگشت. (3)

 

ج) اخبار شهادت امام جواد علیه السلام

وقتي ابوجعفر به دنیا آمد، امام رضا علیه السلام به یارانش فرمود: «در این شب براي من فرزندي شبیه موسي بن عمران به دنیا آمد كه شكافنده دریاهاست، [و شبیه عیسي بن مریم] مادرش مقدس است و پاك و پاكیزه خلق شد. به جان پدر و مادرم شهیدي مي‏شود كه اهل آسمان بر او مي‏گریند. از روي خشم كشته مي‏شود و خدا بر قاتل او خشم مي‏گیرد؛ پس [قاتل او] نمي‏ماند مگر اندكي تا این كه خدا عذاب دردناك و عقاب شدید را به سوي او مي‏فرستد.»

اسماعیل بن مهران مي‏نویسد: وقتي ابوجعفر علیه السلام از مدینه به بغداد براي بار اول مي‏خواست ‏برود، گفتم: من بر شما مي‏ترسم. با چهره‏اي گشاده، فرمود: غیبت من در این سال نیست. وقتي بار دوم به سوي معتصم مي‏رفت، گفتم: شما مي‏روید، بعد از شما امامت ‏با كیست؟ حضرت جواد علیه السلام گریست و فرمود: «بعد از من امر امامت مربوط به فرزندم علي علیه السلام است.» (3)

 

د) چگونگي شهادت امام جواد علیه السلام

سابقه خباثت و دشمني معتصم، خلیفه عباسي، نشان مي‏دهد كه دستور قتل توسط وي صادر شده است؛ این موضوع به قدري روشن بود كه مسعودي مي‏نویسد: «وقتي امام جواد علیه السلام از مكه به عراق بازگشت، معتصم و جعفر بن مامون دائما در تدبیر و دست ‏به كار چاره‏اي براي قتل او بودند.» خلیفه که از کینه ام فضل نسبت‏ به امام خبر داشت و مي‏دانست كه ام فضل از او صاحب فرزند نشده است، در انگور سم ریخت و ام فضل با تعریف و تمجید آن را به امام داد و حضرت خورد. امام در اثر مسمومیت در بستر افتاد و سرانجام به شهادت رسید. (4)

 

پی نوشتها:

 

1)مناقب ابن شهرآشوب، ج‏4، ص‏396.

 

2) بحار الانوار، ج‏50، ص‏62 و 221.

 

3) كافي، ج‏1، ص‏323.

 

4) بحار الانوار، ج 5، ص‏16.

 

منبع: عابدی، محمد، نشریه مبلغان، شماره 49.

 

 


| شناسه مطلب: 19147