حج مسلمانان را در یک جبهه نگه میدارد و به عزت و عظمت آنها میافزاید

عضو هیات علمی مدرسه عالی شهید مطهری(ره) گفت: راز ماندگاری برکات و آثار حج در زندگی انسانها تفکر در فلسفه آن و مرور خاطرات این سفر معنوی است.
حجتالاسلام مرتضي چيتسازيان در گفتوگو با خبرنگار دين و معارف اسلامي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، با ارزيابي از آثار و بركات حج در زندگي انسانها به ويژه حجاج خاطرنشان كرد: حج هم براي حجگذار در موسم حج و هم پس از بازگشت از اين سفر در زندگي فردي و اجتماعي تاثير بسيار زيادي دارد.
وي با بيان اينكه كنگره حج بزرگترين سميناري است كه انسانها را دعوت به توحيد و خداپرستي كرده و آنها را با خويشتن خويش آشنا ميكند، تصريح كرد: افرادي كه با لباس احرام به دور خانه خدا ميچرخند و از تمنيات دنيوي و ظواهر دنيا دور ميشوند، ميبينند آن چيزي كه ميتواند جذبه الهي ايجاد كند؛ ساده زيستن است.
استاد فقه و اصول دانشگاه مذاهب اسلامي اظهار كرد: حج اين خصوصيت و بركت را دارد كه زائران احساس ميكنند به خدا نزديك شدهاند و عبادتشان رنگ و بوي ديگري گرفته و وقتي از اين سفر برميگردند دقت بيشتري در عبادات و اعمالشان دارند و سعي ميكنند با نقل خاطرات حج اين حالت را در اطرفيان خود نيز ايجاد كنند.
چيتسازيان با تاكيد بر اينكه حج بركات معنوي و ارزشي فراواني در زندگي مسلمانان دارد، افزود: بركات و آثار اين فريضه الهي زماني ماندگار خواهد شد كه انسان همواره خود را در پيشگاه خدا بداند و خاطرات اين سفر معنوي را همواره براي خود بازگو كند و به اين يقين و باور برسد كه در حج با قلب خود خدا را يافته و ابهت و عظمت اسلام را ديده است كه اين روحيه سبب ميشود انسان حالت معنوي و ارزشي حج را همواره حفظ كند.
اين روحاني و زباندان كاروانهاي زيارتي حجاج ايراني درادامه مناسك حج را بهترين مكان براي تقريب و وحدت مذاهب اسلامي و تاليف قلوب آنها توصيف كرد و گفت: در واقع حج مسلمانان را در يك جبهه نگه ميدارد و به عزت و عظمت آنها ميافزايد.
وي اضافه كرد: در مراسم حج زائران، علما و بزرگان مذاهب در كنار هم مينشينند و از آراي همديگر مطلع ميشوند و اين از تضارب آراست كه در آن به نكات بسيار مثبتي ميرسند و حج تنها كنگرهاي است كه در موسم خاصي انجام ميشود و تمام مسلمانان از نقاط مختلف دنيا با عشق و علاقه در آن شركت ميكنند و با نظريات همديگر آشنا ميشوند.
چيتسازيان معتقد است: بايد مسلمانان در مراسم حج براي استفاده بهتر از اين فرصت و فضاي معنوي آن به مشتركات تكيه كنند و آسيبشناسي از رفتارهاي خود داشته باشند.
عضو هيات علمي مدرسه عالي شهيد مطهري با اشاره به اينكه در موسم حج به خاطر اندك بودن زمان، آسيبشناسي نسبت به رفتارهاي اختلافي صورت نميگيرد، افزود: جرقههاي اصلي وحدت در حج زده ميشود كه بايد با برگزاري سمينارها و كنگرهها و با حضور علماي مذاهب اسلامي پيرامون مسائلي كه ابتكار آن در ايام حج بوده است به بحث و گفتوگو نشست، چراكه در حج فرصت كافي براي طرح اين مباحث وجود ندارد.
وي تاكيد كرد: دولتهاي اسلامي نيز بايد سعي كنند؛ با برگزاري مناظرات بين علماي مذاهب اسلامي بتوانند نسبت به رفتارهاي حجاج در ايام حج آسيبشناسي كنند تا اختلافات كمرنگ شود.
اين روحاني كاروانهاي زيارتي حجاج با اشاره به سابقه خود در ارتباط با اين مسائل خاطرنشان كرد: در سالهايي كه به سفر حج مشرف شدم مسائل اختلافي آنچناني نديدم، البته مسائلي كه مطرح ميشود مقداري جنبهي سياسي پيدا ميكند كه بخشي از آن مربوط به حاكمان كشورهاي اسلامي و بخشي مربوط به كشورهاي غربي است.
چيتسازيان تاكيد كرد: طرح مباحث اختلافي از سوي افراد كم اطلاع و دامن زدن به آنها باعث پررنگ شدن اين مباحث ميشود، وگرنه در بين علما و بزرگان فرقههاي مختلف چنين مباحثي مطرح نيست. بنابراين اگر سطحينگري را در اين مسائل كنار بگذاريم اختلافات و حركتهاي آسيبزا نيز كم خواهد شد.
اين مدرس دانشگاه خاطرنشان كرد: حج محلي براي رسيدگي به مشكلات مسلمين و چارهانديشي براي آنها است كه يكي از جنبههاي آن در مراسم برائت از مشركين، كفار و مستكبرين نمود پيدا ميكند.