آموزش فلسفه حج ابراهیمی به حجاج در سیرالئون

گروه سیاسی و اجتماعی: فلسفه حج ابراهیمی و نقش آن در توسعه وحدت میان مسلمانان طی کارگاه آموزشی در سالن اجتماعات رایزنی فرهنگی ایران در سیرالئون به حجاج این کشور آموزش داده شد.

به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، حجاج سيرالئونی در اين كارگاه آموزشی كه 19 آبان ماه، برگزار شد، با مفاهيم مناسك حج ابراهيمی (ع) و نقش آن در توسعه وحدت ميان مسلمانان آشنا شدند.

در اين كارگاه آموزشی محمود كروما، عالم برجسته سيرالئون و امام جمعه مسجد مدينگوی فريتاون، احمد باه ، محمد امين نايله، اساتيد دانشكده اسلامی فريتاون و «محمد رضا قزلسفلی» رايزن فرهنگی ايران در سيرالئون درباره فلسفه و فضيلت حج ابراهيمی (ع)، مفاهيم مناسك و ابعاد فرهنگی، سياسی و اقتصادی حج بطور مستند سخنرانی كردند .

رايزن فرهنگی ايران در سيرالئون طی سخنانی در اين كارگاه آموزشی گفت: روح مراسم حج عبادتی است كه عميقا با خاطره مجاهدات حضرت ابراهيم (ع) ، اسماعيل(ع) و هاجر (س) آميخته است.

وی درباره قربانی كردن در مناسك حج گفت: اين امر به معنای گذشت از همه چيز در راه معبود است.

رايزن فرهنگی ايران با بيان اينكه رمی جمرات يادآور خاطره مبارزه حضرت ابراهيم (ع) با وسوسه های شيطان در ميدان جهاد اكبر است گفت: ما نيز در طول عمر خود در ميدان جهاد اكبر با وسوسه های شياطين روبرو هستيم و تا آن ها را سنگسار نكنيم و از خود نرانيم سعادتمند نخواهيم شد .

وی با طرح سوال «سعی بين دو كوه كوچك صفا و مروه چه مفهومی می تواند داشته باشد؟» گفت: سعی و تلاش حضرت هاجر(س)برای نجات جان فرزند خود اسماعيل(ع) در آن بيابان خشك و سوزان يادآور اين واقعيت است كه چگونه بعد از اين سعی و تلاش خداوند او را به مقصدش رسانده و چشمه زمزم از زير پای نوزادش جوشانيد؛ مفهوم سعی اين است كه با تلاش در راه خدا می توان به رزق و روزی حلال و توسعه امور معيشتی دست يافت.

قزلسفلی در ادامه تأكيد كرد: اثرات عميق و سازنده حج در صورتی محقق خواهد شد كه رموز حج را آموخته و خاطرات حضرت ابراهيم (ع) و فرزند و همسرش را گام به گام تجسم و فلسفه آن را درك كرد .

احمد باح، استاد دانشكده اسلامی فريتاون نيز با اشاره به اينكه حج برهر انسانی كه توانائی داشته باشد فقط يك بار در طول عمر واجب می شود گفت: كلمه حج ده مورد در قرآن آمده است و در هر يك از اين موارد به يكی از احكام و امور مربوط به اين دستور مهم اشاره شده است.

حج جهاد مستضعفان، فضيلت خرج كردن در راه حج ، حضور همه ساله امام زمان (عج) در حج ، پاداش حج و نيت آن ، اجر كسي كه در مسير حج بميرد و ويژگي هاي حج گزار بخش هائی از سخنان باح بود.

شيخ محمد امين نايله، استاد دانشكده اسلامی فريتاون نيز در بخشی از سخنان خود پاكي ، بي نيازي ، نور و خير دنيا و آخرت را از جمله آثار حج بر شمرد .

شيخ نايله در ادامه سخنان خود به تشريح واجبات عمره تمتع، احرام ، ميقات هاي احرام ، معناي لبيك ، محرمات احرام ، طواف ، نماز طواف، سعي بين صفا و مروه و فضيلت آن ، تقصير و واجبات حج تمتع، احرام ، وقوف در عرفات ، افتخار خداوند به اهل عرفات ، اهميت عرفات ، پاداش وقوف در عرفات ، وقوف در مشعرالحرام ، فرود آمدن در مني ، سنگ زدن به جمره ، حكمت سنگ زدن ، قرباني، و تراشيدن سر پرداخت.

الحاج محمود كروما در بخشی از سخنان خود آمادگي ، اخلاص ، ياد گرفتن مناسك حج و حلال كردن مال را از جمله مواردی معرفی كرد كه شايسته است حج گزار قبل از فرارسيدن موسم حج آن ها را انجام دهد.

كروما خوشخوئی ، كمك به همراهان و شريك ساختن ديگران در ثواب حج را برای حجاج در ايام حج توصيه كرد.

وی در ادامه سخنان خود گفت: حجاج پس از بازگشت از حج به منظور حفظ دست آوردهای حج گناهان را ترك كرده و از مناسك آموزنده ، سازنده و تحول زای حج در جامعه استفاده بهينه به عمل آورند .

حج ضمن آباد كردن آخرت و رفع ضعف های روحی، خلاقی و سعادت دنيا در برطرف كردن مشكلات فرهنگی و سياسی مسلمانان و جوامع اسلامی اثرات غيرقابل انكاری دارد.

دشمنان در طول تاريخ سعی كرده اند با بدعت گذاری ، تحريف و خرافات محتوای اصلی حج را تغيير داده تا موجب آگاهی و وحدت مسلمانان نشود. البته در اين راه گام هائی توسط جمهوری اسلامی ايران برداشته شده كه اهداف استعماری دشمنان فاش كرده است .

وی در بخشی ار مباحث خود گفت: حجاج بعد از برگشت از حج مسئوليت های سنگينی به عهده خواهند داشت؛ مبارزه با مظاهر فساد و بت های زمان ، حفظ دست آوردهای حج ، پرهيز از ايجاد اختلاف ، خودخواهی ، غيبت و تهمت و داشتن اخلاق خوب با مردم از جمله مسئوليت هائی هستند كه حجاج بعد از بازگشت در جامعه بر عهده دارند.

قزلسفلی» در بخش دوم سخنان خود در اين كارگاه آموزشی به بررسی ابعاد فرهنگی ، سياسی و اقتصادی حج پرداخت.

وی با بيان اينكه مهم ترين فلسفه حج ايجاد دگرگونی اخلاقی در انسان است در بخشی از سخنان خود گفت: مراسم احرام انسان را به كلی از تمايلات مادی ، امتيازات ظاهری و لباس های رنگارنگ بيرون آورده و با پرداختن به خودسازی او را در عالمی از نور ، روحانيت ، معنويت و صفا فرو می برد .

قزلسفلی درباره بعد سياسی حج با اشاره به اينكه مراسم حج خالص ترين عبادات را دارا است، گفت حج در عين حال موثرترين وسيله برای پيشبرد اهداف سياسی اسلام نيز است زيرا روح عبادت توجه به خدا و روح سياست توجه به خلق خداست؛ عبادت و سياست در حج آنچنان به هم آميخته اند كه تفكيك آن ها ممكن نيست

رايزن فرهنگی ايران در ادامه سخنان خود عدم كاربردی مناسك حج در جامعه حذف بعد سياسی حج از سوی دشمنان اسلام و مسلمين عنوان كرد.

وی تأكيد كرد: از جمله ميراث سازنده حج مبارزه با تعصبات ملی ، نژادپرستی و محدود شدن در حصار مرزهای جغرافيائی است.

حج عامل موثری است برای شكستن بندهای اسارت ، استعمار نو و آزاد ساختن مسلمانان است.

قزلسفلی درباره بعد فرهنگی حج گفت: ارتباط مسلمانان در ايام حج موثرترين عامل مبادله فرهنگی و انتقال فكرها به يكديگر است؛ اجتماع عظيم حج نماينده واقعی همه اقشار مسلمانان جهان است.

قزلسفلی در ادامه سخنان خود با بيان اينكه استفاده از كنگره عظيم حج برای تقويت پايه های اقتصادی كشورهای اسلامی طبق روايات اسلامی يكی از فلسفه های آن است، گفت: حجاج در اجتماع بزرگ حج می توانند يك بازار مشترك اسلامی را بنا كرده و زمينه های تجاری را در ميان خود فراهم سازند.

 


| شناسه مطلب: 19252