قرآن بر برائت از مشرکین به عنوان ارکان حج تصریح دارد

معاون مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی گفت: آیه وَأَذَانٌ مِّنَ اللّهِ وَرَسُولِهِ إِلَى النَّاسِ یَوْمَ الْحَجِّ الأَکْبَرِ أَنَّ اللّهَ بَرِیءٌ مِّنَ الْمُشْرِکِینَ تصریح میکند که برائت از مشرکین از ارکان حج است.
حجتالاسلام والمسلمين علی اصغر اوحدی معاون فرهنگی _ پژوهشی مجمع جهانی تقريب مذاهب اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا) حج را كنگرهای دانست كه يكی از فلسفههای آن تبادل نظر و آشنايی مسلمانان با فرهنگهای مختلف است كه بين ملتها وجود دارد.
وی در مورد بعد عبادی حج متذكر شد: بعد عبادی حج در تمرين اخلاص و بندگی الهی متبلور میشود كه الگو گرفتن از آن مناسكی است كه حضرت ابراهيم(ع) و حضرت هاجر(س) پايهگذاری كردند.
اوحدی با يادآوری عبارت لااله الا الله به عنوان اولين كلمهای كه انسان به وسيله آن وارد قلمرو اسلام میشود افزود: اين كلمه دو بخش دارد كه بخش اول آن نفی طاغوتها و بخش دوم آن پذيرش وحدانيت خدا است.
وی تأكيد كرد: كلمه توحيد خود، نشاندهنده اصيلبودن نفی طاغوتها و تبرئه از آنها و به طور كلی تبرئه از هر نكتهای است كه مقابل خط توحيد باشد.
معاون فرهنگی _ پژوهشی مجمع جهانی تقريب مذاهب اسلامی سرزمين حج را محل احيای اين شعار دانست و گفت: مراسم برائت از مشركين يك كليتی از اين مسئله است و آيه قرآن هم در اين مورد تصريح دارد زيرا به پيامبر میگويد «وأَذَانٌ مِّنَ اللّهِ وَرَسُولِهِ إِلَي النَّاسِ یَوْمَ الْحَجِّ الأَكْبَرِ أَنَّ اللّهَ بَرِیءٌ مِّنَ الْمُشْرِكِينَ» .
وی افزود: اين آيه تصريح دارد به اين كه يكی از اركان حج مسئله برائت از مشركين است.
اين مدرس حوزه حج را فرصت بسيار مناسبی برای سعی درايجاد تفاهم و رفع ناآگاهیهای پيروان مذاهب نسبت به يكديگر دانست و اضافه كرد: اين بهترين فرصتی است كه مسلمانان با مذاهب گوناگون خود را به يكديگر معرفی كنند.
وی وظيفه پيروان اهل بيت عليهمالسلام در اين مقطع را بسيار سنگين برشمرد و عنوان كرد: محبان خاندان عصمت و طهارت میتوانند با الگوگرفتن از سيره ائمه كه هميشه پرچمدار وحدت و ايجاد الفت بين مسلمانان بودند و درعمل و كردارشان اين مهم را متبلور كنند.
اوحدی تجربه حج را تجربه مغتنمی برای شناختن و شناساندن حجگزاران ذكر كرد و اظهار كرد: همه مسلمانان در اين مكان عملاً در يك تجربهای قرار میگيرند كه با همه اختلاف عقيدهای كه دارند مناسك مشتركی انجام میدهند.
وی ادامه داد: اعمال حجاج عليرغم تعدد مذاهب شايد يك درصد با هم تفاوت داشته باشد و نود و نه در صد اعمال حج بين مذاهب يكسان است و اين خود بهترين دليل اين است كه نشان داده شود نقطه اشتراك مذاهب به چه اندازه است.
اوحدی يكی از رسالتهای راهنمايان حج را دوری از تفرقه و تبيين نمودن اين مطلب است كه تفرقه چيزی جز عملی شدن نقشههای شوم دشمنان نيست.
وی در پايان حج را بهترين فرصت برای ايجاد وحدت و عمق بخشيدن به انديشه تقريب دانست.