حج باید عبادتی خالصانه و تنها برای کسب رضای پروردگار باشد

پژوهشگر حوزه دین با اشاره به اینکه حج باید تنها برای کسب رضای خدا انجام شود، گفت: اگر حج خالصانه نباشد تاثیری در فرد و جامعه نخواهد داشت.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج ،حجت‌الاسلام علی کرمی، پژوهشگر حوزه دين و مترجم قرآن و نهج‌البلاغه، حج را یکی از پرشکوه‌ترین و با اهمیت‌ترین عباد‌ت‌های اسلامی خواند و گفت: پیش از اینکه به فلسفه حج بپردازیم لازم است به آیه 95 تا 97 سوره آل عمران با این معنی بپردازیم که به یقین نخستین خانه‌ای که برای مردم بنیاد شد همان خانه کعبه در مکه است که در آن برکت و هدایت خلایق و آیات ربوبیت هویدا است.

وی اظهار كرد: آیات 95 تا 97 سوره آل عمران فلسفه حج را برای ما ترسیم می‌کند و اهمیت و شکوه این عبادت متعالی را در ذهن متجلی می‌سازد. در واقع این خانه که توسط ابراهیم (ع) پدر توحیدگرایان عالم بنا نهاده شده است برکت و خجستگی بسیاری برای جهانیان دارد و از همین آیه مشخص می‌شود که این خانه در جهتی است که خدا خواسته و مشخص کرده است.

حجت‌الاسلام کرمی ابراز داشت: همه ساله چندین میلیون مسلمان برای عبادت و انجام مراسم حج به خانه خدا می‌روند، اینها در واقع برای اینکه این سفر را به درستی به انجام برسانند نیازمند شرایط و لوازمی هستند، داشتن اخلاص، ترک معاصی و رضایت از انسا‌ن‌هایی که بر گردن ما حقی دارند از این شرایط است که اگر به درستی احیا شود بر شکوه دین اسلام می‌افزاید و برای مردم که به این دین و مکتب چشم دوخته‌اند امکانات، رفاه، حقوق انسانی و زندگی به ارمغان می‌آورد.

این پژوهشگر حوزه دين تصریح کرد: حج باید عبادتی خالصانه و تنها برای کسب رضای خدا باشد و در غیر این صورت آن‌گونه که باید تأثیرگذار نیست، حضرت زهرا (س) درباره حج در خطبه‌ای در برابر استبداد نوظهور سقیفه می‌فرماید: "خدا ایمان را واجب ساخت تا انسان آگاهانه ایمان بیاورد و از اسارت شرک آزاد شود و حج را واجب کرد تا سبب تقویت دین و دین‌داران شود و استبداد را از جامعه اسلامی بزداید و ارزش‌های انسانی را بالا ببرد" که این سخن خود نشانگر اهمیت حج در مکتب اسلامی است.

وی خاطرنشان کرد: حضرت علی (ع) هم در سخنی گرانمایه می‌فرماید: "الله الله فی بیت ربکم"، خدا را خدا را در نظر داشته باشید و هیچ‌گاه زیارت خانه خدا را فراموش نکنید که اگر آنجا را از معنویت خالی کردید آن وقت شکست و انحطاط در انتظار شماست که البته این سخن در کنار سخن حضرت فاطمه (س) بر اهمیت حج به عنوان یک عبادت پرشکوه اسلامی می‌افزاید.

به گزارش شبستان، این مترجم قرآن یادآور شد: مردم‌نوازی و مردم‌دوستی و روح اسلام در عبادت حج متجلی می‌شود و اگر اینها در حج رعایت نشود، این عبادت پرشکوه نمی‌تواند در روح انسان‌ها تأثیری بگذارد و حج کسی که شرایط آن را رعایت نکند، مقبول نمی‌شود بنابراین حج‌گذار باید از نظر روحی و روانی آمادگی انجام این سفر الهی را داشته باشد چنانکه امام صادق (ع) می‌فرماید: "اگر کسی درست به حج برود و بازگردد در اثر این خودسازی معنویت هچون کسی است که از مادر متولد شده است".

وی عنوان کرد: حج اگر به درستی انجام شود جدا از اثرات بهشتی که روی فرد می‌گذارد جامعه اسلامی را نیز اصلاح می‌کند و بر روی فرهنگ و اقتصاد و سیاست نیز تأثیرگذار است. در واقع حج عبادتی است همه‌جانبه که فلسفه دین اسلام در تمام ابعاد آن نمود دارد و نماد وحدت اسلامی و روح اسلامی است که البته بايد گفت متأسفانه تاکنون به دلیل مقدمات و شرایط به خوبی نتوانسته است آن‌چنان که باید در همه ابعاد جامعه تأثیر بگذارد.


| شناسه مطلب: 19363