نگاهی به کتاب «برکات حج» اثر آیتالله ریشهری

کتاب «برکات حج» به قلم آیتالله ریشهری، حاصل گزارشهایی است از کراماتی که در سرزمین وحی رخ داده است.
به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا)، كتاب «بركات حج» به قلم آيتالله محمد محمدی ریشهری تدوين شده است، اين كتاب حاصل گزارشهاي فراواني از كرامات سرزمين وحی است كه نگارنده به دليل مسئوليتي كه در ارتباط با خدمت به زائران خانه خدا داشته و براي آنكه درسهاي عبرتآموز اين سرزمين چون گذشته به فراموشي سپرده نشود و آيندگان از تجربيات معنوي گذشتگان بهرهمند شوند، آن گزارشها را در اين مجموعه گردآوردی كرده است.
نگارنده در ابتدای كتاب چند نكته را حائز اهميت دانسته و مینويسد: 1. خاطراتي كه از بركات سرزمين وحي در اين مجموعه ميآيد، عمدتا حاصل گزارشهایي است كه در مكه يا مدينه بیواسطه در حضور اينجانب طرح و ضبط شده و شمار اندكي از گزارشها به صورت مكتوب ارسال گرديده است. 2. آنچه در اين كتاب آمده، گزيدهاي است از خاطرات گزارش شده، نه همه آنها. 3. در اين مجموعه خاطراتي را آوردهايم كه براي شخص گزارشگر اتفاق افتاده، يا او شاهد داستان بوده و يا شخص مورد وثوق و اطميناني آن را نقل كرده است و در هر صورت حادثه در عصر حاضر به وقوع پيوسته است.4. اين مجموعه، تنها بازگو كننده خاطرات مربوط به بركات سرزمين وحي نيست، بلكه افزون بر آن، زائران خانه خدا را با بهترين بركات سرزمين وحي آشنا ميسازد و راه و روش دستيابي به كرامات اين سرزمين را نشان ميدهد. و نيز اين حقيقت را متذكر ميشود كه آنچه براي شماري از زائران بيتالله الحرام و حرم نبوي(ص) اتفاق افتاده، براي ديگران نيز قابل تكرار است و هر كس به اين سرزمين قدم بگذارد به اندازه معرفت و تلاش خود ميتواند از بركات آن بهرهمند شود. 5. كرامات سرزمين وحي، در واقع دلايل تجربي توحيد است و نشر آن بيش از هر نوشته ديگر، ميتواند در تقويت مباني اعتقادي جامعه، به خصوص نسل جوان، مفيد و سازنده باشد.
اين كتاب شامل شش فصل كليات، بهترين توشه سفر، شرط برخورداری از بركات، ديدار امام عصر(عج)، توسل به امام عصر(عج)، خاطرات گوناگون تشكيل شده است و هر فصل شامل مباحث متعدد و گوناگونی میشود.
در كليات كتاب بركات اجتماعی و بركات اجتماعی رو بررسی كرده است و در مورد بركات اجتماعی آورده است: بركات مادي و معنوي سرزمين وحي براي امت اسلامي بيشمار است، اين بركات در موسم حج چنان خودنمایي ميكند كه مسلمانان ميتوانند جلوههاي زيبا و اميدساز آن را، به گفته قرآن كريم، به روشني ببينند: «لِیَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ» از امام صادق(ع) پرسيدند: مقصود از «منافع» در آيه كريمه، منافع دنيا است يا منافع آخرت؟ حضرت فرمود: همه! آري، امت اسلامي ميتواند به بركت خانه توحيد، كلمه توحيد و توحيد كلمه، منافع مادي و معنوي و نيز دنيایي و آخرتي خود را در همه زمينهها، تأمين نمايد.
وی بهترين بركات اجتماعي را حكومت جهانی اسلام میداند و مینگارد: اما بهترين منافع و بركات اجتماعي سرزمين وحي، حكومت جهاني اسلام به رهبري مهدي آل محمد(عج) از اين نقطه است كه وعده قطعي الهي است: «وَلَقَدْ كَتَبْنَا فِی الزَّبُورِ مِن بَعْدِ الذِّكْرِ أَنَّ الأَرْضَ یَرِثُهَا عِبَادِیَ الصَّالِحُون» بي شك روزي فراخواهد رسيد كه خورشيد اسلام از كعبه بر دل و جان جهانيان فروغ خواهد بخشيد و ارزشهاي انساني را بر جهان حاكم خواهد ساخت. از امام باقر(ع) نقل شده كه فرمود: «هنگامي كه آن حضرت قيام كند، پشت به كعبه ميايستد و نخستين سخنش، در حالي كه 313 نفر از يارانش پيرامونش گرد آمدهاند، اين آيه كريمه است: «بَقِیَّةُ اللهِ خَیْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنتُمْ مُؤْمِنِين» سپس ميفرمايد: «أَنَا بَقِیَّةُ اللهِ وَخَلِيفَتُهُ وَحُجَّتُهُ عَلَیْكُمْ».
رئيس دانشكده علوم حديث در اين كتاب در مورد آثار فردی كتاب مینويسد: افزون بر منافع عظيمي كه سرزمين وحي براي جامعه بشري دارد، بركات فردي اين سرزمين نيز فراوان است و همه زائران ميتوانند از آن برخوردار شوند و چه بسا برخوردار شدهاند كه نمونههایي اندك در اين نوشتار خواهد آمد.
اين محقق علوم اسلامی در بخشی از كتاب كه با عنوان «بهترين بركات سرزمين وحي» است، مینگارد: بايد توجه داشت كه بهترين و با ارزشترين بركات سرزمين وحي، پاكسازي آينه جان از غبارها و زنگارهاي آلودگي و نورانيت بخشيدن بر دل است و اوج اين غبارزدایي و منور ساختن دل، ايام حج است. با زدودن زنگارهاي آينه دل و كنار رفتن حجابهاي ظلماني آلودگيها، ديده جان آماده اجابت اين دعا ميشود: «وَاَنِرْ اَبْصارَ قُلُوبِنا بِضِيآءِ نَظَرِها اِلَیْكَ حَتّي تَخْرِقَ اَبْصارُ الْقُلوُبِ حُجُبَ النُّورِ فَتَصِلَ اِلي مَعْدِنِ الْعَظَمَةِ» بديهي است اين بركت نصيب هر كس نميشود، همتي والا ميخواهد و دلي عاشق، همتي كه دل را از هر انگيزهاي، جز خدا، خالي كند و عشقي كه مشكلات سلوك را بر عاشق هموار سازد.
ریشهری در اين مورد به سخنی از امام خمينی(ره) تمسك میجويد و مینگارد: لبيكهاي مكرر، از كساني حقيقت دارد كه نداي حق را به گوش جان شنيده و به دعوت الله تعالي به اسم جامع، جواب ميدهند. مسأله، مسأله حضور در محضر است و مشاهده جمال محبوب، گویي گوينده از خود در اين محضر بيخود شده و جواب دعوت را تكرار مي كند...
نماينده مقام معظم رهبری در امور حج و زيارت در بخشی از كتاب كه در مورد بهترين توشه در حج مینگارد: بهترين و ارزشمندترين توشهاي كه زائر خانه خدا پيش از سفر، بايد تهيه كند و بيش از هر چيز ديگر بايد همراه داشته باشد تا بتواند از بركات سرزمين وحي بهرمند شود، شناخت و معرفت است، امام خميني(ره) در اين باره ميفرمايد: «مهم آن است كه حاجی بداند كجا ميرود و دعوت چه كسي را اجابت ميكند؟ و ميهمان كيست؟ و آداب اين ميهماني چيست؟ و بداند هر خودخواهي و خودبيني با خداخواهي مخالف است و با هجرت الي الله مباين و موجب نقض معنويت حج است.»
يادآوری میشود كه چاپ نخست اين كتاب در سال 1380 به همت نشر مشعر و به بهای 40000 ريال منتشر و روانه بازار شده است و تاكنون 8 چاپ از اين كتاب وارد بازار نشر شده است.