دانشنامه سیره نبوی در حال تدوین است

معاون پژوهشی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: دانشنامه سیره نبوی نخستین و تنها دایرةالمعارف نظاممند در سطح جهان اسلام است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، دكتر محمود حکمتنیا، معاون پژوهشی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه دانشنامه سیره نبوی نخستین و تنها دایرةالمعارف نظاممند در سطح جهان اسلام است، خاطرنشان کرد: این دانشنامه برخلاف سایر دایرةالمعارفها در زمینههای مختلف علوم، براساس سیره نبوی و طبق دستهبندی علوم در دست تدوین است.
وی با اشاره به اینکه تهیه و تدوین این دانشنامه از سال 86 به مناسبت نامگذاری سال پیامبر اکرم (ص) آغاز شد، تصریح کرد: این دایرةالمعارف در دو مرحله انجام میشود که مدت زمان تکمیل نهایی این کلان پروژه عظیم مشخص نیست.
معاون پژوهشی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی اضافه کرد: در این راستا مرحله اول دانشنامه سیره نبوی با 350 مدخل انجام میشود که مدت زمان چهار سال برای انجام این مرحله از تدوین دانشنامه پیشبینی شده است. مرحله دوم نیز دارای 800 تا 1000 مدخل است که زمانی برای آن مشخص نشده است.
حکمتنیا یادآور شد: این دانشنامه مسائل روز و نظامهای رفتاری را با توجه به سیره و سنت نبوی و پیامبر اکرم (ص) تبیین و بازسازی میکند.
وی با اشاره به اینکه دانشنامه سیره نبوی دارای ویژگیها و خصوصیات برجسته و خاصی است، اضافه کرد: این دانشنامه ناظر بر حوزهها و دانشهای امروزی است که با استناد به سیره و سنت نبوی بیان شده است.
معاون پژوهشی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: ساختار این دانشنامه برخلاف دیگر دانشنامهها براساس ترتیب الفبایی نیست و براساس دانش و علوم تقسیمبندی شده است.
حکمتنیا تصریح کرد: همچنین دانشنامه سیره نبوی براساس دو ساختار کلان نظام حقوقی و نظام اخلاقی در دست تدوین است که هر یک از این کلان نظامها دارای خورده نظامهای دیگری هستند. این دو ساختار کلان در بردارنده خورده نظامهای عبادی، تربیتی، قضایی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، مدیریتی، زیست محیطی و آموزشی و پژوهشی است.
وی ادامه داد: در هر بخش مباحث فلسفی آن شاخه از علوم، مباحث پیرامونی و قواعد و نهادها مورد توجه قرار میگیرد.
وی با اشاره به اینکه مخاطبان این دانشنامه با توجه به مباحث تحلیلی، تخصصی و نظریه پردازیها، متخصصان حوزههای مختلف دانش هستند، گفت: در نگارش این دانشنامه سعی شده تا با به کارگیری زبان سادهتری مفاهیم آن را برای علاقهمندان به عرصههای مختلف علوم آسان و قابل دسترس کند.
حکمتنیا خاطر نشان کرد: برای هر کلان نظام یک گروه متخصص متشکل از سه تا هفت نفر تشکیل شده است که در مجموع فعالیت کلیه این گروهها زیر نظر یک شورای عالی نظارت میشوند.
وی با اشاره به اینکه سرپرستی این دانشنامه به عهده حجتالاسلام «علی اکبر رشاد» است، تصریح کرد: 70 نفر در قالب 12 گروه برای تهیه و تدوین این دانشنامه فعالیت مستقیم دارند در حالی که شناسایی و به کارگیری دیگر متخصصان و اساتید مطرح در این زمینه امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.
معاون پژوهشی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در قم گفت: تا پایان امسال 70 تا 80 مقاله از مباحث فلسفی همه خورده نظامها تهیه و تدوین خواهد شد.