پیشنهاداتی برای برنامه حج تمتع امسال

مسئله ای که باعث نگرانی حجاج بیت الله الحرام شده بیشتر از آن که واقعی و منطبق با یافته های علمی باشد، رسانه ای و قابل حل و فصل است.
به گزارش خبرگزاري شبستان، اعزام ، چگونگي و تعداد حجاج بيت الله الحرام براي انجام مناسك حج تمتع امسال ، در جلسات اخير به رياست رييس جمهوري ، مورد بحث بوده و تا آنجايي كه اطلاع رساني شده ، هنوز در اين باره تصميم نهايي اتخاذ نگرديده است. آنچه موحب شده تا موضوع اعزام حجاج و كم و كيف آن ، امسال تا به اين حد مورد دقت قرار گيرد و نسبت به آن حساسيت هايي ابراز شود ، دل نگراني ها از آنفولانزاي نوع جديد است كه اگر چه كم رنگ شده ، ولي هنوز به عنوان يك مساله بهداشتي مطرح است.
بنا بر اخبار رييس جمهوري در اين جلسات با دقت و حساسيت خاص از وزيران بهداشت و فرهنگ و ارشاد اسلامي و رييس سازمان حج و زيارت خواسته است دل نگراني ها از اين بيماري و به جا بودن و يا نبودن آنرا از همه ي ابعاد بررسي و به جلسه آتي ارايه كنند كه نشانه توجه و دقت ويژه و خاص دولت و شخص رييس جمهوري به موضوع سلامت عمومي است .
نسخه اي كه سازمان بهداشت جهاني WHO به كشورهاي مسلمان عضو براي مناسبت حج پيشنهاد كرده ، اين مي باشد ؛ زائراني را به حج اعزام كنيد كه توانايي هاي فيزيكي بيشتري داشته باشد و به زائران مسن نوجوانان و افراد بيمار و با مستعد بيماري و در معرض خطر امكان بدهيد كه در سالهاي آتي به حج مشرف شوند . به اين ترتيب نه سازمان بهداشت جهاني كه كارگزار بهداشتي ملل متحد است و نه هيچ ارگان مسئول و تخصصي ديگر از توقف حج سخن نگفته و به علاوه ، اين امر موضوعي است كه فقط در صورت جمع بودن همه ي شرايط و ضرورت هاي عقلايي مي تواند مورد بحث قرار گيرد.
حج وجوب خاص خود را دارد .فردي كه شرعا استطاعت حج يافته است بايد كه حج بگذارد و او را نمي توان از انجام اين واجب محروم كرد . بخصوص كه راههاي بيشتر و ممكن براي پاسخ گويي به نگراني ها و غلبه علمي بر آن وجود دارد.
حاصل مطالعه همه جانبه ، دقيق و توام با تدبر ظريف يك تيم كارشناسي از متخصصان پزشكي و كارگزاران اجرايي حج و عمره ، تاكيد بر تلاش براي واقعي كردن ابعاد مساله و سنجش آن قبل از هر اقدام و تصميم گيري و حتي بحث دارد. به باور اين تيم مطالعاتي ،" مساله اي كه به نگراني از اعزام حجاج انجاميده درابعاد كنوني آن بيشتر از آنكه واقعي و منطبق بر يافته هاي علمي باشد ، رسانه اي است ." براي شناخت واقعي مساله ، تاكيد روي اعمال نظرات تخصصي سازمان بهداشت جهاني است كه اساس آن مورد اشاره قرار گرفت و آن " محدوديت براي اقشار خاص " مي باشد.
آنفولانزاي نوع مورد بحث مانند هر بيماري قابل سرايت ديگر و بخصوص بيماريهاي ويروسي مجاري تنفسي ، مساله اي بهداشتي است كه با آموزش و تدابيري كه قبلا هم بارها و بارها براي مسايل مشابه ديگر تجربه و عملياتي شده ، مي توان با آن مقابله كرد . اين بيماري گر چه يك مساله با عنوان جديد است ، ولي در مناسبتي مانند حج ، مساله بهداشتي بي سابقه اي نيست . تقليل سطح بهداشت عمومي در گردهم آيي بزرگي چون حج بواسطه جمع آمدن زائران از كشورهاي با سطح بهداشت و آموزش بهداشتي متفاوت ، امري طبيعي است و راه چاره كار نيز همان اقداماتي مي باشد كه سالها صورت گرفته و نتيجه داده است و امسال بواسطه شرايط جديد لازم مي آيد تشديد شود.
عمده راه انتقال ويروس آنفولانزاي نوع جديد ، تماس هاي فردي و عدم رعايت بهداشت عمومي است. به جاي نگران بودن و نگران كردن ديگران ، آموزش و اتخاذ تدابير عملياتي مناسب ، مي تواند به ما اين امكان را بدهد كه با خسارت كمتر و ضريب خطر پذيري قابل قبول ، هم به اندازه سهميه ، زائرانمان را به حج ببريم و هم اينكه شانس تشرف را از افراد مستطيع و داراي شرايط جسماني لازم و در ليست طولاني انتظار اعزام ، نگيريم .
براي تحقق اين مهم ما توصيه مي كنيم :
الف : با افزودن بر سطح خدمات مانند استقرار پزشك در تمامي كاروانها بخصوص از آن عده از پزشكان و متخصصان حرفه هاي پزشكي كه خوشبختانه عده آنها در ليست انتظار تشرف زياد است ، خدمات در دسترس تر پزشكي به همه ي زائران بدهيم .
ب : آن تعداد زائراني كه بواسطه ملاحظات بهداشتي و پزشكي از سهميه كاسته مي شوند را با كادرهاي پزشكي و صاحبان حرف پزشكي ، دارندگان تحصيلات بالا و جوانان و افراد كمتر در معرص خطر پر كنيم .
اين عمل چند حسن دارد : اول اينكه قدمي بزرگ و اساسي به سمت جوان سازي حج و حج گزاران مي باشد . دوم ، با حضور اين افراد سطح آموزش عمومي و آگاهي زائران خود به خود بالا خواهد رفت . سوم ، اين افراد ضمن اينكه بهداشت عمومي را در ميان زائران در سطح بالا نگاه مي دارند ، به ديگر زائران نيز براي رعايت آن كمك و آموزش مي دهند. و چهارم ، اين جايگزيني فشار را از روي ليست پرتعداد زائران كه بعضا بايد ساليان بسيار در انتظار تشرف باشند ، مي كاهد و سهميه مقرر نيز به طور كامل مورد استفاده قرار مي گيرد .
پ : به طور معمول در ايام حج تمتع از اتاق هاي بزرگ با ظرفيت اقامت حتي 6 تا 7 زائر استفاده مي شود . مي توان ترتيبي داد كه از عده زائران در اتاق ها كم شود و به اين ترتيب از احتمال بيمار شدن زائران كاست. قطع يقين كسي كه براي تشرف به حج استطاعت مالي دارد ، حاضراست هزينه اضافه شده را در قبال دريافت خدمات بيشتر با طيب خاطر بپردازد.
ج : با رعايت ملاحظات شرعي ، زمانهاي نقل و انتقال ، زيارت ها ، بيتوته زائران و نيز وقوف در ايام تشريق را به شكلي برنامه ريزي و زمان بندي كرد كه زائران كمتر در معرض تماس هاي عمومي و يا حضور در فضاهايي قرار گيرند كه امكان ابتلا شدن به بيماري از جمله آنفولانزاي نوع جديد وجود دارد.
ج : برنامه اعزام و بازگشت زائران را طوري طراحي كرد كه آنها مدت زمان كمتري را در عربستان سعودي بسر برده و بالطبع مدت سفر کوتاه گردد.
مساله اي كه در هر مطالعه و تصميم گيري در اين خصوص حائز اهميت و توجه است ، زائراني مي باشند كه از مجاري غير رسمي همه ساله براي انجام مناسك حج به عربستان سعودي مي روند و بين عده آنها و محدوديت ها يك رابطه مستقيم وجود دارد . به اين معني كه هر وقت محدوديت ها بيشتر شده ، عده آنها نيز فزوني گرفته است. اين دسته از زائران بدون هيچ امكاني معمولا راهي زيارت مي شوند، در محل هاي اقامتي نامناسب استقرار مي يابند و دسترسي آنها به خدمات پزشكي در خوشبينانه ترين شرايط ،ناكافي است. اين عده در دوره اقامت خود در عربستان مي توانند دردسرسي بهداشتي براي اين كشور باشند و در بازگشت به كشور خود نيز يك منبع آلوده ساز تلقي شوند .
منبع: خبرگزاري شبستان