میشناسم کسی را که میشناسد شب قدر را

مىشناسم کسى را که مىشناسد شب قدر را / آیتالله بهجت
برخی سؤال میکنند: «بعضي از علما و یا بزرگان اهل معرفت یک سال تمام شبها را بیدار بودهاند تا شب قدر را درک کنند» آیا این مطلب صحّت دارد؟ که در پاسخ به آنان باید گفت: براي ما هر شب، شب قدر است در خوابیدن چون همیشه در ایام سال شبها ميخوابیم! در همین باره سیدبن طاووس ـ رحمهاللّه- این تعبیر را دارد: «إِنّي لاَءَعْرِفُ مَنْ یعْرِفُ لَیلَةَ الْقَدْرِ!» من کسي را ميشناسم که شب قدر را ميشناسد! عین عبارت سید ـ رحمه اللّه ـ به این صورت است:
«... فَإنَّني عَرَفْتُ وَ تَحَقَّقْتُ مِنْ بَعْضِ مَنْ أَدْرَکْتُهُ أَنَّهُ کانَ یعْرِفُ لَیلَةَ الْقَدْرِ کُلَّ سَنَةٍ عَلَي الْیقینِ. . .»؛ (. . . من بيگمان و عليالتحقیق بعضي را دیدهام که در هر سال به صورت یقیني شب قدر را درک مينمود.) سپس در ادامه مي فرماید:
«وَ هِيَ رَحْمَةٌ أَدْرَکْتُهُ مِنْ رَبِّ الْعالَمینَ.»؛ (و این رحمتي از جانب پروردگار جهانیان است که من نیز آن را دریافتهام.) شگفت این که درادامه ميافزاید:
«وَ لَیسَتْ هِيَ بِأَعْظَمَ مِنْ رَحْمَةِ اللّهِ ـ جَلَجَلالُهُ ـ بِمَعْرِفَةِ ذاتِهِ الْمُقَدَّسَةِ وَ صِفاتِهِ الْمُنَزَّهَةِ وَ مَعْرِفَةِ سیدالْمُرْسَلینَ وَ خَواصِّ عِتْرَتِهِ الطّاهِرینَ.»؛ (و این رحمت، از رحمت خداوند ـ جلّ جلاله ـ در راهنمایي به شناخت ذات مقدّس و صفات پاک و نیز شناخت سرور پیامبران و ویژگان از اهل بیت پاکش، بزرگتر نیست.) به نظر ميرسد که مقصود از شناخت خداوند متعال و معصومین ـ علیهمالسّلام ـ در این جا، شناخت مقام نورانیت و معصومین ـ علیهمالسّلام ـ باشد که سید
ـ رحمهاللّه ـ آن را از درک شب قدر با اهمیتتر دانسته است. واللّه العالم.