شکوه ماه مبارک رمضان در افغانستان

مردم مسلمان افغانستان از یک ماه قبل، خودشان را برای استقبال از ماه مبارک رمضان آماده میکنند. چند روز مانده به ماه مبارک هم مردم به آسمان نگاه میکنند و به دنبال ماه میگردند یا اصطلاحاً استهلال میکنند.
جمهوری اسلامی افغانستان کشوری است در حد فاصل آسیای میانه، جنوب باختر آسیا و خاورمیانه و پایتخت آن کابل است. همسایگان افغانستان، پاکستان در جنوب و شرق، ایران در غرب، تاجیکستان و ازبکستان و ترکمنستان در شمال، و چین در شمال خاوری هستند. مساحت این کشور ۶۴۷،۵۰۰ کیلومتر مربع و جمعیت آن حدود 33 میلیون نفر است. افغانستان کشوری با تاریخ و فرهنگ کهن و پربار است، که عالمان، دانشمندان و شاعران گرانقدری را به جهانیان عرضه کرده است. 99 درصد مردم افغانستان مسلمان هستند که حدود 20 درصد از آنان شیعه و بقیه سنی هستند. مذاهب دیگری چون هندو و سیک نیز در افغانستان پیروانی دارد. پیش از جنگهای ۳۰ سال گذشته، اقلیتی یهودی نیز در افغانستان و به ویژه شهر "هرات" وجود داشتند که بعدها بیشتر آنان به فلسطین اشغالی هجرت کردهاند. آنچه میخوانید گزارش «آقای محمد اشرف صارم» پیرامون حال و هوای ماه مبارک رمضان در افغانستان است. ایشان اهل این کشور و کارشناس حقوق است.
استقبال
مردم مسلمان افغانستان از یک ماه قبل، خودشان را برای استقبال از ماه مبارک رمضان آماده میکنند. چند روز مانده به ماه مبارک هم مردم به آسمان نگاه میکنند و به دنبال ماه میگردند یا اصطلاحاً استهلال میکنند.
در زمانهای گذشته مرسوم بود که هر کس هلال رمضان را میدید آتش روشن میکرد تا بقیه هم بدانند که ماه دیده شده است. این کار هماکنون با روشهای جدید و رسانهها هم به یکدیگر اطلاع میدهند.
مسجد
در افغانستان هم به مناسبت رمضان، مساجد را نظافت میکنند. این کار بر عهده خانمهای افغان است که به صورت خودجوش مساجد را تمیز میکنند.
سحر ؛ دعا و قرآن
روحانی مسجد، در سحرهای رضان، دعای سحر میخواند؛ گاهی هم اشعاری در مدح امام علی علیهالسلام. مردم بعد از نماز صبح در مسجد دور هم جمع میشوند و قرآن میخوانند.
قبح شدید روزهخواری
هیچ کس در افغانستان ـ حتی اگر عذر شرعی داشته باشد ـ علنی روزهاش را نمیخورد. حتی اگر کسی در خانه هم باشد که به علتی روزه نمیگیرد سعی میکند بقیه نفهمند.
اگر مردم کسی را در حال روزهخوری دیدند، طور دیگری به او نگاه میکنند. اگر آن فرد به نماز عید فطر هم بیاید، مردم با او برخورد خوبی ندارند.
تلویزیون
"شبکه تمدن" افغانستان با الگو گرفتن از شبکههای تلویزیونی ایران، برنامههای مناسبتی برای این ماه تهیه و پخش میکند. این شبکه پربینندهترین شبکه افغانستان است.
شب قدر
شیعیان افغانستان در شبهای نوزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم ماه مبارک ـ مثل ایران ـ به مسجد میروند و عبادت میکنند. آنها دعای جوشن کبیر میخوانند؛ صد رکعت نماز را به جا میآروند؛ قرآن به سر میگذارند؛ و اعمالی که در کتاب مفاتیح الجنان نوشته شده است را انجام میدهند.
عید اموات
در افغانستان، شبهای بیست و هفتم، بیست و هشتم و بیست و نهم رمضان به نام «شب مردهها» معروف است و به تعبیری عید اموات محسوب میشود. در این شب مردم برای اموات نذر میدهند و طلب استغفار میکنند.
استهلال شوال
مردم، شب بیست و نهم در آسمان به دنبال ماه میگردند تا هلال ماه شوال را ـ که نویدبخش عید فطر است ـ استهلال کنند.
عید فطر
روز عید، مردم لباس نو و جدیدی که خریدهاند را میپوشند و به نماز عید میروند. بعد از پایان نماز، هر خانه به خاطر عید، غذا تدارک میبیند و منتظر میهمان میشود. مثلاً در روستایی که چهل خانوار با حدود پانصد نفر جمعیت دارد، پنج نفر به عنوان مهمان به خانه یک نفر که به قید قرعه اسم او درآمده میروند و آن شخص از آنان پذیرایی میکند. البته این رسم که از قدیم بوده، مختص آقایان است.
عید فطر و دو روز بعدش تعطیل رسمی است و مردم به دیدار یکدیگر میروند. بزرگترها به بچهها عیدی میدهند. خانمها هم "گندم" و "تخمه" بریان میکنندو تخم مرغ رنگ میکنند.
میتوان گفت به همان اندازه که ایرانیان عید نوروز را با شکوه و اهمیت برگزار میکنند، مردم افغانستان هم دو عید فطر و قربان را با شکوه برگزار میکنند.