دوری از مذهب‌گرایی مولفه برنامه‌های قرآنی در موسم حج است

گفت‌وگوی سران کشورهای عربی و اسلامی با مسئولان سعودی برای ابراز حسن نیت آنان در اجرای برنامه‌های قرآنی در موسم حج و خودداری مجریان فعالیت‌های قرآنی از اعطای صبغه مذهبی به برنامه‌ها، از راه‌کارهای مهم متقاعدکردن مقامات عربستان برای افزایش برنامه‌‌ها و نشست‌های قرآنی در ایام حج است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج، «احسان بعدراني» مدير مركز حفظ قرآن «الأسد» سوريه و عضو شوراي رياست مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي از ديگر مخاطبان خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) بود كه موضوع «فعاليت‌ها و برنامه‌هاي قرآني در موسم حج» را با اين قرآن‌پژوه سوري در ميان گذاشتيم.

بعدراني در ابتداي اين گفت‌وگو، اعزام هيأت‌هاي قرآني، قاريان و حافظان قرآن از كشورهاي مختلف به مكه و مدينه در موسم حج را يك مسأله‌ بسيار ضروري دانست و گفت: مكه مكرمه مكان نزول وحي آسماني و قرآن كريم است و مشاركت قاريان و حافظان قرآن در موسم حج چند مزيت مهم دارد كه آشنايي هيأت‌هاي قرآني كشورهاي مختلف با يكديگر، ايجاد الفت و دوستي ميان حافظان و قاريان قرآن، استفاده از تجربيات قرآني يكديگر و رقابت ميان آنان براي حفظ قرآن كريم از جمله محاسن اجتماع هيأت‌هاي قرآني كشورهاي مختلف در موسم حج است.

وي افزود: حضور حافظان و قاريان قرآن در موسم حج تمتع بسيار حائز اهميت است، زيرا آنان كلام وحي، اين قانون و دستور عظيم الهي را در سينه خود حمل مي‌كنند و در محفل‌هاي عظيم قرآني در موسم حج مي‌توانند پيام و رسالت قرآن را به تمامي مسلمانان جهان منتقل كنند، تا مسلمانان جهان مفاهيم آن را در زندگي خود تطبيق دهند و از احكام قرآن به عنوان قانوني براي زندگي واقعي و انساني خود بهره ببرند.

بعدراني تصريح كرد: اگر نيت كشورهاي اسلامي عربي از اجراي برنامه‌هاي قرآني تحقق وحدت، برادري و الفت اسلامي باشد، اين كشورها مي‌توانند برنامه‌هاي قرآني مشتركي در طي مراسم حج اجرا و از اين برنامه‌هاي مشترك براي تحقق وحدت اسلامي بهره‌‌گيري كنند و فرهنگ عمل به دستورات قرآن را نشر دهند.

احسان بعدراني كه دكتري رشته الهيات و زبان عربي است، گفت: اجراي برنامه‌هاي قرآني توسط كشورهاي اسلامي در موسم حج نيازمند موافقت مقامات عربستان است، اما اين به معناي اين نيست كه مسلمانان و سران كشورهاي عربي و اسلامي در اين زمينه وظيفه‌اي ندارند، بلكه مسئولان كاروان‌هاي حج و سران كشورهاي اسلامي بايد با مشورت و هماهنگي با مسئولان مكه و مدينه زمينه را براي برگزاري نشست‌ها و برنامه‌هاي قرآني ارزشمند كه هدف آن وحدت امت اسلامي باشد، فراهم كنند.

اين انديشمند سوري در پاسخ به سؤالي درباره اين كه ارائه فرهنگ اصيل اسلامي و قرآني به مسلمانان در طول ايام حج نيازمند چه سازوكار و ابزارهايي است؟ گفت: برگزاري همايش‌ها، سخنراني‌ها، ديدارها با مشاركت مسلمانان، حافظان و قاريان قرآن جهان اسلام در ايام ذي‌الحجه و پخش اين برنامه‌ها از رسانه‌هاي تبليغاتي و شبكه‌هاي ماهواره‌اي عربستان راه‌كار مهمي در اين زمينه است.

مدير مركز حفظ قرآن «الأسد» سوريه درباره ارزيابي وي از برنامه‌ها و فعاليت‌هاي قرآني كنوني در مراسم حج تصريح كرد: در حال حاضر، نشست‌ها و فعاليت‌هاي قرآني محدودي در موسم حج در مكه و مدينه برگزار مي‌شود كه رضايت بخش نيست، زيرا برگزاري اين فعاليت‌هاي قرآني نيازمند كسب نظر موافق و ديد مثبت مقامات عربستاني است و مسئولان مدينه منوره و مكه مكرمه بايد زمينه و اطلاع‌رساني لازم براي انجام فعاليت‌هاي قرآني را فراهم كنند كه البته جلب نظر موافق مسئولان مكه و مدينه نيازمند متقاعدسازي آنان از طريق گفت‌وگو و بحث و تبادل‌نظر در اين زمينه است، در غير اين صورت با وجود ديدگاه نادرست مسئولان عربستان نسبت به فعاليت‌هاي قرآني كشورها و عدم موافقت آنان در اين زمينه، شاهد نوعي هرج و مرج و فتنه در موسم حج خواهيم بود و در اين شرايط مفاسد بر منافع مقدم مي‌شود.

اجتماع مسلمانان در حج فرصتي براي رساندن پيام قرآن به آن‌ها است

بعدراني در ادامه اين گفت‌وگو، با اشاره به اين كه مراسم حج تمتع در سال تنها يك بار تكرار مي‌شود، گفت: اين اجتماع ميليوني مسلمانان فرصتي عظيم براي اجراي برنامه‌ها و فعاليت‌هاي قرآني و رساندن پيام وحياني قرآن به آنان است و كشورهاي اسلامي بايد تمامي ظرفيت‌هاي قرآني خود را براي آشنايي مسلمانان جهان با اين معجزه جاودان پيامبر(ص) ارائه دهند، زيرا بسياري از مسلمانان در گوشه و كنار جهان از برگزاري نشست‌ها و برنامه‌هاي قرآني محروم هستند.

وي گفت: كشورهاي اسلامي از جمله ايران نبايد تعامل مردم عربستان و احيانا ناسازگاري برخي مسئولان عربستان را ملاك قرار داده و اجراي برنامه‌هاي قرآني در موسم حج را امري دشوار توصيف كنند، بلكه مهم اين است كه كليت مسلمانان و زائران بيت‌الله الحرام استقبال خوب و مفيدي از برنامه‌هاي قرآني دارند.

احسان بعدراني در پايان اين گفت‌وگو و در پاسخ به پرسش خبرنگار ايكنا درباره راه‌كار وي براي متقاعدساختن مسئولان عربستان در زمينه افزايش حجم كمي و كيفي برنامه‌هاي قرآني در موسم حج گفت: اتخاذ شيوه گفت‌وگو، ابراز حسن نيت نيست كشورهاي عربي و اسلامي براي انجام اين طرح‌هاي عظيم قرآني و اين كه، فعاليت‌ها و برنامه‌ها قرآني صبغه مذهبي نداشته باشد، از جمله مسائلي است كه مي‌تواند در افزايش برنامه‌هاي قرآني در ايام حج تأثيرگذار باشد.


| شناسه مطلب: 20840