حله ؛ یکی از اماکن زیارتی و سیاحتی عراق

حله شهری است در میانه عراق ، در منطقه ای به نام الفرات الاوسط و ان در نیمه راه بغداد – نجف به فاصله 80 کیلومتری از بغداد در سمت جنوب شرقی این شهر واقع است.
اين شهر كهن يكي از مراكز مهم و حوزه هاي علمي شيعه است و بسياري از بزرگان شيعه مانند علامه حلي و محقق حلي از اين شهر برخاسته اند و امروزه يكي از استان هاي شيعه نشين مهم عراق است .
مراكز زيارتي و ديدني شهر حله و حومه آن :
1. حضرت حمزه كه به " حمزه الغربي " شهرت دارد وي ابويعلي بن القاسم بن علي بن الحسن بن عبيدالله بن ابوالفضل العباس است . او از راويان حديث و علماي بزرگوار شيعه بوده و آرامگاهش در روستاي مزيديه در نزديكي حله مي باشد . بر قبر او كنبد و ضريح و رواق و صحن بزرگي ساخته شده و زيارتگاه مردم است.
2. حضرت قاسم : فرزند بزرگوار امام موسي بن جعفر(ع) و برادر تني امام رضا (ع) و حضرت معصومه (س) است او پس از شهادت پدرش از بغداد گريخت و در ميان عشاير منطقه سورا در اطراف حله مخفي گرديد و پس از وفات در آرامگاه كنوني اش مدفون گرديد امروزه قبر او زيارتگاه مردم است و صحن و سرا و بارگاه با شكوهي دارد و ميان مردم به استجابت دعا و نذر مشهور است .اين دو امامزاده بزرگوار و صحيح النسب مشهورترين امامزادگان در اين منطقه هستند و شهرت اين دو به گونه اي است كه نام اين شهر مدفن آنان از نام اصلي به نام اين دو تن تغيير يافته و در ميان مردم به شهر حمزه و شهر قاسم مشهور شده است .
3 . مشهد ردالشمس، در آغاز بزرگراه كربلا -حله بقعه اي است با كنبد مخروطي كه بنا بر روايات تاريخي ، اميرمومنان (ع) هنگام بازگشت از جنگ صفين در اين بقعه نماز ظهر و عصر را پس از آن كه آفتاب به اراده پروردگار و خواست حضرت از وضعيت غروب به ظهر بازگشت ، به جاي آورد . اين جايگاه پيشينه تاريخي كهني دارد و تمامي مورخان و محدثان در باره آن سخن گفته و آن را يكي از معجزات آن حضرت شمرده اند .
4 . حراقه : جايگاه و تپه اي است كه حضرت ابراهيم (ع)در زمان نمرود بر منجنيق نهادند و به آتش افكندند . امروزه فضاي باز روبروي تپه به گونه اي است كه گويي آثار افروختن آتشي عظيم نمايان است . اين جايگاه در دهكده اي در " برس " در شمال حله واقع است.
5 . آرامگاه ابراهيم احمرالعينين : وي ابراهيم بن عبدالله المحض بن الحسن المثني فرزند امام حسن مجتبي(ع) است . او عالم ، عابد ، زاهد و شجاع بود و در سال 145 ه ق بر عليه ابوجعفر منصور قيام كرد و به دست لشكريان او پس از جنگ و خونريزي عظيمي به شهادت رسيد و سر او را بريدند و به هاشميه پايتخت منصور ( در نزديكي حله )آوردند . امروزه بر جايگاه سر او در هاشميه در نزديكي رودخانه الجربوعيه ارامگاهي ساخته اند.
6 . هاشميه : و ان شهري است در نزديكي حله كه نخست پايتخت عباسيان بوده است . د راين شهر ابوالعباس سفاح و ابوجعفر منصور خلافت مي كردند و منصور پس از ساختمان بغداد به آنجا منتقل شد. دهها نفر از سادات جليل القدر بني الحسن (ع) به دست اين دو تن در اين شهر به شهادت رسيدند . . برخي از انها را از مدينه به اين شهر آورده و زندان كرده بودند و سپس در گور هاي دسته جمعي دفن نمودند و يا در ديوارها و ستون ها جاي دادند وبر آنها ساختمان بنا كردند .
7 . آرامگاه ابراهيم بن عبدالله المضر(در هاشميه)
8 . قبر ابوالخير( در دهكده عتايق)
9. ابودميعه : او محمد بن علي بن الحسين فرزند زيد ابن علي بن الحسين (ع)است كه آرامگاهش در محله الطاق است . وي امامزاده اي والا مقام است و در سال 140 ه ق درگذشت كه قبر او از زيارتگاه هاي مشهور شهر حله است .
10 . ابو محمد الحسن الاسمر : از نوادگان زيد شهيد است و آرامگاهش در روستاي زبيد در حومه حله قرار دارد .
11 . ابوجعفر محمد الادرع : از نوادگان امام حسن مثني است و آرامگاهش در روستايي در جنوب حله واقع است .
12 . اسماء بنت عميس : او زنان پيشتاز در اسلام است كه همراه شمهر خود جعفر بن ابي طالب به حبشه هجرت نمود و پس از شهادت حضرت جعفر ، به همسري ابوبكر درآمد و محمد بن ابي بكر ثمره اين ازدواج بود و پس از مرگ او و شهادت حضرت فاطمه (س)همسر امير المومنين شد . آرامگاهي در حومه هاشميه به او نسبت داده مي شود و در نزديكي آن قبر فرزندش يحيي كه از اميرالمومنين (ع) است ، قرار دارد .
13 . اسماعيل طباطبا : نوه حشن مثني فرزند امام حسن (ع) است كه آرامگاهش در هاشميه است.
14 . حضرت ايوب : اين پيامبر عظيم الشان از پيامبران بني اسرائيل است كه در سرزمين عراق وفات يافت و آرامگاهش در چهار فرسنگي جنوب شهر حله به سمت كوفه در منطقه اي به نام " الرارنجيه " قرار دارد .
15 . بكربن علي بن ابي طالب : كه در سال 60 هجري درگذشت و آرامگاهش در جنوب شهر حله در نزديكي بزرگراه نجف – حله واقع شده است .
16 . جايگاه شهادت زيد بن علي : كه در سال 120 ه ق و پيرو قيام فراگيرش عليه خلفاي جور به شهادت رسيد. دشمنان گور او را شكافته و جسدش را بيرون اوردند سرش را بريدند و جسد مباركش را آتش زدند .امروزه در جايگاه دفن نخستين او ،ارامگاهي با شكوه ساخته شده و زيارتگاه مردم است . اين زيارتگاه در مشرق شهر كفل است.
17 . ابوالعباس سفاح: نخستين خليفه عباسي است . مرگ او در سال 136 ه ق واقع شده و گور او درون مخروبه اي در شهر قاسم مي باشد .
18 . عبدالله المحض : نوه امام حسن (ع)كه در سال 145 ه ق زنده به گور گرديد و آرامگاهش در هاشميه است .
19 . عبدالله بن زيد: برادر يحيي بن زيد شهيد است . آرامگاهش در 17 كيلومتري شمال كفل در حومه هاشميه است .
20 . عمران بن علي بن ابي طالب : بنا به نقل مورخان او در جنگ نهروان مجروح و هنگام انتقال به كوفه در نزديكي حله شهيد و مدفون گرديد . آرامگاهش در يك كيلومتري شمال حله است.
21. عون بن علي : از امام زاده هاي مدفون در حومه شهر هاشميه است .
22 . محمد الديباج و چهار تن ديگر : اينان گروهي از سادات بني حسن (ع) هستند كه در بقعه اي در هاشميه مدفون هستند . علاوه بر اين امام زاده هاي جليل القدر ، دهها امام زاده ديگر در گوشه و كنار اين منطقه وجود دارد و شايد روستايي نيست كه درآن بقعه اي از امام زاده اي صحيح النسب نباشد . امروزه قبور اين افراد در شهر هاشميه و پيرامون ان زيارتگاه مومنان است .
/Oldnewsimages/imagenews/ImageNews/image_200995956544063.jpg)
آرامگاه علما و فقها در شهر حله :
1 . ابن ادريس حلي : او از بزرگان فقهاي اماميه است و از وي كتاب مشهوري به نام " السرائر" به جاي مانده كه خود نيز به اين نام شهرت يافته و به صاحب السرائر معروف است . ابن ادريس در سال 598 ه ق درگذشت و آرامگاه با شكوهش اينك درون شهر حله واقع است .
2 . ابن حماد الواسطي : ابن حماد از بزرگان فقهاي اماميه است كه قبرش در الجامعيين حله مي باشد .
3 . ابن سعيد حلي : او شيخ نجيب الدين يحيي بن احمد حلي ، از فقهاي بزرگوار اماميه و نويسند كتاب " جامع الشرائع " است . در سال 689 ه ق در حله در گذشت و در خانه خود مدفون شد . ارامگاه او امروزه در محله الطاق شهر حله قرار دارد و بر قبرش گنبد و سرايي ساخته اند .در پيرامون قبر او آرامگاه گروهي از بزرگان شيعه نيز قرار دارد كه آرامگاه همگي داراي قبه و صحن و سرا است . افرادي همانند:
- محقق حلي ، نويسنده كتاب مشهور شرائع الاسلام ( متوفاي 676 هق و آرامگاهش مشهور است).
- ابن العرندس در محله جبران .
- شيخ احمد بن فهد الاحسائي (متوفاي سال هاي آغازين قرن نهم هجري ) و قبر او در محله الطاق است .
- ابن نما حلي كه قبرش در محله المهديه واقع شده است .
- جمال الدين بن طاووس حلي (متوفاي 673 ه ق )و قبرش در محله الجباويين است .
- خليفي الموصلي (متوفاي سال 850 ه ق )كه قبرش در حله مشهور است
- شيخ ابوالحسن شفهني حلي : ( متوفاي نيمه قرن نهم ) كه قبر او در محله المهديه شهر حله است.
- عبدالكريم ابن طاووس : ( متوفاي 693 ه ق )قبر او در محله باب النجف حله قرار دارد .
- علي بن طاووس (متوفاي 644 ه ق )قبر او در محله الجامعيين شهر حله است .