براساس نظریه مقام معظم رهبری فرصت های عمره می تواند فردی ، ملی و جهانی باشد

خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی حج در مکه مکرمه با حضور در دفتر مسئول بعثه مقام معظم رهبری در عربستان سوالات خود را با حجت الاسلام والمسلمین بیات مطرح کرد.

به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی حج در مکه مکرمه، متن مصاحبه به این شرح است.

ضمن تشکر از وقتی که در اختیار ما قرار دادید، بفرمائید به نظر شما چه راههایی برای بهره گیری حداکثری از ظرفیت عمره وجود دارد؟

خداوند در قرآن كريم در سوره مائده آيه 97 مي فرمايد: جَعَلَ اللّهُ الْكَعْبَةَ الْبَيْتَ الْحَرَامَ قِيَامًا لِّلنَّاسِ وَالشَّهْرَ الْحَرَامَ وَالْهَدْيَ وَالْقَلاَئِدَ ذَلِكَ لِتَعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ يَعْلَمُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ وَأَنَّ اللّهَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ ﴿۹۷﴾

خداوند كعبه و بيت الحرام را وسيله به پا داشتن [مصالح] مردم قرار داده و ماه حرام و قربانيهاي بي‏نشان و قربانيهاي نشاندار را [نيز به همين منظور مقرر فرموده است] اين [جمله] براي آن است تا بدانيد كه خدا آنچه را در آسمانها و آنچه را در زمين است مي‏داند و خداست كه بر هر چيزي داناست (۹۷)  امام صادق عليه السلام  در باره این آیه مي فرمايند: يعني خداوند كعبه را مايه قيام و قوام در مورد معاش و معاد مردم قرار داده است. اين موضوع نشان مي دهد كه ظرفيتهاي مختلفي در اين سرزمين نه تنها براي مسلمانان بلكه براي همه مردم جهان وجود دارد.

درباره ظرفيت های عمره بايد دو اقدام صورت گيرد. اول شناسايي ظرفيت ها در بعد اجرايي و فرهنگي و يا به عبارت ديگر معاد و معاش در جهات مختلف .

دوم برنامه ريزي براي بهره گيري حداكثري از اين ظرفيت هاست.

بنابراين سفر عمره يك فرصت مناسبي براي مسلمانان ايجاد مي كند تا بتوانند به اهداف جهاني خودشان برسند.

به نظر مي رسد در حال حاضر مسلمانان از اين فرصت به صورت حداقلي استفاده مي كنند. فرصت هايي كه در اين سفر وجود دارد بر اساس نظريه مقام معظم رهبري مي تواند فردي ،ملی و جهاني باشد. و عموما ما در بخش فردي متمركز شده ايم علاوه بر اينكه ابعاد مختلف تاريخي، اعتقادي ،اخلاقي، اقتصادي و ساير موارد را نيز بايد مد نظر داشته باشيم.

 

به نظر شما عمره 88 از لحاظ اجرایی و فرهنگی دارای چه ویژگی­ها است؟

یکی از نقاط قوت عملیات عمره که زبانزد خاص و عام و  حتی مسئولین عربستان است مدیریت و نظم ایرانیان در سفر عمره است. ورود و خروج منظم روزانه حدود 5000 زائر ایرانی در کشوری دیگر با همه تفاوت های محیطی و فرهنگی و متغیرهای مختلف که در زمینه مسکن،‌حمل و نقل و تغذیه وجود دارد حاکی از برنامه ریزی دقیق در بخشهای مختلف عملیات عمره و کارگزاران دلسوز در همه سطوح است.

در قسمت فرهنگی نیز حضور روحانیون مجرب و آگاه به مسائل روز باعث شده است که امسال حدود 6500 کاروان با اطمینان خاطر در سرزمین وحی حضور یابند و با بهره گیری از معنویت این سرزمین و برنامه های فرهنگی به وطن بازگردند.

همچنین از جمله مزیت ها و نقاط قوت که از سال قبل آغاز شد ورود رابطان فرهنگی در هتل های مکه و مدینه بود که با توجه به تخصصی شدن مشاغل در هتل ها، توجه ویژه به امور فرهنگی و نگاه تخصصی به آن باعث شد که افراد توانمند فرهنگی برای این مهم گزینش و اعزام شوند تا بتوانند در هتل ها زمینه لازم را برای برگزاری برنامه های فرهنگی فراهم کنند و کاروان ها و روحانیون ر ا در جهت برگزاری جلسات و برنامه های فرهنگی یاری دهند.

و اما از جمله نقاط ضعفی که می توان به آن اشاره کرد عدم پیش بینی لازم نسبت به محدودیت هاست  که گاهی از محدودیت ها و شرایط خاص عربستان ناشی می شود مانند تخریبهای اطراف مسجدالحرام،‌ ساخت و سازها و محدودیت در خیابان ها،‌ مشکلات ترافیک شهرها،‌ توسعه فرودگاه جده و محدودیت نیروی انسانی برای پذیرش زائران به ویژه در مواقعی که چند پرواز به صورت همزمان وارد این کشور است.

بفرمائید لوازم و مقدمات توسعه کیفی و کمی سفر عمره چه چیزهای است؟

برای هر توسعه ای منطقی است که هدف از آن و مقدمات و لوازم و زیر ساخت های آن را فراهم کنیم.

سفر عمره که اصولا یک برنامه کیفی است نباید از لحاظ کمی به گونه ای توسعه پیدا کند که کیفیت کمرنگ شود.

بنابراین توسعه عمره از لحاظ کمی و کیفی و اجرایی و فرهنگی باید به صورت منطقی و همگون اتفاق بیفتد.

 یکی از مصادیق مهم ،‌لوازم و مقدمات توسعه کمی آموزش و پرورش نیروهای مناسب و کارآمد است زیرا وقتی به این مهم توجه نشود به اجبار برای تأمین نیروی انسانی مناسب از باب اضطرار افراد ضعیف انتخاب می شوند و این یکی از بزرگترین آسیب ها که ممکن است عملیات عمره را با مشکل جدی روبرو کند و زائر بر اساس این  بی توجهی خاطره خوشی از این سفر نداشته باشد. و حتی در مواردی مجبور به بهره گیری مکرر از برخی نیروها باشیم که به طور طبیعی انگیزه آنها کاهش یافته است. در حالیکه برای زائران شاید این سفر اولین و آخرین سفر و فرصت حضور در این سرزمین باشد.

نسبت به نیروی انسانی چه در بعد فرهنگی و اجرایی نیازمند تقویت افراد در بعد معلومات و مهارت هستیم یعنی مدیران و روحانیون کاروان ها باید با توجه به وضعیت روحی ،‌ فرهنگی و متغیرهای مختلف اعضای کاروان هم از لحاظ معلومات بتوانند آنها را اشباع کنند و هم از لحاظ انضباط ،قدرت ساماندهی کاروان ها را داشته باشند. این توسعه حتی بخشهای دیگر را نیز شامل می شود. یعنی باید تشکیلاتی که عهده دار عملیات عمره هستند به تناسب این توسعه و به صورت منطقی گسترش یابند تا بتواند به صورت منطقی به نیازهای مخاطبان پاسخ دهند.

همچنین با توجه اینکه اجرای عملیات عمره در عربستان صورت می گیرد، ‌وضعیت این کشور را در بعد اجرایی و فرهنگی نمی توان نادیده گرفت و صرف موافقت آنها با افزایش تعداد زائران کافی نیست. بنابراین متولیان برنامه ریزی و پیگیری ستاد عملیات عمره لازم است مطالعه دقیقی درباره مسائل اجرایی و فرهنگی عربستان داشته باشند تا از پیش آمدن اشکالات احتمالی جلوگیری کنند.

 همچنین یکی از مواردی که در توسعه باید به آن توجه شود اطلاع رسانی به موقع و فراگیر است که باید نسبت به زائران صورت گیرد و از سوی دیگر زائران باید نسبت به هنجارها و پرهیز از ناهنجاری های کشور عربستان مطلع و مقید  باشند.

به عنوان آخرین سوال بفرمایید که در حال حاضر زائران ما با چه مشکلاتی در عربستان مواجه هستند؟

یکی از مسائلی که لازم است در عربستان به صورت جدی پیگیری شود تعهداتی است که این کشور در قبال زائران ایرانی نسبت به انجام مناسک و فرهنگ و سایر موارد داده است که باید بپذیرد و نسبت به برخوردهای خارج از معیار زائران ما پاسخگو باشد به عنوان مثال اخیرا بسیار مشاهده می شود که برای حضور روحانیون کاروان ها در بین زائران مزاحمت هایی ایجاد می کنند و به بهانه های واهی مانع پاسخگویی روحانیون به سوالات زائران می شوند که این موضوع مورد اعتراض شدید کاروان ها قرار دارد. در حالیکه وجود یک روحانی در قرار دادها با طرف های سعودی به صراحت آمده است.

 با تشکر از وقتی که در اختیار ما قرار دادید.


| شناسه مطلب: 22147