شرط وجود محرم برای زائرین زن باعث برانگیختن مجادله بین علمای عربستان شد

بخشنامه اخیر وزارت حج عربستان مبنی بر لزوم همراه داشتن محرم برای زنان عمرهگزار (زیر 40 سال)، جرقهای بود که بحث و جدل میان تعدادی از روحانیون مذهبی عربستان را برافروخت. در حالی که عدهای از آنها، عنوان کردهاند که «اعمال چنین شرطی، بدعت بیپایه و اساس است و تنها شرط معتبر این است که زائر زن جزو گـروه زنان باشند»
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج ، بخشنامه اخير وزارت حج عربستان مبني بر لزوم همراه داشتن محرم براي زنان عمرهگزار (زير 40 سال)، جرقهاي بود که بحث و جدل ميان تعدادي از روحانيون مذهبي عربستان را برافروخت. در حالي که عدهاي از آنها، عنوان کردهاند که «اعمال چنين شرطي، بدعت بيپايه و اساس است و تنها شرط معتبر اين است که زائر زن جزو گـروه زنان باشند» عده ديگري تأکيد ميکنند حضور محرم به همراه زنان حتي بالاي 45 سال در سفرهاي حج و عمره از شرط اصلي حج و عمره بشمار ميرود و صحت حج و عمره به تحقق آن بستگي دارد.
وزارت حج عربستان در بخشنامه خود به کليه شرکتها و مؤسسات تأکيد کرده که شرط همراه داشتن محرم براي زنان کمتر از 40 سال اعزامي خارج از کشور (عربستان) براي حج و عمره را رعايت کنند.
دکتر حسن سفر کارشناس مجمع فقه اسلامي در گفتگو با روزنامه الحيات اظهار ميدارد:
«علماي دين اداي فريضه حج براي زنان بدون محرم را جايز دانستهاند، ولي آنرا به شرط حضور بهمراه گروه زنان مقيد کردهاند ....»
اقدام بعضيها مبني بر تعيين سقف سني (زير45 سال) به عنوان شرط انجام حج بدون محرم، بدعتي بيش نيست و هيچ پايه و اساسي در شريعت اسلامي ندارد و فقهاي شريعت اسلامي رسيدن به سن بلوغ و استطاعت را شرط اداي فريضه حج دانستهاند.
دکتر محمد الظاخري قاضي دادگاه جزايي مکهمکرمه عقيده ديگري دارد و ميگويد :
«وجود محرم به همراه زنان از شروط حج ميباشد و چنانچه زن نتواند بدليل نداشتن محرم، حج خود را بجا آورد، مرتکب گناه نشده و فريضه حج از او ساقط است ....» البته اگر زن به سن 45 سالگي که سن قاعدگي است، رسيد و تا آن زمان ازدواج نکرده بود و محرم نداشت، ميتواند بدون همراهي محرم حج خود را بجا آورد مشروط به اينکه به همراه گروهي از زنان باشد.