کنفرانس دمشق و رویکرد وحدت جهان اسلام

سی و ششمین نشست وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی که روز شنبه در دمشق آغاز به کار کرد، عصر امروز با قطعنامه نسبتا طولانی به کار خود پایان داد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج، محور اصلي اين نشست، مساله فلسطين، حمايت از غزه، موضوع سودان و سومالي، مشكلات عراق و افعانستان بود كه از مهمترين مباحث مربوط به جهان اسلام است.

وحدت جهان اسلام

************ اما از همه مهمتر موضوع وحدت در جهان اسلام بود كه در سخنراني‌هاي رسمي و گفت و گوي مقامات شركت‌كننده با خبرنگاران به شكلهاي مختلف مطرح شد.

عمرو موسي دبيركل اتحاديه عرب در گفت و گو با خبرنگار ايرنا وحدت اسلامي را مسووليت همه كشورهاي اسلامي دانست.

همچنين وليد المعلم، سعود الفيصل و ساير وزراي خارجه كشورهاي عربي و اسلامي همين موضوع را مطرح ساختند.

در بيانيه پاياني كنفرانس نيز وزراي خارجه اسلامي ضمن تاكيد بر وحدت، همكاري و همبستگي اسلامي اعلام كردند كشورهاي اسلامي هرگز يكسان دانستن تروريسم و مقاومت را نمي‌پذيرند.

وحدت فلسطينيان و پيشتازي ايران در تشويق آنان به انسجام

************************************** از مهمترين موضوعات مورد بحث، تاكيد بر وحدت در ميان گروههاي فلسطيني و همزمان، وحدت كشورهاي اسلامي در زمينه حمايت از مردم فلسطين بود كه طبق معمول نقش جمهوري اسلامي ايران در آن بيش از پيش آشكار شد.

وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران نيز در نخستين روز سخنراني مفصلي داشت و در آن به مشكلات چالشهاي جهان اسلام و راهكارهاي برون رفت از آن پرداخت.

منوچهر متكي جدي‌ترين مشكل جهان اسلام را خشونت طلبيهاي رژيم صهيونيستي و محاصره غزه دانست و بر پايان دادن به اين وضعيت تاكيد كرد.

وي افزود: شايسته است سازمان كنفرانس اسلامي طوري برخورد كند كه نتيجه آن دستيابي ساكنان غزه به سوخت، دارو، غذا و ساير ملزومات بدون هيچ مانعي باشد
وي با بيان لزوم محاكمه و مجازات سران رژيم صهيونيستي به خاطر جنايت در غزه اظهار داشت: اين رژيم همچنان به سياستهاي تجاوزكارانه خود در لبنان، جولان و فلسطين ادامه مي‌دهد.

نگاه ايران به مشكلات افعانستان

******************** افغانستان ديگر دغدغه جمهوري اسلامي ايران بوده كه وزير خارجه كشورمان توجه وزراي خارجه كشورهاي اسلامي را به آن جلب كرد.

وي گفت: در سالهاي اخير اقدامات زيادي توسط مقامات افغانستان براي استقرار صلح، ثبات و توسعه انجام شده اما با اين حال اخيرا ناامني در اين كشور تشديد شده است.

متكي گفت: اگر قرار است با ناامني در افغانستان به طور موثر مقابله شود بايد به دولت كرزاي فرصت داده شود بر مسائل كشور كاملا كنترل داشته باشد لذا معتقديم بايد از كرزاي و دولت وي كه كارهاي بزرگي انجام داده اند، حمايت شود.

ناامني عراق و كمك ايران به رفع آن

*********************** وي، وضعيت عراق را از ديگر مشكلات جهان اسلام دانست و يادآور شد:
انتقال سريع تصميم‌گيري به دولت عراق به ويژه در امور امنيتي مهمترين اقدام براي كاهش ناامني و تقويت ثبات در اين كشور است.

متكي ادامه داد: در عراق به رغم ناامني و فعاليتهاي تروريستي، دولت اين كشور ثابت كرده كه از پشتكار، كارايي و توانمندي به منظور تامين منافع ملي مردم برخوردار است.

وي تاكيد كرد: شركت گروههاي مختلف ديني، نژادي و زباني عراق در اين دولت، بيانگر اين واقعيت است كه به رغم كليه تلاشهاي خارجي براي ايجاد تفرقه ميان اين ملت، مردم عراق براي تامين منافع خود كاملا مصمم بوده و از هوشياري لازم برخوردارند.

رويكرد جديد اعراب در رفع مشكلات با ايران

***************************** اما از همه مهمتر، رويكرد غيرعلني كشورهاي عربي در زمينه حل اختلافاتشان با ايران بود.

موسي در حاشيه نشست در گفت و گو با خبرنگار ايرنا پايان يافتن اختلاف نظر برخي كشورهاي عربي با ايران را خواستار شد و گفت: بايد به اين اختلافات پايان داده و در راستاي تقويت روابط تلاش كرد.

وي با اشاره به اهميت برگزاري كنفرانس‌هاي اسلامي تاكيد كرد: مهمترين راه حل اختلافات ايران و برخي كشورهاي عربي، گفت و گو و برقراري روابط حسنه و دوستي ميان آنها است كه مي‌توان در چنين كنفرانس‌هايي به اين هدف دست يافت.

دبيركل اتحاديه عرب با اشاره به اختلافات موجود ميان ايران و مصر تصريح كرد: دو كشور مي‌توانند از طريق گفت و گو و مذاكرات به بهبود روابط و حل اختلافات موجود بپردازند.

موسي اظهار اميدواري كرد كه دو كشور از بهبود روابط با يكديگر استقبال كرده و روابط بين طرفين هرچه سريعتر به روند طبيعي خود باز گردد.

ايران دشمن اعراب نيست

**************** ترويج اين انديشه باطل توسط رژيم صهيونيستي كه ايران و اعراب با هم دشمن هستند، در نشست دمشق بيش از ديگر نشستها رنگ باخته و جايگاه جمهوري اسلامي ايران در منطقه و جهان به عنوان كشور مقتدر اسلامي از نظر سياسي، علمي و تمدني مشهود بوده است.

وليد المعلم وزير خارجه سوريه با انتقاد از كساني كه تلاش دارند با ايران هراسي ، تهران را دشمن اعراب جلوه دهند ، گفت : ايران دشمن اعراب نيست.

وي كشورهاي عربي را از همگامي با رسانه‌هاي اسراييلي كه سعي مي‌كنند ترس از ايران و يا ايران هراسي را انتشار دهند، برحذر داشت و از آنان خواست به ياد بياورند كه دشمن آنها همان رژيم صهيونيستي است.

المعلم با انتقاد از كساني كه سعي دارند بذر نفاق و شكاف در بين كشورهاي منطقه افشانده و ايران را به عنوان دشمن جهان عرب جلوه دهند، گفت : برخي كشورها ادعاهاي اسراييل درباره ايران را مدنظر قرار داده و نمي خواهند منازعه عربي و اسراييلي عادلانه حل و فصل شود.

وي همچنين در كنفرانس مشترك مطبوعاتي با اكمل‌الدين احسان اوغلو دبيركل سازمان كنفرانس اسلامي گفت: كسي كه غير از اسراييل را دشمن امت اسلامي معرفي كند، خير مسلمانان را نمي‌خواهد.

المعلم يادآور شد: كسي كه مي‌كوشد در افكار عمومي منطقه و غرب اين گونه تلقين كند كه يك كشور عضو سازمان، دشمن اعراب است حل مسالمت آميز و خير براي امت را نمي‌خواهد و هر كسي با وي همراه شود، شريك اوست.

همچنين انور محمد قرقاش وزير مشاور در امور خارجه امارات حل مسالمت آميز اختلاف با ايران را خواستار شد.

تمام اين موارد نشان‌دهنده آن است كه كشورهاي عربي متوجه برخي اشتباهات خود در برخورد با ايران به ويژه در زمينه پرونده هسته‌اي شده و دريافته‌اند كه نه ايران بلكه اسراييل عامل خطر براي منطقه است.

آنها همچنين دريافته‌اند كه ايران در هر صورت يك كشور اسلامي بوده و فناوري هسته‌اي مسالمت آميز آن تنها براي مصارف صلح جويانه است در حالي كه اسراييل هر لحظه بر زرادخانه نظامي هسته‌اي خود افزوده و ممكن است همه جهان عرب را در چند دقيقه در معرض خطر قرار دهد.

علاوه بر آن، ايران حامي اصلي فلسطين به عنوان مساله محوري جهان عرب در سطح كشورهاي اسلامي بوده و كشورهاي عربي مي‌دانند تهران داراي نقشي عظيم در مساله فلسطين و حمايت از مقاومت است لذا وحدت ميان كشورهاي اسلامي تنها راه مقابله با توطئه‌هاي دشمنان است.


| شناسه مطلب: 23250