معرفی مساجد مدینه (2) مسجد جمعه

رسول اکرم ص هنگامی که در قبا بود ،‌ بنیان اولین مسجد اسلام را بنا نهاد ،‌ کاروان کوچک رسول خدا ص هنگامی که از قبا به سمت مدینه حرکت کرد ،‌ روز جمعه بود و ....

كاروان كه با استقبال مردم مواجه شد به وادي رانونا رسيد ،‌ پذيرايي گرم مردم بني سالم از رسول خدا ص در اين مكان  ،‌ باعث شد تا ايشان براي اولين بار در اين وادي نماز جمعه بخواند ،‌ مكاني كه هم اكنون به عنوان مسجد جمعه شناخته مي شود.
اگر چه برخي از مورخين از برگزاري نماز جمعه در مدينه توسط مسلمين و به امامت مُصْعَب بن عُمَير يا اسعدبن زراره سخن گفته اند ولي اين موضوع چندان ثابت شده است آنچه تاريخ نگاران در آن شكي ندارند اين است كه رسول اسلام ص براي اولين بار در اين مكان از مدينه نماز جمعه به امامت ايشان برگزار شد.
اين مسجد نظير مسجد النبي ابتدا از  خشت و گل ساخته شده  و داراي سقفي كوچك بود اين مسجد بارها تعمير شود تا در قرن هشتم به مساحت آن افزوده نشد ،‌ يك قرن بعد اين مكان مقدس بازسازي و توسعه يافت در اين توسعه طول آن از شمال به جنوب 10 متر و عرض آن از شرق به غرب 25/8 متر رسيد و داراي شبستاني مسقف شد‌،‌ بار ديگر در دوران عثماني تخريب و دوباره با اندكي توسعه ساخته شد ، در همان دوران سيد حسن شربتلي ،‌ كه اين مسجد در درون باغ او بود ،‌ اين مكان را بازسازي كرد اما بناي فعلي آن
در سال 1412 هجري توسط آل سعود بازسازي شد و مساحت آن 1630 متر توسعه يافت .
اگر چه اين مسجد هم اكنون نيز در حال تعمير است و امكان اقامه نماز در آن نيست ،‌ ولي در دوران فعاليت خود تنها در اوقات نماز باز بود .
مسجد جمعه به نام هاي مختلفي شناخته مي شود ‌، مسجد الوادي  به مناسب نام محلي _ وادي رانونا -  كه اين مسجد در آن قرار دارد و مسجد بنوسالم به عنوان قبيله اي كه افتخاري ميهماني رسول الله ص را در اين مكان داشتند،‌  مسجد عاتكه نيز نام ديگر اين مكان است كه در قرن سوم به اين نام شهرت يافت .
در فاصله يك صد متري اين مسجد ،‌ مسجد بنات بني النجار قرار داشت ،‌ دختران بين النجار كه درحالي كه سرود زيباي طلع البدر علينا را مي خوانند به استقبال پيامبر ص آمدند.
اين مسجد با مساحت تقريبی دوازده متر مربع تا سال 1373 شمسی وجود داشت ،‌از وي‍‍ژگي هاي اين مسجد آن است كه فاصله اين نقطه از شمال تا احد و از جنوب تا قبا، شش کيلومتر بوده و در ميانه راه است. از نظر غربي و شرقي هم که ميان دو حره و شش کيلومتر است، باز مسجد در نقطه مياني قرار دارد.


| شناسه مطلب: 23264