یادداشت :احترام نظام به مذاهب اسلامی

سیاست‌های دولت عربستان و نفوذ جریان تندروی تکفیری در دستگاه سیاسی عربستان 2 دلیل عمده نحوه برخورد دولت این کشور با شیعیان است. این دو عامل باعث شده است که شاهد فراز و نشیب‌هایی در مواجهه دولت این کشور با شیعیان باشیم.

مهدی هادوی تهرانی :سفر رهبر معظم انقلاب به استان كردستان و دعوت ايشان از اهل تسنن و تشيع براي وحدت و به تبع آن اقداماتي كه در اين استان از سوي ايشان صورت گرفت، احترام نظام جمهوري اسلامي به مذاهب اسلامي را نشان داد و حركتي در جهت منافع امت اسلامي بود.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

اين حركت در حالي صورت گرفت كه امام جمعه مكه در عربستان سخنان تحريك آميزي عليه شيعيان به زبان مي‌آورد. شايد لازم باشد به‌طور اجمال دليل نفوذ جريان‌هاي تفرقه‌افكنانه به‌ويژه در كشور عربستان را بررسي كنيم.

سياست‌هاي دولت عربستان و نفوذ جريان تندروي تكفيري در دستگاه سياسي عربستان 2 دليل عمده نحوه برخورد دولت اين كشور با شيعيان است. اين دو عامل باعث شده است كه شاهد فراز و نشيب‌هايي در مواجهه دولت اين كشور با شيعيان باشيم.

به اين معنا كه گاه شيعيان فرصت فعاليت بيشتري در اين كشور پيدا مي‌كنند- هرچند نه قابل مقايسه با فرصتي كه اهل تسنن و ساير مذاهب در ايران دارند- و گاهي هم جريان تكفيري ميدان گرفته و فعاليت شيعيان را محدود مي‌كنند. عربستان و ساير كشورها در برخورد با تشيع بايد 2 نكته را مد نظر قرار دهند.

اول، اهل تشيع كه در اين كشورها زندگي مي‌كنند از حقوق شهروندي برخوردارند. آمار رسمي، تعداد اهل تشيع عربستان را يك تا يك و نيم ميليون نفراعلام مي‌كند، اما نزديك به 3 يا 4 ميليون اهل تشيع در اين كشور زندگي مي‌كنند و جريان تشيع حق دارد به‌عنوان شهروند اين كشور از حقوق شهروندي برخوردار باشد.

دوم، زائران عظيم و سيل مشتاقان شيعه، همه ساله از ايران و ساير كشورها به مكه و مدينه مي‌روند. اين دو شهر، شهرهاي اسلامي هستند. مكه و مدينه به تمامي جهان اسلام تعلق دارد و فرصت استفاده از اين ذخيره، بايد به تمامي مسلمانان داده شود. عربستان بايد فرصت بهره‌برداري از اين ذخيره معنوي را به تمامي مسلمانان شيعه بدهد.

عربستان و ساير كشورهاي اسلامي بايد قوانين بين‌المللي را درباره پيروان مذهب شيعه رعايت كنند. اما متأسفانه مي‌بينيم كشوري مثل عربستان نه تنها اين قوانين را رعايت نمي‌كند بلكه شاهد نقض حقوق مسلمانان به‌طور عام، حقوق شيعيان به‌طور خاص و حقوق شيعيان ايران به‌طور اخص از سوي اين كشور هستيم.

لازم است ذكر كنيم كه براي از بين بردن توطئه دشمن، ضروري است دانشمندان اسلام آگاهي‌شان نسبت به مذاهب يكديگر بيشتر باشد. اگر دانشمندان مذاهب آگاهي كامل داشته باشند، بسياري از زمينه‌ها براي توطئه دشمن از بين خواهد رفت.

همكاري مشترك دانشمندان تشيع و تسنن در معرفي مشتركات و بازنگري در موارد اختلافات، فضايي ايجاد مي‌كند تا در يك فرصت مجدد، زمينه‌هاي توسعه موارد مورد اشتراك به بحث و بررسي گذاشته شود و در نتيجه مسائل مورد اختلاف را به موارد مورد اتفاق تبديل كند.

منبع: همشهری 26ارديبهشت 1388


| شناسه مطلب: 23454