انگلیسی ها و باز هم اختلاف افکنی در جهان اسلام

خبرگزاری رویترز در گزارشی به موضوع وضعیت شیعیان در عربستان پرداخته است. این گزارش اگرچه به ظاهر، تنها یک شرح وضعیت است اما نکاتی در آن نهفته است که فهم آن و نوع برداشت از آن را به مخاطبین عزیز وا می گذاریم.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

خبرگزاري انگليسي رويترز در گزارشي به موضوع وضعيت شيعيان در عربستان پرداخته است. اين گزارش اگرچه به ظاهر، تنها يك شرح وضعيت است اما نكاتي در آن نهفته است كه فهم آن و نوع برداشت از آن را به مخاطبين عزيز وا مي گذاريم. متن اين گزارش بدين شرح است: 

به دنبال اظهارات «نمر النمر» روحاني شيعه شهر عواميه و تهديد وي به جدايي شيعيان از عربستان، شهر عواميه در منطقه شرق عربستان به شدت متشنج شد، زيرا مقامات عربستان يگان‌هاي نظامي را براي دستگيري وي ارسال نمودند و با گذشت يك ماه از آن حادثه هنوز اوضاع بحراني است.

با توجه به شعارها و نوشته‌هاي ضد حكومتي كه بر در و ديوار خيابان‌ها نوشته شده، به نظر مي‌رسد اين منطقه، منطقه‌ای است كه هيچ ربطي به عربستان ندارد. در اين منطقه، ديگر سازمان اطلاعات و زندان و شكنجه‌ها مانع از شعارهاي ضد حكومتي مردم نمي‌شود به طوري كه نشان مي‌دهد، جامعه بيش از پيش ملتهب و بحران‌زده است.

 در همه جاي اين شهر مي‌توان شعارهایي مانند «اين رژيم سرنگون باد» و «مرگ بر خائنان» را دید. هر چند كه مدتي است عربستان مجبور شده آزادي‌ها را در اين مناطق بيشتر كرده و به آنها اجازه بدهد كه مراسم عزاداري مخصوص خود را در اين منطقه برپا كرده و اذان شيعي از فراز مساجد خوانده شود. با این حال باز هم شيعيان اين منطقه كوتاه نيامده‌اند. حكومت عربستان به دنبال ميانجي‌گري رهبران شيعي كه با حكومت تماس دارند، با اين آزادي‌ها موافقت كرده است.

ماه گذشته تنش‌هاي شديدي بين صدها زائر شيعي در مدينه منوره و هيات امر به معروف و نهي از منكر سني مذهب شهر مدينه رخ داد و اين هيات، شيعيان زائر را به شدت سركوب كرد. شيعيان عربستان به دنبال اين حادثه تظاهرات‌ مختلفي را برپا كردند و شيخ النمر تهديد كرد اگر حكومت عربستان به اقدامات سركوبگرانه خود عليه شيعيان ادامه بدهد، اقدامات جدايي‌طلبانه‌اي را در اين منطقه اتخاذ خواهد كرد و به دنبال آن پليس ويژه عربستان وارد اين شهر شده و براي يافتن وي تحقيق و تفحص‌هاي زيادي را شروع كرد.

«نصرالله محمد فرج» يكي از ساكنان شهر از بين كساني است كه عريضه‌اي را براي ارائه به پليس شهر امضا كرد كه از آنها مي‌خواهد تلاش‌هاي خود را براي دستگيري شيخ النمر متوقف سازند. با استناد به اين امور مي‌توان به اين نتيجه رسيد كه شيعيان ميانه‌رو نفوذ خود را در ميان شيعيان عربستان از دست داده‌اند و در واقع النمر فقط ديدگاه‌هاي عمومي مردم اين منطقه را بر زبان آورده است. با وجود اينكه مسئله جدايي‌طلبي در ميان شيعيان عربستان عملا مطرح نیست؛ ولي در واقع نمي‌توان از مطرح شدن اين موضوع در اذهان مردم جلوگيري نمود.

كارشناسان بر اين باورند كه طرح‌هاي جدايي‌طلبي در عربستان تا قبل از انقلاب اسلامي ايران به هيچ وجه مطرح نبوده است. اين امر به عامل نگراني شديدي بين مقامات عربستان تبديل شده است. تحليلگران بر اين باور هستند بعد از حمله آمريكا به عراق، نفوذ ايران باز هم بر شيعيان منطقه بيشتر شده و نگراني‌هاي مقامات عربستان از اينكه اين شيعيان توسط ايران علیه حكومت عربستان تحريك شوند نيز بيشتر شده است.

آنها علاوه بر اينكه نگران هستند كه در صورت حمله اسرائيل يا ايالات متحده به برنامه هسته‌اي ايران، این منطقه نيز بحراني شود، از اين نيز واهمه دارند كه در صورت توافق آمريكا و ايران و امضاي معاهده بین این دو نيز اين منطقه آزادي عمل بيشتري پيدا كند.

«محمد زولفا» عضو مجلس شوراي عربستان گفت که اين موضوع كه شيعيان عربستان پلي براي نيروهاي خارجي قرار بگيرد تا به بهانه حقوق بشر بخواهند از آنها سوء استفاده كنند، باعث نگراني همه جامعه عربستان گشته است.

اما در واقع به دنبال اين تنش‌ها، سران جامعه شيعي عربستان از جمله شيخ حسن صفار طي بيانيه‌اي اظهارات شيخ نمر النمر را در مورد جدايي‌طلبي رد كرده و بدين جهت هفته گذشته به منظور آرام‌سازي اوضاع اين منطقه با «نايف بن عبدالعزيز» ديدار كردند و در اين ديدار بر وحدت اراضي اين سرزمين و يكپارچگي ساكنان اين مرز و بوم تاكيد كردند. اين اقدامات نتيجه مثبتي بر اوضاع داشته و دولت، اقدامات امنيتي خود را در اين شهر كاهش داده و نيروهاي ضد شورش را از شهر خارج كرده است.

منبع: پرس تي وي بيروت


| شناسه مطلب: 23927