گزارش ویژه: توسعه مسجدالحرام و مشکلات پیشروی زائران

با آغاز عملیات توسعه مسجدالحرام و مسعی که قرار است 300 هزار متر مربع به مساحت مسجدالحرام اضافه شود، زائران در تردد و ورود به حرم مطهر با مشکلات فراوانی روبرو هستند.
به گزارش خبرنگار پايگاه اطلاعرساني حج در مكه مكرمه ، طرح عظيم توسعه مسجدالنبي و مسعي از دو سال پيش آغاز شده است و قرار است تا سال 2012 ظرفيت مسجدالحرام به 1 ميليون نفر افزايش پيدا كند.
اين طرح كه با تخريب ساختمان ها و هتل ها از بخش شما و شمال غربي مسجدالحرام آغاز شده است به صورت شبانه روزي در حال انجام است. در اين بين تردد زائران از انتهاي خيابان مسجدالحرام ، عزيزيه و محبس الجن به مسجدالنبي با دشواري و كندي انجام ميشود.
زائراني كه از اين خيابانها و از طريق تونل «طريق المشاه» خود را به نزديكي مسجدالنبي ميرسانند مجبور هستند با پيمودن اماكن تخريب شده و از كنار كوه مروه وارد محدوده حرم شده و با پيمودن نيمي از مسعي خود را به داخل مسجدالحرام برسانند.
خاكي بودن بخش زيادي از مسير، وجود نخالههاي ساختماني و سنگ هاي بزرگ در كنار راه بر مشكلات تردد افزوده است.
همچنين زائراني كه از ويلچر استفاده ميكنند بخاطر پستي و بلندي هاي زياد، به سختي اين مسير را طي مي كنند.
حسين آفريده يكي از زائراني كه هر روز در دونوبت اين مسير را طي ميكند به خبرنگار پايگاه اطلاعرساني حج در مكه مكرمه گفت: «اگر چه توسعه مسجدالحرام باعث خوشحالي همه مسلمانان است اما مقامات سعودي بايد نسبت به فراهم شدن زمينه تردد آسان زائران از اين مسير اقدامات لازم را بكنند.»
وي افزود:«با آسفالت كردن اين راه و يا ايجاد راه موقت براي افراد كهنسال و ويلچري امكان تشرف راحت تر اين زائران وجود دارد.»
اين گزارش حاكي است نزديك به 25 درصد از زائران ايراني از اين مسير وارد مسجدالحرام ميشوند كه با توجه به تراكم جمعيت در كوه مني مشكلاتي براي زائران پيش ميآيد.
خانم هاجري از استان فارس معتقد است:« بلافاصله پس از اتمام نماز خروج از مسير كوه مني براي زائران بويژه بانوان بسيار مشكل است.كاش متوليان توسعه حرم فكري براي مسير جايگزين در اين شرابط داشتند»
گفتني است با توجه به گسترش مسعي، ضلع شرقي مسجدالحرام نيز كاملا مسدود شده است و عملا فضاي بسيار بزرگي جهت ورود زائران به داخل مسجدالحرام بسته ميباشد.
شيخ الحصين، رئيس شوون حرمين شريفين، در مصاحبهاي عنوان كرده است «با اتمام سومين پروژه عمراني در مسجدالحرام ظرفيت آن به بيش از يک ميليون نفر افزايش خواهد يافت. همچنين در منطقه جبل عمر براي 200 هزار زائر هتل احداث خواهد شد و در آينده اي نزديک براي سهولت دسترسي، جاده ابراهيم خليل در جنوب مسجدالحرام و جاده ملك عبدالعزيز به اتوبان هاي مسجدالحرام و جده - مکه وصل خواهند شد.
وي در اين گفتوگو بيان كرد: در طول، 100 متر به مسجد الحرام افزوده ميشود همچنين 150متر نيز به صورت صحن مسجد الحرام درميآيد.در سومين بخش پروژه افزايش وسعت حرم شريف که از سوي عربستان سعودي اجرا ميشود، بيش از هزار هتل و بنا تخريب خواهند شد تا ظرفيت اين مکان مقدس به يک ميليون نفر افزايش پيدا کند.
دولت عربستان نخستين پروژه بهبودسازي را در سال 1954 انجام داد و در سايه اين پروژه، ظرفيت مسجدالحرام به 300 هزار نفر افزايش يافت. پروژه دوم در دوره ملك فهد انجام شد و ظرفيت اين مکان مقدس از 300 هزار به 630 هزار نفر افزايش پيدا کرد.
به گفته شهردار مکه مکرمه، با اتمام سومين پروژه عمراني در اين مکان مقدس ظرفيت آن به بيش از 1 ميليون نفر افزايش خواهد يافت.