مسجد 700 ساله ورامین

مسجدجامع ورامین، از شاهکارهای هنر معماری اسلامی و ایرانی است.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج به نقل از واحد مرکزی خبر، هنر کاشیکاری، گچ بری، آجر کاری و خوشنویسی در بنای این مسجد چنان با هم ترکیب شده اند که در کمتر بنای تاریخی ایران به چشم می خورد.
به کارگیری آجر برای نوشتن آیات قرآنی و آجر چینی در پیشانی ایوان جنوبی مسجد به طرز شگفت اوری نام مبارک حضرت علی (ع) را به نمایش می گذارد. کار ساخت این مسجد در قرن هشتم هجری توسط معمار علی قزوینی به پایان رسیده است.
این مسجد که نمونه کامل مساجد چهار ایرانی است نه تنها از لحاظ عظمت ساختمان و گنبد آجری دارای مقام و منزلت بسیاری است، بلکه به واسطه تزئینات زیبای کاشیکاری معرق، گچبری، کتیبه های مذهبی و آیات قرآنی و انواع خطوط مختلف جزء آثار هنری بی نظیر و مهم ایران به شمار می رود .
طاق نماهای اطراف صحن به چهار ایوان ختم می شود که دو ایوان در محور طولی و دو ایوان در محور غربی قرار دارند.این نوع مساجد که در دوره سلجوقی در ایران به شیوه "رازی" متداول شد کامل ترین نوع مساجد ایرانی می باشند که در جهان اسلام نیز به مساجد ایرانی مشهور هستند.از قرن پنجم و ششم هجری بیشتر مساجد ایران یا به چهار ایوانی تبدیل شدند ( مانند مسجد جامع اصفهان ) و یا از اول به صورت چهار ایوانی ساخته شدند ( مانند مسجد جامع زواره). مسجد جامع ورامین، مسجد امام اصفهان، مسجد گوهرشاد مشهد و مسجد امام تهران از جمله مساجد مهم ایران با طرح چهار ایوانی می باشند.
ارتفاع گنبد مسجد جامع ورامین از سایر بخشهای بنا بیشتراست و سر در ورودی و سردر شبستان هر دو کوتاه ساخته شده است تا گنبد به خوبی نمایان باشد.
کاشی کاریهای مسجد جامع ورامین یکی از نمونه های بی نظیر هنر معماری اسلامی است به طوریکه رنگهای آبی، فیروزه ای، بنفش یا ارغوانی و سفید پس از گذشت هفت قرن هیچ تاثیری در رنگ و جلای آنها به وجود نیامده است .
محراب مسجد جامع ورامین که حدود شش متر ارتفاع دارد، از پائین تا ارتفاع سه متری عاری از هر گونه تزئینی است که برخی محققان اعتقاد دارند که این محراب از ابتدا به همین صورت بوده و بنا به دلایلی نیمه کاره باقی مانده است. نظر دیگری نیز وجود دارد مبنی بر اینکه دست حوادث و گذشت زمان، گچ بری ها و تزئینات پائین محراب را از بین برده است. محراب مسجد جامع ورامین با محراب مسجد جامع مرند و مسجد جامع ارومیه قابل مقایسه است.
مسجد جامع ورامین در سال 1310 خورشیدی به عنوان اثر ملی ثبت شد.ورامین بیش از هشت هزارسال قدمت دارد و دارای 114 بنا و اثر تاریخی منحصر به فرد است.