گفتوگو با مولوی اسحاق مدنی مشاور رییسجمهور در امور اهل سنت

بخش افتاء مدیریت اهل سنت در بعثه مقام معظم رهبری مستقر است و مولوی اسحاق مدنی اداره آن را بر عهده دارد. گفتوگوی ما با ایشان پیرامون مسائل و موضوعات تحت مسؤولیت ایشان است.
* اهم برنامههاي بخش افتاء را بيان بفرماييد.
- کار اين قسمت قبل از موسم حج آغاز ميشود با جلسههاي توجيهي ويژه روحانيون کاروانهاي اهل سنت. امسال هم اين جلسات را در بعثه داشتيم. در بعثه مقام معظم رهبري همانگونه که براي زائران شيعه ما که اکثريت هستند و بخشي براي افتاء در نظر گرفته شده، براي اهل سنت هم مکاني وجود دارد تا چنانچه اگر روحانيون کاروانها درباره مسألهاي نظر علماي خود را بخواهند به ايشان ارائه شود. در دارالافتاء ما، هم علماي شافعي حضور دارند و هم علماي حنفي.
* دارالافتاء اهل سنت مدينه است يا مکه؟
- در هر دو مکان داريم اما مراجعين ما در مکه بيشتر از مدينه است.
* سابقه دارالافتاء اهل سنت را هم بفرماييد.
- احتمالاً از اوايل انقلاب شروع به کار کرده است اما وقتي مسووليت بعثه به آقاي ريشهري سپرده شده شکل بهتري گرفت و روزبهروز بهتر شد.
* مراجعين به دارالافتاء از وضعيت رضايت دارند؟
- بله. ما هيچ محدوديت و تفاوتي با بخش شيعه نداريم، شايد بخش شيعه به خاطر مراجعات بيشتر، کارش گستردهتر باشد اما امکانات موجود اختصاص يافته به ما به نحوي است که رضايت مراجعين را در پي دارد. امسال هم که کار خوبي انجام شد و به تمام روحانيون کاروانهاي اهل سنت و مفتيها کارت تلفن دادند و ايشان هر موقعي نياز باشد با همان تلفن تماس ميگيرند و مسائل را ميپرسند. خوشبختانه مراجعين ما رضايت دارند، من از همه روحانيهاي کاروانها تشکر ميکنم چون در خدمت حجاج خود هستند و گاهي هم اگر اختلاف نظري ميان علما باشد ميآيند اينجا و حرف ميزنند و حل ميکنيم.
* در موضوع مورد بحث، مقايسهاي هم داشته باشيم ميان وضعيت فعلي با قبل از انقلاب.
- قبل از انقلاب چون دولت حاکم مذهبي و ديني نبود و حتي ضدمذهب هم بود لذا توجهي به اين موضوع نداشتند لذا اصلاً قابل مقايسه نيست. آنها عنايتي به حج نداشتند. آنها به حاجي توجه نداشتند، بالعکس ميگفتند چرا ارز مملکت را ميبرند حج. اين جمهوري اسلامي بود که به کشورهاي آفريقايي و اسلامي و عربي و دين و مذهب مردم توجه کرد.
* همانگونه که گفتيد اين توجه روزبهروز بيشتر هم ميشود، از مصاديق تازهاش هم ميفرماييد؟
- موضوع کارت تلفنهاي امسال را که گفتم. دو سال هم هست که معينهها اضافه شدهاند و همين که تا حدي آشنا هستند و خانمها هم راحتتر با ايشان ارتباط ميگيرند خيلي خوب است.
* حضرت امام خميني(ره) بنيانگذار وحدت ميان مذاهب بودند، مايلم در ارتباط با وحدت موجود در ايران اسلامي سخن بگوييد؟
- هيچ انسان عاقلي منکر وحدت نيست. امام خميني(ره) با توجه به قرآن و حديث به وحدت شدت بخشيدند، امام(ره) اين خصوصيت را داشت که هم مرجع تقليد بود و هم بنيانگذار، يعني صداي وحدت از جايي برخاست که هم توان اجرايي داشت و هم ماهيت ديني، لذا اثرگذار بود. مقام معظم رهبري هم که راه امام(ره) را ادامه دادهاند حتي شايد بيشتر چون خودشان قبل از انقلاب در مناطق اهل سنت حضور داشتند و با شناخت بيشتري که نصيبشان شده بود بيشتر کمک ميکردند. الحمدلله ما در ايران تا حد زيادي در امر وحدت موفق شدهايم، به هر حال اگر مشکلاتي هم بروز ميکند تا حدي طبيعي است. ما بايد صبر و حوصله و تحمل داشته باشيم و مصالح کشور را در نظر بگيريم. شايد کساني هم که نسبت به وحدت مشکل دارند اگر مصالح را در نظر بگيرند قانع ميشوند چون منافع وحدت بسيار است. اين را بايد بدانيم همانطوري که امام از توانايي بالايي در امور وحدت برخوردار بودند دشمنان هم، وحدت دارند بلکه پول بيشتري هم دارند. ضمن اين که همه چيز را امتحان کردند و به اين نتيجه رسيدند که هيچ چيز مثل اين اختلاف براي دشمنان سود ندارد. اين را بايد در مورد وحدت در نظر بگيريم.
* از فرصتي که گذاشتيد سپاسگزاريم.
عناوین مرتبط:
همايش مديران کاروان هاي اهل سنت در مدينه منوره برگزار شد
گزارش تصویری از همايش کاروان هاي اهل سنت در مدينه منوره
امکانات برابر براي زائران اهل سنت ايران درمدينه و مکه فراهم است
نشريه زائر اهل سنت منتشر مي شود
مولوي اسحاق مدني: براي همه اختلافات ميان اهل سنت و تشيع راه حل مناسب وجود دارد
هیچ واژه ای زیباتر از وحدت در جهان اسلام نیست
همایش «قرآن محور احیای تمدن اسلامی» در بعثه مقام معظم رهبری در مکه برگزار می شود