حج بسان قرآن است...

حجّ بسان قرآن است که همه از آن بهره مند می شوند و اندیشمندان از زلال حکمت و معرفت بی کران آن تا ابد سیراب خواهند شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج به نقل از شبستان، "جعل الله الكعبة البيت الحرام قياماً للنّاس" حجّ ميثاق ميان بنده و پروردگار است و از بزرگترين فريضه هاي الهي است كه در آن هر 2 جنبه فردي و اجتماعي به شكلي نمايان گنجانده شده است. حجّ تجلي و تكرار تمامي صحنه هاي عشق آفرين زندگي يك انسان و يك جامعه متكامل در دنياست. حجّ كانون معارف الهي است كه از آن محتواي سياست اسلام را در تمام زواياي زندگي بايد جستجو كرد.
بنابراين گزارش در جنبه فردي هدف، تزكيه و رسيدن به صفا و نورانيت و پيراستگي از زخارف بي ارزش مادي و فراغت با خويشتن معنوي و انس با خداي متعال و ذكر، تضرع و توسل به حضرت حق است تا آدمي به عبوديت كه صراط مستقيم الهي به سوي كمال است، راه يابد و در آن گام بردارد.
در اين بخش، تنوع فرصت ها و آزمايشگاه ها به حدّي است كه هرگاه كسي با توجه به آداب و فرائض و تدبير در فلسفه حجّ، از آن عبور كند، بي گمان، دستاوردي گرانبها خواهد داشت، فرصت احرام و تلبيه، فرصت طواف و نماز، فرصت سعي و هروله، فرصت وقوف در عرفات و مشعر و مني، فرصت رمي و قرباني و فرصت ذكر الله كه همچون فضاي سرشار از روح و حيات در همه ي اين مراحل، گسترده شده است.
مجموعه اين فرصت ها مي تواند دوره كوتاهي از رياضت شرعي و خودسازي براي هر فرد باشد و مبدأ يك تحول عميق در اخلاق و سلوك فردي زائر خانه خدا شود.
اين بخش از فلسفه حجّ، همواره مورد توجه عموم مسلمانان به ويژه اهل مراقبت بوده و هست، ليكن مسأله مهم كه غالباً مورد توجه نيست، اين است كه اهداف فردي، بخشي از فلسفه حجّ است، بهره برداري از ذخاير عظيم اين فريضه الهي فراتر از جنبه فردي است و آثار و بركاتي كه اين همايش عظيم مي تواند براي عموم مسلمانان بلكه براي آحاد مردم جهان داشته باشد، بسي مهم تر و با ارزش تر از بركات فردي آن است.
نكته قابل تأمل اين است كه قرآن در تبيين حكمت و فلسفه حجّ عمدتاً بر اهداف اجتماعي حجّ و آثار و بركات آن براي همه مردم تأكيد كرده است. از نظر قرآن فلسفه بناي كعبه و حكمت حجّ، قيام براي تأمين منافع مردم است. "جعل الله الكعبة البيت الحرام قياماً للنّاس" يعني حجّ يك حركت جمعي براي حل معضلات و تأمين نيازها و رشد و توسعه جامعه بشر است.
از نظر قرآن، مسلمانان در همايش عظيم حجّ بايد شاهد منافع خود باشند. "ليشهدوا منافع لهم" اما درباره عظمت و اهمیت حج نیز آیات مختلف و متعددی در قرآن به چشم می خورد. آیاتی که به شیوایی مفهوم این فریضه با اهمیت الهی را بر همگان آشکار می کند و نشانگر جایگاه رفیع آن در دین مبین اسلام است. مثلا ما در آیات 125، 158، 197، 198، 199، 200، 203 سوره بقره شاهد آیات حج هستیم. در آیه 162 سوره مائده نیز درباره حج سخن گفته شده است و یا در آیه 28، 29، 30 و 32 به مسئله حج پرداخته شده است.
البته می توان گفت در قرآن آیات بسیاری به مفهوم حج و اعمال و مناسک آن می پردازند که بررسی همه آنها نیاز به تحقیق بسیاری دارد اما تمامي این آیات و گستردگی آنها نشانگر اهمیت مسئله حج در دین اسلام است. امام خمینی(ره)، بنیانگذار انقلاب اسلامی در سال 67 پیامی به زائران بیت الله الحرام ارسال کرد که بسیار حایز اهمیت است و در تمامي زمان ها کاربرد دارد. ایشان فرمودند: "حجّ بسان قرآن است كه همه از آن بهره مند مي شوند ولي انديشمندان و غواصان و درد آشنايان امّت اسلامي اگر دل به درياي معارف آن بزنند و از نزديك شدن و فرو رفتن در احكام و سياست هاي اجتماعي آن نترسند از صدف اين دريا گوهرهاي هدايت، رشد، حكمت و آزادگي را بيشتر صيد مي كنند و از زلال حكمت و معرفت آن تا ابد سيراب مي شوند.
ولي چه بايد كرد و اين غم بزرگ را به كجا بايد برد كه حجّ بسان قرآن مهجور شده است و به همان اندازه كه آن كتاب زندگي و كمال و جمال در حجاب هاي خود ساخته ما پنهان شده است و اين گنجينه اسرار آفرينش در دل خرمن ها خاكِ كج فكري هاي ما دفن شده و اين زبان اُنس، هدايت، زندگي و فلسفه زندگي ساز او به زبان وحشت و مرگ و قبر تنزل كرده است، حجّ نيز به همان سرنوشت گرفتار شده است!
سرنوشتي كه ميليون ها مسلمان هر سال به مكه مي روند و پا جاي پاي پيامبر(ص) و ابراهيم(ع) و اسماعيل(ع) و هاجر مي گذارند، ولي هيچ كس نيست كه از خود بپرسد، ابراهيم و محمد(ع) كه بودند و چه كردند؟ هدفشان چه بود؟ از ما چه خواستند؟"
بنابراین همه مسلمانان بايد در تجديد حيات حجّ و قرآن و بازگرداندن اين 2 به صحنه هاي زندگي شان كوشش كنند.