روحانی آموزه‌های دینی را در جان زائر جاری می‌کند

حجت ‌الاسلام و المسلمین نواب معاون امور روحانیون بعثه مقام معظم رهبری :تصور بفرمایید که به عنوان زائر در مسجدالنبی(ص) حضور دارید، احساس کنید که پیامبر گرامی اسلام بر منبر نشسته‌اند و امت خود را توجیه می‌کنند، سخنان آن حضرت را به ذهن آورده، خود را با آن سخنان به سنجه انصاف کشیده خواهید دید که باید تلاش بیشتری انجام دهید.

* اهم برنامه‌هايي را که معاونت امورروحانيون در حج امسال دنبال مي‌کند بيان بفرماييد.
- برخي از برنامه‌هايي که معاونت در نظر گرفته مستقيماً در رابطه با روحانيون است و برخي هم براي زائر. برنامه‌هايي که مستقيماً براي روحانيون داريم يکي جلسات مناسک ايشان است که پاسخگويي به مسائل جديد را در بر مي‌گيرد، از جمله مسائل شرعي و فتاواي جديد مراجع.

هفته‌اي سه روز اين جلسات تشکيل مي‌شود و آيت‌الله کريمي به سوالات روحانيون پاسخ مي‌دهد. دومين برنامه به روزرساني اطلاعات روحانيون در ارتباط با اماکن است هم براي روحانيون و هم براي معينه‌هاي کاروان. سومين برنامه رجوع به ديدگاه‌هاي روحانيون در رابطه با مسائل مورد نياز و بازنگري در برنامه‌هاست در قالب، سه برنامه‌اي که روزهاي زوج برگزار مي‌شود، که يکي به روزرساني و اطلاع‌رساني است، ديگري هم‌انديشي گذر از وضعيت مطلوب اطلاع‌رساني در امر آموزش، سوم هم‌انديشي در بازسازي ارزيابي و سازماندهي روحانيون. براي خواهران معينه هم هر هفته دو جلسه داريم درباره مناسک.

اما برنامه‌هايي هم براي زائران داريم از جمله جلسات سخنراني که در هتل‌هاي محل اقامت ايشان برگزار مي‌شود که سخنرانان توانايي در نظر گرفته‌ايم. آقايان پناهيان و فرشاد و در صورت نياز آقاي راشد يزدي هم هستند. اين جلسات براي هتل‌هايي هست که به بعثه نمي‌آيند و خود هتل سالن خوبي براي مراسم دارد. برنامه بعدي جلساتي است که در داخل هتل‌ها براي بانوان زائر توسط مبلغه‌هاي بعثه انجام مي‌شود و هر روز در دو هتل اين برنامه را داريم، کاروان‌هايي شامل اين برنامه مي‌شوند که کوچک هستند و معينه ندارند.

سومين برنامه هم در مسجد شجره و براي خواهران است، چون روحاني کاروان نمي‌تواند در مسجد شجره و زمان احرام در خدمت خواهران باشد لذا مبلغه‌هاي بعثه مقام معظم رهبري آنجا حضور مي‌يابند و در موضوع محرم شدن خواهران طبق فتاواي مراجع‌شان ايشان را راهنمايي مي‌کنند.
يکي ديگر از برنامه‌هاي ما سرکشي به روحانيون کاروان‌ها و نظارت بر حسن انجام خدمات ارزشمندي است که ارائه مي‌دهند، در اين سرکشي احياناً اگر روحاني کاروان نيازي اطلاعاتي داشته باشد برطرف مي‌شود.


* براي ارزشيابي روحانيون محترم چه ملاک‌هايي در نظر گرفته شده است؟
- يکي تبيين مناسک و احکام و اسرار حج است که چه مقدار توسط روحاني براي زائر انجام شده است. دوم، همراهي ايشان با زائر در طول برنامه‌ها و سفر است. ملاک بعدي ارزشيابي جلسات قبل از سفر است که روحاني محترم داشته. اين را هم مي‌دانيد که برخي استان‌ها از لحاظ‌دارا بودن روحاني در مضيقه هستند، لذا ما براي چنين استان‌هايي روحاني مي‌فرستيم و به طور متوسط يک روحاني براي ده جلسه آموزش قبل از سفر حدود 12000 کيلومتر رنج سفر را به جان مي‌خرد... اين قبل از سفر است، اهتمام روحانيون براي حضور در اين جلسات به خاطره‌انگيزه و عشق و علاقه‌اي است که به خدمت دارند.

* از نظر شما يک روحاني نمونه در اين سفر چه ويژگي‌هايي بايد داشته باشد.
- بحمدلله روحانيون ما انگيزه بالا و تعهد و اخلاص در عمل دارند و اگر يک خود آزمايي داشته باشيم از ايشان با توجه به تمام جلسات قبل از سفر و خدماتي که دارند خود را مديون سفر مي‌دانند.
روحاني نمونه – البته همه نمونه هستند – آن روحاني است که بتواند با زائر خوب ارتباط بگيرد و زائر را درک کند و آموزه‌هاي ديني را در جان زائر جاري کند  و براي زائر طي اين سفر نوراني تأثير معنوي داشته باشد، حتي زائر را براي سالياني متمادي از لحاظ روحي و معنوي بيمه کند. خود مردم نسبت به روحانيون اظهار محبت مي‌کند و گاهي سالياني، از آن روحاني به نيکي ياد مي‌کنند.

* براي امسال که به توصيه مقام معظم رهبري سال شکوفايي و نوآوري نام گرفته است چه تمهيداتي انديشيده‌ايد؟
- ما در برنامه‌هاي ويژه سال نوآوري و شکوفايي بعثه شرکت داشته‌ايم و گام‌هايي برداشته‌ايم. خودمان هم با تشکيل جلسات هم‌انديشي و نيز تغييراتي در برخي برنامه‌ها، برنامه قبل از سفر، آموزش روحاني، ارزيابي روحانيون و اطلاع‌رساني به آنان در شرح و برنامه‌ها و وظايف‌شان گام‌هايي در راستاي امر شکوفايي و نوآوري برداشته‌ايم.

* زائران بتدريج در حال عزيمت به مکه مکرمه و آماده شدن جهت مناسک هستند، چه توصيه‌هايي براي ايشان داريد؟
- زائران نبايد از عمر کوتاه سفر غافل بشوند، لحظات‌شان را هم نبايد به راحتي از دست بدهند. اين چند روز اقامت در مدينه گذشت و اقامت در مکه هم به سرعت مي‌گذرد، تشرف بعدي هم براي زائران بسيار مشکل است، لذا زائر بايد تلاش بيشتر و کوششي والاتر در استفاده بهينه از زمان کوتاه سفر بنمايد. تصور بفرماييد که به عنوان زائر در مسجدالنبي(ص) حضور داريد، احساس کنيد که پيامبر گرامي اسلام بر منبر نشسته‌اند و امت خود را توجيه مي‌کنند، سخنان آن حضرت را به ذهن آورده، خود را با آن سخنان به سنجه انصاف کشيده خواهيد ديد که بايد تلاش بيشتري انجام دهيد.


| شناسه مطلب: 26223