عناوین مطبوعات عربستان و عراق و سوریه

عنوان ها و گزارش های تحلیلی مطبوعات عربستان و عراق و سوریه روز سه شنبه به شرح زیر است:

مطبوعات و رسانه هاي عربستان سعودي روز سه شنبه مهمترين عنوان هاي خبري و گزارش هاي تحليلي خود را به امضاي پيش نويس توافقنامه امنيتي عراق - امريکا و نيز برخي تحولات داخلي ايران اختصاص دادند .
"پيامدهاي منفي امضاي پيش نويس توافقنامه امنيتي عراق و امريکا"، "اعلام آمادگي دولت ترکيه براي ميانجيگري بين ايران و امريکا"، "ديدار قريب الوقوع رييس جمهوري لبنان از ايران" ديگر عنوان هاي مهم خبري و گزارش هاي تحليلي رسانه هاي اين کشور را تشکيل مي دهد.
روزنامه "الوطن" در گزارشي تحليلي در خصوص توافقنامه امنيتي عراق و امريکا نوشته است: به رغم مخالف برخي از جريا ن هاي سياسي و مذهبي عراق که از اين توافقنامه به عنوان لکه ننگي در تاريخ عراق ياد مي کنند، "هوشيار زيباري" وزير امور خارجه عراق در نشستي مشترک با "رايان کروکر" سفير امريکا در عراق پس از امضاي پيش نويس اين توافقنامه در موضعي رسمي امضاي اين توافقنامه را روزي بزرگ در تاريخ مناسبات دو کشور دانست.
به نوشته اين روزنامه، اين در حاليست که کروکر در اظهار نظري در اين زمينه امضاي اين توافقنامه را افتخاري بزرک براي عراق دانست و از مردم اين کشور خواست به چنين پيماني افتخار کنند.
روزنامه "عکاظ" نيز با انتشار گزارشي در اين زمينه نوشته است: اين توافقنامه ممکن است به تفرقه و دودستگي مردم عراق منجر شود.
به نوشته اين روزنامه، عده اي از مردم عراق امضاي اين توافقنامه را گامي در جهت حمايت نظامي و اقتصادي دولت امريکا از عراق عنوان مي کنند، عده ديگري معتقدند که امضاي اين توافقنامه مي تواند استقلال و حاکميت عراق را زيرسووال ببرد و آن را در راستاي مصالح و منافع امريکا و غرب مي دانند.
اين روزنامه در ادامه گزارش به نقل از برخي شهروندان عراق در بغداد آورده است: دولت عراق با امضاي پيش نويس اين توافقنامه عقب نشيني نيروهاي امريکايي از عراق را قانونمند کرد و آن را در ظرف زماني مشخصي قرار داد .
به نوشته اين روزنامه، اين در حاليست که اکنون بسياري از مردم و جريانان سياسي و مذهبي اين کشور بيم اين را دارند که امضاي نهايي اين توافقنامه به تفرقه و دو دستگي مردم عراق منجر شود.
"اعلام امادگي دولت ترکيه براي وساطت بين ايران و امريکا" از ديگر عنوان هاي خبري رسانه هاي اين کشور است که روزنامه الرياض به آن پرداخته است.
به نوشته اين روزنامه، تهران در واکنش به آمادگي دولت ترکيه اعلام کرده است هرگز در مسير تلاش انکارا دراين زمينه مانع تراشي نخواهد کرد.
اين روزنامه در ادامه برقراري روابط سياسي تهران - واشنگتن را يکي از چالش هاي اصلي دولت "باراک اوباما" دانسته که به اعتقاد وي تحقق چنين هدفي از طريق انجام مذاکرات مستقيم با تهران دور از انتظار نيست.
به نوشته اين روزنامه، "رجب طيب اردوغان" نخست وزير ترکيه اعتقاد دارد انتخاب اوباما به عنوان رييس جمهوري امريکا فرصت مناسبي را در مسير همواره شدن روابط سياسي دو کشور قرار داده است.
ديدار قريب الوقوع "ميشل سليمان" رييس جمهوري لبنان از ايران عنوان مهم ديگري است که روزنامه "الجزيره" در قالب مطلب کوتاهي به آن اشاره کرده است.
اين روزنامه با اشاره به سفر رييس جمهوري لبنان در چهارم آذر ماه امسال نوشته است: جمهوري
اسلامي ايران از جمله کشورهايي بود که از توافقنامه دوحه که منجر به پايان بحران سياسي لبنان و انتخاب سليمان شد، حمايت کرد.
به نوشته اين روزنامه دولت ايران به رغم اتهامات غرب و رژيم صهيونيستي مبني بر حمايت تسليحاتي ايران از حزب الله لبنان، اين اتهام را به شدت رد مي کند.

***

بازتاب توافقنامه امنيتي با آمريکا در روزنامه هاي روز سه شنبه عراق <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

بعد از تصويب توافقنامه امنيتي با آمريکا در هيات دولت عراق و ارسال آن به مجلس نمايندگان اين کشور، روزنامه هاي کثير الانتشار عراق ، روز سه شنبه به اين موضوع روز کشورشان، توجه ويژه نشان دادند.
روزنامه دولتي "الصباح" با عنوان "توافقنامه امنيتي با آمريکا در دستور کار رايزني فراکسيون هاي مجلس قرارگرفت " نوشته است: تشکل معروف به چهار جانبه (متشکل از حزب الدعوه ، مجلس اعلا و دو حزب عمده کردهاي عراق ) رايزني با حزب اسلامي و حزب فضيلت را براي ترغيب آنها به تصويب توافقنامه در مجلس آغاز کردند.
اين روزنامه نوشته است که تشکل چهار جانبه در مجلس داراي يکصد کرسي است و اگر بتواند حزب اسلامي و حزب فضيلت اسلامي را در مجلس ترغيب به تصويب به نفع توافقنامه کند، در اين صورت توافقنامه آرا کافي را براي تصويب به دست خواهد آورد.
اما روزنامه "المشرق" به مساله اولين مرحله بررسي توافقنامه امنيتي در مجلس نمايندگان عراق در روز گذشته اشاره کرده و نوشته است: جريان صدر با "محمود المشهداني" رييس مجلس برسر توافقنامه درگيري لفظي پيدا کرد.
به نوشته روزنامه، اعضاي فراکسيون صدري ها بررسي توافقنامه امنيتي با آمريکا را برخلاف نص قانون اساسي عراق دانستند.
صدري ها بر اين باورند که بر اساس قانون اساسي عراق، پيش از بحث و بررسي توافقنامه امنيتي، بايد قانوني ديگر با اکثريت دوسوم آرا در مجلس به تصويب برسد تا بر اساس آن مجلس عراق بتواند درباره توافقنامه ها و معاهده هاي بين المللي تصميم گيري کند.
اين روزنامه ادامه داده است که رييس مجلس ملي عراق به اين اعتراض صدري ها توجه نکرده و اجازه بررسي اوليه تواققنامه امنيتي را در مجلس نمايندگان عراق داد که اين امر با اعتراض صدري ها مواجه شد.
اما روزنامه "الصباح الجديد" به امضاي اوليه توافقنامه امنيتي بين وزير خارجه عراق وسفير آمريکا در بغداد اشاره کرده و نوشته است: "هوشيار زيباري " امضاي اين توافقنامه را روزي تاريخي در روابط عراق و آمريکا دانسته است.
روزنامه "الموتمر" نيز در تيتر نخست خود آورده است: "پارلمان ملي عراق اولين مرحله بحث وبررسي توافقنامه را آغاز کرد و انتظار مي رود که موانعي سخت در مسير تصويب توافقنامه در مجلس ايجاد شود."
اين روزنامه نوشته است : براساس بررسي هايي که الموتمر انجام داده، تصويب توافقنامه امنيتي با آمريکا به دليل وجود بندهايي که هنوز پيرامون آن بحث و جدل جريان دارد از جمله بند مصونيت قضايي سربازان آمريکايي، انتظار مي رود تصويب توافقنامه با مشکلات عديده اي در پارلمان عراق مواجه شود.

***
نگاهي به محورهاي خبري و تحليلي مطبوعات سوريه
 
امضاي توافقنامه امنيتي عراق و آمريکا، سخنان البرادعي در رد مباحث پيرامون اورانيوم کشف شده در سوريه و نشست هاي جداگانه وزراي ارتباطات و نيز وزيران فرهنگ کشورهاي عربي در دمشق ، مهمترين عناوين مطبوعات روز سه شنبه سوريه است .
روزنامه "تشرين" به امضاي توافقنامه امنيتي توسط "هوشيار زيباري" وزير خارجه عراق و "رايان کروکر" سفير آمريکا در عراق و آغاز بررسي اين طرح توسط مجلس عراق پرداخت.
اين توافقنامه با مخالفت گروه هاي مختلف شيعه و سني عراق از جمله گروه "مقتدا صدر" و هيات علماي مسلمان عراق روبه رو شده است.
زيباري بعد از امضاي توافقنامه گفت: اين توافقنامه توسط هيات وزيران امضا شد، اما تصميم نهايي درباره آن با مجلس نمايندگان است.
کروکر نيز مذکرات درباره توافقنامه را بسيار دشوار خواند و گفت: بر اساس توافقنامه نيروهاي آمريکايي در سال 2011 از همه مناطق عراق خارج خواهند شد.
روزنامه "الثوره" نيز در سرمقاله خود به تقبيح امضاي اين توافقنامه پرداخت و نوشت: بندهاي مبهم توافقنامه بسيار خطرناکتر از اشغال عراق است.
الثوره تاکيد کرد: به رغم آنکه رهبران عراق وعده داده اند که از خاک کشورشان هرگز به عنوان پايگاهي عليه کشورهاي همجوار استفاده نخواهد شد، اما کشورهاي مزبور حق دارند با ديده شک به منويات اشغالگران بنگرند.
اين روزنامه با اشاره به اين بند از توافقنامه که مي گويد در صورت قرار گرفتن عراق در معرض هر گونه تهديد، واشنگتن بر اساس خواست دولت عراق اقدامات مناسب ديپلماتيک، اقتصادي و نظامي را اتخاذ خواهد کرد، هشدار داده شده است.
روزنامه الوطن به سخنان "محمد البرادعي" مديرکل آژانس بين المللي انرژي هسته اي پرداخت که گفت: آثار اورانيوم در مرکز "الکبر" در شمال شرق سوريه دال بر وجود فعاليت هاي هسته اي نيست.
البرادعي با تاکيد بر لزوم همکاري بيشتر سوريه با آژانس بين المللي انرژي هسته اي ابراز اميدواري کرد که اسراييل نيز با آژانس همکاري کند.
روزنامه "الوطن" همچنين نوشت: رييس جمهوري سوريه در ديدار وزراي اطلاع رساني و ارتباطات عرب گفت که ارتقاي سطح اطلاع رساني بهترين وسيله براي تقويت روابط کشورهاي عربي با يکديگر است.
وي همچنين بر ضرورت گفت و گوي مستمر کشورهاي عربي در همه سطوح براي مقابله با شرايط جديد جهاني و ايجاد ساز و کار مناسب به منظور حل مشکلات جوامع عربي تاکيد کرد.
روزنامه "البعث" نيز به صدور بيانيه وزراي فرهنگ کشورهاي عربي پرداخت که در دمشق گردهم آمده بودند.
به نوشته البعث، اين وزرا، زبان و فرهنگ عربي را اساس وحدت فرهنگي و هويت قومي عربي دانسته و بر حمايت از زبان عربي، استفاده از آن در برنامه ريزي اينترنتي تاکيد کردند.
آنان همچنين اعلام کردند که حفظ و ترويج زبان عربي تنها راه حفظ هويت عربي در عصر حاضر و مقابله چالش هاي پيش روي زبان عربي است که در سايه جهاني سازي و انقلاب اطلاعات در معرض خطر انزوا قرار دارد.


| شناسه مطلب: 26353